Κνωσός: Κατέρρευσε τμήμα της τοιχογραφίας των δελφινιών

Τμήμα από την γνωστή τοιχογραφία με τα δελφίνια που δεσπόζει στο μινωικό ανάκτορο κατέρρευσε, με την κατακραυγή της επιστημονικής κοινότητας πλέον, για την έλλειψη συντήρησης και την εγκατάλειψη των αρχαιοτήτων, να είναι έκδηλη. Πρόκειται για τοιχογραφία που χρονολογείται από τη δεκαετία του ‘60 και είναι αντίγραφο της πρώην αναστήλωσης του Άρθουρ Έβανς.

Η γύψινη τοιχογραφία στην ανατολική πτέρυγα του ανακτόρου αποτελούνταν από τρία μέρη. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι αποκολλήθηκαν τα δύο από αυτά και έπεσαν, με συνέπεια να σπάσουν. Η πρωτότυπη τοιχογραφία βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε και ζητήθηκε να αποκατασταθεί άμεσα η τοιχογραφία, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω φθορές, ενώ ξεναγοί και αρχαιολόγοι καταγγέλλουν πως προειδοποιούν εδώ και χρόνια για την κακή συντήρηση του χώρου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου χθες το βράδυ ολοκλήρωσε την συλλογή και την απομάκρυνση των θραυσμάτων του αντιγράφου, του 1960, της τοιχογραφίας των Δελφινιών -το πρωτότυπο της οποίας εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου- από τα λεγόμενα «διαμερίσματα της βασίλισσας», στην Κνωσσό.

Τη στιγμή που κατέρρευσε το τμήμα της τοιχογραφίας, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού βρίσκονταν περίπου 300 επισκέπτες. Στις 13:00 αποφασίστηκε να κλείσει το ανάκτορο της Κνωσού, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην Κρήτη από το πρωί και απομακρύνθηκαν οι επισκέπτες. Tο περιστατικό προκαλεί έντονο προβληματισμό καθώς, όπως καταγγέλλουν ξεναγοί, φορείς και αρχαιολόγοι, εδώ και χρόνια προειδοποιούν για την κακή κατάσταση συντήρησης του χώρου και την ανάγκη αναστήλωσης, χωρίς να έχει δοθεί ουσιαστική λύση.

Παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες έργων συντήρησης, η εικόνα που παρουσιάζει το Ανάκτορο παραμένει απογοητευτική, με ειδικούς να μιλούν για έναν χώρο που, σε ορισμένα του σημεία, μοιάζει παραμελημένος. Το μνημείο χρειάζεται άμεσα επεμβάσεις, όχι άλλες μελέτες και υποσχέσεις, αναφέρουν άνθρωποι που βρίσκεται καθημερινά στον χώρο, επισημαίνοντας ότι το σημερινό συμβάν ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Η ελλειπής συντήρηση σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν εχτές στην Κρήτη και οδήγησαν σε απομάκρυνση των επισκεπτών, είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της τοιχογραφίας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ

Το Υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου χτες το βράδυ ολοκλήρωσε την συλλογή και την απομάκρυνση των θραυσμάτων του αντιγράφου, του 1960, της τοιχογραφίας των Δελφινιών -το πρωτότυπο της οποίας εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου- από τα λεγόμενα «διαμερίσματα της βασίλισσας», στην Κνωσό. Η τοιχογραφία αποκολλήθηκε, χθες, το απόγευμα εξ αιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Λόγω των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών διεκόπη προσωρινά και η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου.

Σημειωτέον ότι για το συγκεκριμένο τμήμα του μινωικού ανακτόρου της Κνωσού έχουν ήδη εκπονηθεί οι αναγκαίες μελέτες συντήρησης και αποκατάστασής του και επίκειται η έναρξη του έργου, στο πλαίσιο των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Κρήτης- ΕΣΠΑ 2021-2027», καταλήγει.

Η ανακοίνωση της Γωγώς Μηλάκη

Σε ανακοίνωσή της, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού αναφέρει ότι «η αρμοδιότητα για τη φύλαξη, τη συντήρηση και τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, όπως η Κνωσός, ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων. Ως Περιφέρεια Κρήτης, στεκόμαστε σταθερά δίπλα στις αρμόδιες υπηρεσίες, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και των υπηρεσιών του, προκειμένου να συμβάλουμε συντονισμένα στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των μνημείων απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, είτε αυτές σχετίζονται με την κλιματική κρίση είτε με την αυξημένη επισκεψιμότητα. Το πρόσφατο περιστατικό αναδεικνύει την ανάγκη για διαρκή εγρήγορση και καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Πιστεύουμε ότι η σημερινή συγκυρία αποτελεί ευκαιρία για έναν ουσιαστικότερο διάλογο και συνεργασία, με στόχο τη χάραξη ενός ολιστικού σχεδίου διαχείρισης και συντήρησης των αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης, ξεκινώντας από την Κνωσό, το εμβληματικότερο μνημείο της πολιτιστικής μας ταυτότητας».

Κύλιση στην κορυφή