Η στρατηγική, οι προτεραιότητες και ένα σύνολο μέτρων που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους περίπου 8,5 δισ. ευρώ για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας πρόκειται να παρουσιαστούν σήμερα σε ειδική εκδήλωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο.
Αυτό το ολοκληρωμένο πακέτο δράσεων έχει ορίζοντα υλοποίησης τριών ετών και στοχεύει στην προώθηση της Βιομηχανίας, της Μεταποίησης, της Έρευνας και της Καινοτομίας. Παράλληλα, θα αποτελέσει έναν σημαντικό συνδετικό κρίκο για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης. Στα βασικά στοιχεία του πακέτου περιλαμβάνονται μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών της χώρας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, το νέο αυτό πακέτο θα ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις που ξεκίνησαν από την κυβέρνηση το 2019, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας.
Πόροι για τις επενδύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο μέτρων για την προώθηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα φτάσει τα 3,3 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, με πόρους που θα εξασφαλιστούν κυρίως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, με τη μόχλευση αυτών των πόρων, αναμένεται να κινητοποιηθούν επιπλέον 5 δισ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια που θα προωθηθούν.
Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένει ότι σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες παρεμβάσεις, 61 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 12,5 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία ένταξης στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Εξελίξεις αναμένονται σύντομα όσον αφορά την ένταξη νέων σχεδίων, καθώς η τελευταία ένταξη έργων πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2023, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές.
Καινοτομίες στο πλαίσιο ενισχύσεων
Στις σημερινές ανακοινώσεις θα συμπεριληφθούν και τρεις σημαντικές καινοτομίες για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων:
- Υπαγωγή μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό Νόμο: Για πρώτη φορά θα είναι δυνατή η ένταξη μεγάλων επενδύσεων στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου. Αυτή η ρύθμιση θεωρείται κρίσιμη, καθώς μεγάλες επενδύσεις μπορούν να επιταχύνουν τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, δίνοντας έμφαση στη μεταποίηση και την παραγωγή μέσω φορολογικών κινήτρων, όπως φοροαπαλλαγές.
- Διατήρηση του καθεστώτος των Εμβληματικών Επενδύσεων: Το καθεστώς των Εμβληματικών Επενδύσεων Εξαιρετικής Σημασίας θα παραμείνει σε ισχύ και μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης, διατηρώντας τα σημαντικά κίνητρα που παρέχει. Οι επενδύσεις που προωθούν την πράσινη οικονομία, την καινοτομία και την τεχνολογία θα συνεχίσουν να εντάσσονται σε αυτό το καθεστώς.
- Ενισχυμένα κίνητρα για τις παραμεθόριες περιοχές: Οι επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές θα θεωρούνται πλέον Στρατηγικές Επενδύσεις, γεγονός που θα διευκολύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα προσφέρει αυξημένα κίνητρα, όπως φορολογικές απαλλαγές και επιδοτήσεις.
Προτεραιότητα στη Βιομηχανία
Κεντρική στρατηγική των νέων δράσεων είναι η ενίσχυση της βιομηχανίας και της παραγωγής, με στόχο τη σύνδεση της Βιομηχανίας με την Έρευνα και την Καινοτομία. Στόχος είναι η παραγωγή ανταγωνιστικών και καινοτόμων προϊόντων που θα αυξήσουν τις εξαγωγές και θα διεκδικήσουν μεγαλύτερα μερίδια στις διεθνείς αγορές.
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μεσοπρόθεσμη αύξηση της συνεισφοράς της Μεταποίησης στο ΑΕΠ στο 15% και της Βιομηχανίας στο 20% (από 10,3% και 14,4% αντίστοιχα το 2022). Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα εξειδικευτεί η Βιομηχανική Στρατηγική σε επίπεδο κλάδων και περιφερειών, με κίνητρα και δράσεις που θα στοχεύουν στη δυναμική ανάπτυξη κλάδων όπως η Φαρμακοβιομηχανία, τα μέταλλα, τα ορυκτά, η ναυπηγική βιομηχανία και η βιομηχανία τροφίμων, προωθώντας την διατροφική ασφάλεια.
Περιορισμοί και προσαρμογές
Τέλος, στο πλαίσιο των αλλαγών στον Αναπτυξιακό Νόμο, θα υπάρξει μείωση των καθεστώτων ενισχύσεων, από τα 12 που υπάρχουν σήμερα σε έναν πιο περιορισμένο αριθμό, δεδομένου ότι μόνο τέσσερα έχουν ενεργοποιηθεί πλήρως μέχρι στιγμής. Το καθεστώς ενίσχυσης του Τουρισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τη λήξη των δύο κύκλων που έχουν τρέξει έως τώρα.