Οι εορτασμοί για την Απόβαση στη Νορμανδία ξεκίνησαν σήμερα με τον βασιλιά Κάρολο, την βασίλισσα Καμίλα και τον πρίγκιπα Γουίλιαμ να βρίσκονται σε εκδήλωση μνήμης στο Πόρτσμουθ, όπου η βασίλισσα δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή της.
Ο Κάρολος και η Καμίλα βρέθηκαν σήμερα σε μια μεγάλη εκδήλωση μαζί με κορυφαίους πολιτικούς του Ηνωμένου Βασιλείου – ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ – καθώς και βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών.
Κάρολος και Καμίλα με δάκρυα στα μάτια – Δεν έκρυψαν τη συγκίνησή τους
Στην εκδήλωση αυτή, ο βασιλιάς Κάρολος μάλιστα, έδωσε την πρώτη του δημόσια ομιλία μετά τη διάγνωση του καρκίνου με την Καμίλα να μην μπορεί να συγκρατήσει τη συγκίνησή της. Ο φωτογραφικός φακός μάλιστα κατέγραψε τη βασίλισσα να σκουπίζει τα δάκρυά της, όπως επίσης και τον Κάρολο όταν πήρε τη θέση του μετά την ομιλία του.
Ο Βρετανός μονάρχης είπε στο πλήθος: «Οι ιστορίες θάρρους, ανεκτικότητας και αλληλεγγύης που ακούσαμε σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας δεν μπορούν παρά να μας συγκινήσουν, να μας εμπνεύσουν και να μας υπενθυμίσουν τι οφείλουμε σε αυτή τη μεγάλη γενιά του πολέμου. Είναι προνόμιό μας να ακούμε αυτή τη μαρτυρία, αλλά ο ρόλος μας δεν είναι καθαρά παθητικός. Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι εμείς και οι μελλοντικές γενιές δεν θα ξεχάσουμε την υπηρεσία και τη θυσία τους για την αντικατάσταση της τυραννίας με την ελευθερία».
‘Ήθελε πάση θυσία να είναι στις σημερινές εκδηλώσεις ο βασιλιάς Κάρολος
Ο Κάρολος, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε όρθιος καθώς ανέβηκε στη σκηνή συνοδευόμενος από τη βασίλισσα Καμίλα, έκανε τα πάντα για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης καθώς συνεχίζει την ανάρρωσή του από τον καρκίνο.
Στις εκδηλώσεις, τις οποίες παρουσίαζε η ηθοποιός Έλεν Μίρεν, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ διάβασε ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο του λοχαγού Άλαστερ Μπάνερμαν, ενός στρατιώτη που συμμετείχε στην Απόβαση στη Νορμανδία, και το οποίο απευθυνόταν στη σύζυγό του το πρωί της απόβασης και πρόσθεσε πως ήταν «μεγάλη τιμή» που συμμετείχε στην ημέρα μνήμης και πως «θα θυμόμαστε πάντα αυτούς που υπηρέτησαν».