Σε υποβάθμιση της Ισραηλινής επίθεσης στην αεροπορική βάση του Ισφαχάν, στο Οράν, προχώρησε οΙρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC. Αναφέρθηκε στα drones που χρησιμοποιήθηκαν ως «παιδικά παιχνίδια», ενώ μάλιστα αρνήθηκε πως η επίθεση προήλθε από το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι «οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης δεν ήταν ακριβείς».
Ο Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ο οποίος ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να παραστεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε στο NBC ότι το Ιράν δεν σχεδιάζει αντίποινα, εκτός εάν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χώρας του. Προειδοποίησε πως η επίθεση της Τεχεράνης θα είναι «άμεση και σκληρή», αλλά δεν κρίνει την επίθεση που σημειώθηκε στο Ισφαχάν ως τέτοια. «Εάν το Ισραήλ αναλάβει αποφασιστική δράση εναντίον της χώρας μου» και «εφόσον αυτό αποδειχθεί», τότε «η απάντησή μας θα είναι άμεση και στον μέγιστο βαθμό, και θα τους κάνει να το μετανιώσουν».
( #IsraelIranConflict | #Israel )
Excerpt from the exclusive conversation of the American NBC network with the Minister of Foreign AffairsModerator: Were you informed about the attack on #Iran?
Amir Abdullahian: What happened in Iran was not an attack. The flight of several… pic.twitter.com/sFQOUKSSKu
— Authentic World Updates (@worldupdates245) April 20, 2024
Τι δηλώνει το Ισραήλ
Οι Ισραηλινές δυνάμεις από την άλλη επιβεβαιώνουν ότι το χτύπημα κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν προήλθε από τα δικά τους εδάφη και έγινε με μαχητικά αεροσκάφη και όχι με drones. Μάλιστα ο σχεδιασμό της επίθεσης είχε στόχο να δείξει στο Ιράν πως είναι ευάλωτο σε επίθεση στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Με το να μην επιτεθεί στην πραγματική πυρηνική τοποθεσία στο Ισφαχάν ή σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, η Ιερουσαλήμ εξέπεμψε σήμα στο Ιράν ότι δεν επιδιώκει έναν φαύλο και κλιμακούμενο περιφερειακό πόλεμο.
Οι δύο δυνάμεις δείχνουν να οδηγούνται σε αποκλιμάκωση των εντάσεων, ύστερα από τις διεθνείς πιέσεις, καθώς τα μηνύματα φέρεται να είναι μέχρι στιγμής προειδοποιητικά. Το Ιράν και το Ισραήλ βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια σε κατάσταση «ψυχρού πολέμου», με τις επιθέσεις που συνέβησαν τώρα να δυναμιτίζουν το κλίμα μεταξύ τους περισσότερο από ποτέ.