Clawback στο 70% κατά μέσο όρο για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, είναι η διορθωτική απάντηση στις αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας στην αναδρομική απαίτηση του κράτους για επιστροφές από τη δαπάνη που πραγματοποιήθηκε στα νοσοκομεία ενάμισι χρόνο πριν, με το μέγιστο ποσοστό να φτάνει το 78-79%, έναντι του 83% που είχε απαιτηθεί αρχικά.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) η για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2025, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος Β’, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπουργοί και βουλευτές, εκπρόσωποι θεσμικών και κρατικών φορέων, πλήθος ακαδημαϊκού και δημοσιογραφικού κόσμου.
Η εκδήλωση αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τα μέλη των εταιρειών της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας να γιορτάσουν την έλευση της νέας χρονιάς και, ταυτόχρονα, να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα για την καθοριστική συμβολή του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Το πρόγραμμα αυτό αφήνει ήδη σημαντικό αποτύπωμα στην έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα ενισχύει ενεργά την εθνική οικονομία και οδηγεί στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Με τις επενδύσεις μας θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις ανάγκες 8,5 εκατ. ΑΜΚΑ και του 70% των νοσοκομειακών αναγκών της χώρας, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η κάλυψη του κενού της υποχρηματοδότησης, που έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλες επιστροφές clawback και πρακτικά σε υπερφορολόγηση.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να συμφωνηθεί ένα τριετές πλαίσιο με την κυβέρνηση, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι επενδύσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο κ. Τρύφων πρότεινε τη θέσπιση ενός ενιαίου δείκτη εγχώριας προστιθέμενης αξίας για όλες τις επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. «Αυτό είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο και η ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και θα διαχυθεί στην κοινωνία, ενισχύοντας τη κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας και εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε τα εξής: «Συμπληρώσαμε το επενδυτικό κενό της μνημονιακής 10ετίας και πραγματοποιούμε ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός, με αύξηση των εξαγωγών και πραγματική ανταγωνιστικότητα. Η αναπτυξιακή λογική συνεχίζεται και το 2024 λάβαμε σημαντικά μέτρα για να στηρίξουμε την υγειονομική και οικονομική πρόοδο της χώρας. Πρώτον, η μέριμνα για τη βιωσιμότητα των φθηνών φαρμάκων, εξασφάλισε τη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους. Δεύτερον, προχωρήσαμε σε μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, με στόχο την ανάπτυξή της και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Με τα μέτρα που έχουμε λάβει, καταφέραμε να ελέγξουμε τη δαπάνη και να συγκρατήσουμε την αύξηση στα ιδιωτικά φαρμακεία. Ο μέσος όρος των επιστροφών για το 2023 στο νοσοκομειακό φάρμακο αναμένεται να είναι στο 70%, χαμηλότερα από ότι είχαμε αρχικά υπολογίσει στο Υπουργείο Υγείας τον Οκτώβριο του 2024.
Συγκράτηση δαπάνης
Ο υπουργός έκανε λόγο για «αδιανόητη συγκράτηση της δαπάνης» στα νοσοκομεία το 2024 κατά 30 εκατ. ευρώ, στα 1.490 εκατ. ευρώ, έναντι 1.520 εκατ. ευρώ το 2023 και ανακοίνωσε ότι οι νέοι καταλογισμοί για τις επιστροφές clawback θα ξεκινήσουν να στέλνονται από την ΕΚΑΠΥ από την ερχόμενη Δευτέρα.
Αντίστοιχα ανέφερε ότι «με διπλάσιους ΑΜΚΑ, καταφέραμε να συγκρατήσουμε τη δαπάνη στο ΙΦΕΤ», για ατομικές παραγγελίες φαρμάκων υψηλού κόστους που δεν κυκλοφορούν στη εγχώρια αγορά.
Για το 2025 είπε ότι στόχος είναι ο επιμερισμός του πλαφόν της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε φάρμακα πρωτότυπα και φάρμακα εκτός πατέντας με τα γενόσημά τους, με σκοπό την αύξηση διείσδυσης των γενοσήμων, προκειμένου να δημιουργηθεί «χώρος» για φάρμακα καινοτομίας.
Σε ότι αφορά τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, σημείωσε ότι τα μέτρα δεν απέδωσαν το αναμενόμενο, καθώς είχε τεθεί στόχος για ρυθμό αύξησης 7%, ενώ με τα μέτρα επιτεύχθηκε ο περιορισμός του ρυθμού αύξησης κατά 8,5% τελικά.
Μνημόνιο συνεργασίας
Ο υπουργός επανέφερε στο τραπέζι και την εξαγγελία για μνημόνιο συνεργασίας με τη φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων με προβλεψιμότητα, λέγοντας ότι θέλει να στείλει «μήνυμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα έχει διαμορφώσει ένα προβλέψιμο επιχειρηματικά περιβάλλον» με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγηλε νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας για να βρεθεί ο κοινός τόπος και να προχωρήσει το μνημόνιο συνεργασίας.
Επανειλημμένα, ο κ. Γεωργιάδης κατά την ομιλία του ζήτησε την αναγνώριση από το συγκεκριμένο κοινό, ότι οι εξαγγελίες του υλοποιήθηκαν και ότι με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις η χώρα κάνει άλμα μπροστά, γεγονός που σχολιάστηκε έντονα, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα δραστηριοποίησης, εξαιτίας των υπέρογκων υποχρεωτικών επιστροφών.
Χρηματοοικονομική βόμβα
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος αφού παρουσίασε το οικονομικό κλίμα μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι ελληνικές φαρμακευτικές, οι οποίες συνήθως είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, υπογράμμισε ότι το κράτος πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών. Όμως η χρηματοδότηση που προβλέπεται υπολείπεται κατά 1,5 δις. προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών και χαρακτήρισε το clawback ως αντισυνταγματική χρηματοοικονομική βόμβα, η οποία ξεκίνησε με επιστροφές 20% και τώρα ξεπερνά το 60%.
Ζήτησε διατήρηση κινήτρων όπως το επενδυτικό clawback και χρηματοδότηση της καινοτομίας, καθώς και την κατάρτιση του μνημονίου συνεργασίας για προβλεψιμότητα στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Νέα αντιπηκτικά και αντιδιαβητικά
Σημείωσε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα τεθούν σε κυκλοφορία γενόσημα δύο κατηγοριών, αντιπηκτικά και νεότερα αντιδιαβητικά φάρμακα, μέσω των οποίων θα υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις στους ασθενείς από τις συμμετοχές τους.
Επάρκεια φαρμάκων
Συνολικά, όπως είπε ο κ. Τρύφων, φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας καλύπτουν 40 εκατ. ασθενείς διεθνώς, εκ των οποίων τα 4 εκατ. αφορούν Έλληνες ασθενείς.
Πρόσθεσε ότι τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα μπορούν να καλύψουν 8,5 εκατ. ασθενείς, με φάρμακα κάτω των 5 ευρώ, ενώ στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν ελλείψεις και οι ασθενείς καλύπτονται με φάρμακα που κοστίζουν 5-7 ευρώ, όταν π.χ. στη Γαλλία αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελλείψεις 200.000 φαρμάκων.