Καιρός
Καιρός/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καιρός: Μετά τα 30άρια, έρχεται η «ψυχρή λίμνη» – Φέρνει βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο

Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καλοκαιρινό καιρό των προηγούμενων ημερών, το σκηνικό του καιρού αλλάζει το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, τη χώρα μας, μετά την αφρικανική σκόνη, θα επηρεάσει το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης», φέρνοντας βροχές και καταιγίδες.

Όπως εξηγεί στο μπλογκ του, «ο καιρός αυτός οφείλεται σε ένα αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αντίθεση αυτή, αλλά και η δυναμική του χαμηλού, θα προκαλέσουν σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (Cu, CB) και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σαββατοκύριακο

Η πρόγνωση της ΕΜΥ αναφέρει ότι το Σάββατο ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Από το απόγευμα και από τα δυτικά βαθμιαία οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Κυριακή, προβλέπεται γενικά άστατος καιρός με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια και τα κεντρικά.