Ένα νέο πολικό «κύμα» αναμένεται να φέρει «τσουχτερό» κρύο και χιόνια από τα μέσα της εβδομάδας σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη. Η σημαντική αυτή μεταβολή του καιρού οφείλεται σε πολικές αέριες μάζες που έρχονται από την Βόρεια – Βορειανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας, οι οποίες θα ρίξουν κατακόρυφα τον υδράργυρο.
Οι θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν στις περισσότερες περιοχές τους 12 βαθμούς Κελσίου τις μεσημεριανές ώρες, ενώ οι χαμηλότερες αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τους τρεις βαθμούς. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες, το θερμόμετρο θα κυμαίνεται κοντά στους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω.
Χιονοπτώσεις αναμένεται να αρχίσουν να σημειώνονται από το μεσημέρι της Τετάρτης (19/2) σε περιοχές που βρίσκονται ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου προς την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια. Το κύμα θα κρατήσει μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής (21/2) και αναμένεται επίσης το φαινόμενο του ολικού παγετού.
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μαρουσάκη για την Αττική:
Αρκετοί με έχετε ρωτήσει αν ο χιονιάς και το κύμα ψύχους απασχολήσουν την Αττική, το κέντρο της Αθήνας κτλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από τα προγνωστικά μας συστήματα, η Αττική εμφανίζει μεγάλες πιθανότητες να δει αξιόλογες χιονοπτώσεις σε μεγάλο τμήμα της, γιατί όχι και σε περιοχές εντός του λεκανοπεδίου, από τη νύχτα της Τετάρτης – ξημερώματα Τσικνοπέμπτης και μέχρι την Παρασκευή κοντά στο μεσημέρι περίπου.
Στον χάρτη που ακολουθεί παρατηρούμε την ανάπτυξη θετικού στροβιλισμού και μάλιστα με αυξημένες τιμές καθώς μέσα στην Τετάρτη θα μας απασχολήσει η διαταραχή στη μέση ατμόσφαιρα.
Αυτό θα οδηγήσει στην ανάπτυξη – ενίσχυση των χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων προς την περιοχή της Ρόδου βαρομετρική διάταξη που θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό του Αιγαίου και θα μεταφέρει υγρασία στη χαμηλή ατμόσφαιρα.
Ο συνδυασμός του δυναμικού αιτίου στη μέση ατμόσφαιρα, με την υγρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες κάτω χαμηλά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη αστάθειας και άρα την εκδήλωση χιονοπτώσεων.
Αυτό το σενάριο με τα μέχρι τώρα στοιχεία εμφανίζει ένα ποσοστό επαλήθευσης κοντά στο 80%, μένει ένα 20% που έχει να κάνει με τη μεταφορά του δυναμικού αιτίου πιο ανατολικά και άρα το επιφανειακό χαμηλό να μεταφερθεί προς την Κύπρο οπότε και θα μιλάμε για πιο μειωμένης έντασης φαινόμενα και πιο περιορισμένης έκτασης.