Ο ισραηλινός στρατός έπληξε αρκετές τοποθεσίες στα νότια προάστια της Βηρυτού, οι οποίες, όπως ανέφερε, περιείχαν υπόγειες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) την Πέμπτη, την παραμονή της αργίας Είντ αλ-Άντχα.
Ήταν η πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα που το Ισραήλ έπληξε τα περίχωρα της πρωτεύουσας και η τέταρτη φορά από τότε που υπογράφη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ συνεχίζει να πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινές επιθέσεις στο νότιο και ανατολικό Λίβανο από την κατάπαυση του πυρός, τις οποίες ο Λίβανος έχει χαρακτηρίσει ως παραβίαση της συμφωνίας.
Το Ισραήλ δημοσίευσε μια προειδοποίηση πριν από τις επιθέσεις στο X, ανακοινώνοντας ότι θα έπληττε οκτώ κτήρια σε τέσσερις τοποθεσίες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι οι επιδρομές έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τη Χεζμπολάχ από το να ανασυνταχθεί μετά από έναν πόλεμο που αφαίρεσε μεγάλο μέρος της ανώτερης ηγεσίας και του οπλοστασίου της. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Χεζμπολάχ «εργαζόταν για την παραγωγή χιλιάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών υπό την καθοδήγηση και τη χρηματοδότηση ιρανικών τρομοκρατικών ομάδων».
In the meantime, Israel has struck Hezbollah’s headquarters in Dahieh, Beirut, dismantling what little remains of the terrorist organization.
— Dr. Maalouf (@realMaalouf) June 5, 2025
It’s time for Hezbollah to accept that it’s over, hand over its weapons, and let Lebanon be free! pic.twitter.com/afRjWeXft2
Η Χεζμπολάχ «χρησιμοποίησε εκτενώς drones στις επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ και εργάζεται για να επεκτείνει τη βιομηχανία και την παραγωγή drones της στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον επόμενο πόλεμο», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού. Δεν υπήρξε άμεση δήλωση από τη Χεζμπολάχ.
Ένας αξιωματούχος της ωστόσο αρνήθηκε ότι υπήρχαν εγκαταστάσεις παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις στοχευμένες τοποθεσίες. «Στη συμφωνία (εκεχειρίας), υπάρχει ένας μηχανισμός για τη διερεύνηση εάν υπάρχει καταγγελία», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Το Ισραήλ γενικά, και ο Νετανιάχου ειδικότερα, θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο στην περιοχή».
Ένας αξιωματούχος του λιβανέζικου στρατού δήλωσε ότι ο στρατός προσπάθησε να πείσει το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει τις επιθέσεις και να επιτρέψει στους Λιβανέζους αξιωματούχους να εισέλθουν για να ερευνήσουν την περιοχή βάσει του μηχανισμού που ορίζεται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε, έτσι οι Λιβανέζοι στρατιώτες απομακρύνθηκαν από τις τοποθεσίες.
Καταδικάζουν τις επιθέσεις Λιβανέζοι αξιωματούχοι
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Τζόζεφ Αούν και ο πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ καταδίκασαν τις επιθέσεις. Ο Αούν σε ανακοίνωσή του τις χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση μιας διεθνούς συμφωνίας, καθώς και των βασικών αρχών των διεθνών και ανθρωπιστικών νόμων και ψηφισμάτων, την παραμονή μιας ιερής θρησκευτικής περίστασης» και είπε ότι καταδεικνύει την «απόρριψη των απαιτήσεων για σταθερότητα, διευθέτηση και δίκαιη ειρήνη στην περιοχή μας» από το Ισραήλ.
Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τον Λίβανο ως «γραμματοκιβώτιο» για να στείλει μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Η Ουάσινγκτον διαπραγματεύεται με το Ιράν – τον μακροχρόνιο υποστηρικτή της Χεζμπολάχ – για μια συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην χτυπήσει το Ιράν εν τω μεταξύ.
Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Ισραήλ Κατζ, σε ανακοίνωσή του επαίνεσε την ισραηλινή αεροπορία για την «άψογη εκτέλεση» των επιθέσεων και δήλωσε ότι το Ισραήλ θα «συνεχίσει να επιβάλλει τους κανόνες της κατάπαυσης του πυρός χωρίς κανέναν συμβιβασμό». Είπε ότι το Ισραήλ θεωρεί «την λιβανέζικη κυβέρνηση άμεσα υπεύθυνη για την πρόληψη παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός και κάθε τρομοκρατικής δραστηριότητας κατά του κράτους του Ισραήλ».
Η σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου 2023, όταν η λιβανέζικη μαχητική ομάδα άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους πέρα από τα σύνορα για να υποστηρίξει τον σύμμαχό της, τη Χαμάς, στη Γάζα. Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς και οι δύο πλευρές γρήγορα ενεπλάκησαν σε μια σύγκρουση που συνεχίστηκε για σχεδόν ένα χρόνο πριν κλιμακωθεί σε πόλεμο πλήρους κλίμακας τον Σεπτέμβριο του 2024.
Σκότωσε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αμάχων, ενώ η λιβανέζικη κυβέρνηση δήλωσε τον Απρίλιο ότι οι ισραηλινές επιδρομές είχαν σκοτώσει άλλους 190 ανθρώπους και είχαν τραυματίσει 485 τραυματίες από την κατάπαυση του πυρός.
Η διεθνής κοινότητα εντείνει τις πιέσεις στη Χεζμπολάχ να εγκαταλείψει το εναπομείναν οπλοστάσιό της, αλλά αξιωματούχοι της οργάνωσης έχουν δηλώσει ότι δεν θα το πράξουν μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές του και να αποσυρθεί από πέντε σημεία που εξακολουθεί να κατέχει κατά μήκος των συνόρων στο νότιο Λίβανο.