Επιστήμονες εντόπισαν ψάρι με μεγάλο, γνωστό ως «μαύρος δαίμονας», με στόμα γεμάτο κυνόδοντες, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο φως της ημέρας για πρώτη φορά, κοντά στις ακτές της Τενερίφης στην Ισπανία.
Ο David Jara Boguna, επιστήμονας της Condrik Tenerife, ανάρτησε ένα βίντεο του ψαριού στο Instagram.
«Αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη καταγεγραμμένη παρατήρηση στον κόσμο ενός ”μαύρου δαίμονα” ή ενήλικου αβυσσαίου (Melanocetus johnsonii) ζωντανού, στο φως της ημέρας και στην επιφάνεια!!», έγραψε. «Ένα θρυλικό ψάρι που λίγοι άνθρωποι θα είχαν το προνόμιο να παρατηρήσουν ζωντανό», συνέχισε.
«Είναι ένας πραγματικός θηρευτής των βαθών, που ζει στον βυθό μεταξύ 200 και 2.000 μέτρων» έγραψε ο Boguna στο Instagram και, όπως εξήγησε, χρησιμοποιεί ένα μέρος του σώματός του που είναι γεμάτο με συμβιωτικά βιοφωτεινά βακτήρια ως δόλωμα για να προσελκύσει τη λεία του, με τον ίδιο τρόπο όπως στη δημοφιλή ταινία «Ψάχνοντας τον Νέμο».
«Αναδυόμενο από τα αβυσσαλέα βάθη με κάθετη κολύμβηση, μόλις 2 χιλιόμετρα από την ακτή της Τενερίφης και κατά τη διάρκεια μιας από τις ερευνητικές μας εκστρατείες για πελαγικούς καρχαρίες, η @laiavlr εντόπισε αυτό το πλάσμα στην επιφάνεια» έγραψε ο κ. Boguna, και τόνισε ότι «το κίνητρο της παρουσίας του σε τόσο ρηχά νερά είναι αβέβαιο. Ίσως λόγω κάποιας ασθένειας, αντίθετου ρεύματος ή για να ξεφύγει από αρπακτικό…».