Σημαία Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

ΗΠΑ: Τι θα συμβεί σε περίπτωση ισοπαλίας μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ

Με δύο προεδρικούς υποψηφίους να μάχονται για μόλις 538 ψήφους του Εκλεκτορικού Κολεγίου (όπως αποκαλείται το σώμα εκλεκτόρων μέσω του οποίου εκλέγεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ), το σενάριο της ισοπαλίας είναι κάτι παραπάνω από πιθανό. Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση το ότι έχει υπάρξει μόνο μία ισοπαλία στις αμερικανικές εκλογές μέχρι σήμερα, το 1800, μεταξύ του Τόμας Τζέφερσον και του Άαρον Μπερ. Εκείνη η ισοπαλία οδήγησε στην πρώτη «εκλογή υπό αίρεση» (contingent election) του έθνους, η οποία αποφασίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Θα μπορούσε να προκύψει ισοπαλία φέτος; Ναι. Αν και η ισοπαλία δεν είναι πιθανό αποτέλεσμα, είναι κάτι για το οποίο πρέπει κανείς να είναι έτοιμος. Ακολουθεί ένα πιθανό σενάριο για τις εκλογές του 2024:

Εάν η υποψήφια των Δημοκρατικών, αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, κερδίσει το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, την Αριζόνα και τη Νεβάδα και μία μόνο ψήφο εκλέκτορα στη Νεμπράσκα – πολιτείες τις οποίες κέρδισε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το 2020 –αλλά χάσει την Πενσυλβάνια και τη Τζόρτζια, υπάρχει ισοπαλία, 269-269.

Υπάρχουν κι άλλα σενάρια ισοψηφίας στις εκλογές, τα οποία παρουσιάζει η ιστοσελίδα 270 to Win. Σε αντίθεση με κάθε άλλη πολιτεία, το Μέιν και η Νεμπράσκα απονέμουν δύο εκλέκτορες στον νικητή της πολιτείας και έναν στον νικητή κάθε περιφέρειας του Κογκρέσου. Αυτές οι μεμονωμένες, ανταγωνιστικές ψήφοι εκλεκτόρων στο Μέιν και τη Νεμπράσκα αποκτούν τεράστια σημασία σε πιθανά σενάρια ισοπαλίας.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση ισοπαλίας;

Εάν υπάρξει ισοπαλία 269-269, ή εάν ένα τρίτο κόμμα ή ανεξάρτητος υποψήφιος κερδίσει ψήφους εκλεκτόρων και εμποδίσει έναν υποψήφιο να φθάσει στην πλειοψηφία των 270 στο Εκλεκτορικό Κολέγιο, το επόμενο βήμα ονομάζεται «εκλογή υπό αίρεση».

Σύμφωνα με τη 12η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία θεσπίστηκε στον απόηχο εκείνης της διχαστικής εκλογικής αναμέτρησης του 1800, εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων του Εκλεκτορικού Κολεγίου, το νέο Κογκρέσο, το οποίο μόλις θα έχει ορκιστεί στις 3 Ιανουαρίου, επιλέγει τον πρόεδρο. Η Γερουσία θα επέλεγε τον αντιπρόεδρο.

Πότε θα γινόταν μια εκλογή υπό αίρεση;

Σύμφωνα με μια ανάλυση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, μια ενδεχόμενη εκλογή θα συνέβαινε στις 6 Ιανουαρίου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση των μελών του Κογκρέσου για την καταμέτρηση των ψήφων του εκλεκτόρων και τη διαπίστωση ότι κανένας υποψήφιος δεν είχε την πλειοψηφία.

Πώς θα λειτουργούσε η διαδικασία;

Το αμερικανικό έθνος θα ήταν σαφώς διαιρεμένο. Οι νομοθέτες θα μπορούσαν να διχαστούν μεταξύ της υποστήριξης του υποψηφίου που προτιμούν και εκείνου που προτίμησαν οι ψηφοφόροι της πολιτείας τους.

Σε μια εκλογή υπό αίρεση, η Βουλή των Αντιπροσώπων επιλέγει τον πρόεδρο και η Γερουσία επιλέγει τον αντιπρόεδρο. Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορούν να επιλέξουν μόνο μεταξύ των τριών πρώτων φιναλίστ στο Κολέγιο Εκλεκτόρων για τον πρόεδρο και οι γερουσιαστές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των δύο πρώτων φιναλίστ για τον αντιπρόεδρο.

Αντί να ψηφίζουν ως άτομα, κάθε πολιτειακή αντιπροσωπεία στη Βουλή θα έχει μία ψήφο, αν και ο τρόπος με τον οποίο οι αντιπροσωπείες επιλέγουν τον υποψήφιο της προτίμησής τους δεν διευκρινίζεται. Μια απλή πλειοψηφία, δηλαδή 26 ψήφοι των πολιτειακών αντιπροσωπειών, θα διόριζε τον νέο πρόεδρο.

Scroll to Top