Την Πέμπτη θα τελεστεί η κηδεία του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη. Ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου άφησε την τελευταία του πνοή στα 61 του χρόνια, σκορπίζοντας θλίψη τόσο στον δημοσιογραφικό, όσο και τον καλλιτεχνικό χώρο. Όπως ενημερώνει η ΕΣΗΕΑ, «η νεκρώσιμος ακολουθία του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη θα ψαλεί την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2025, στη 1 μετά το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος στο Χαλάνδρι».
Το βιογραφικό του
Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Η μακρά πορεία του στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ ξεκίνησε πολύ νωρίς, ήδη από το 1985, στην εφημερίδα «Αναγνώστης». Το 1993, συνέχισε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», την οποία διαδέχθηκε ο «Αδέσμευτος Τύπος» του Δημήτρη Ρίζου, όπου συνέχισε για περισσότερο από μια δεκαετία ως προϊστάμενος του καλλιτεχνικού τμήματος της εφημερίδας. Συνεργάστηκε με πλήθος περιοδικών, μεταξύ άλλων τα: «Γυναίκα», «Πρόσωπα», «Εγώ», «Δίφωνο», «Mirror» και «Bazaar». Τα τελευταία χρόνια, αρθρογραφούσε τακτικά στην «Εφημερίδα των Συντακτών», γράφοντας στη στήλη «Τρίτη Ματιά» κάθε Παρασκευή.
Συμμετείχε στα πρώτα βήματα της ιδιωτικής τηλεόρασης στην εκπομπή «Κοκτέιλ» του «Mega Channel» ενώ συνεργάστηκε με τους τηλεοπτικούς σταθμούς «ΕΤ1», «ΕΤ2», «Star Channel», σε εκπομπές για τις τέχνες και τον πολιτισμό, συνεντεύξεις και αφιερώματα.
Με έντονη ραδιοφωνική παρουσία, εργάστηκε στους σταθμούς «ΕΡΑ», «Top FM», «Flash», «ΑNT1» και στον «Αθήνα 9,84» όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος με την καθημερινή εκπομπή «Αθήνα, με ακούς;».
Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης στην πολυετή σταδιοδρομία του, διακρίθηκε ως κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου, καλλιτεχνικός συντάκτης και αρθρογράφος. Χαράχτηκε στη μνήμη του κοινού για την οξύνοια, την καλλιέργεια και την ζωντάνια του λόγου του. Μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές έγινε ευρύτερα γνωστός και αγαπήθηκε για την αυθεντικότητα, το ιδιαίτερο ύφος και το χιούμορ του. Με μοναδική ικανότητα, μπορούσε να μεταδώσει στο κοινό, με εύληπτο τρόπο, το περιεχόμενο των ρεπορτάζ του.
Με βάση τη βαθιά γνώση του για τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα και ειδικότερα για την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού στον κινηματογράφο, συνέγραψε πλήθος βιβλίων και βιογραφιών μεγάλων προσωπικοτήτων του ελληνικού κινηματογράφου. Ανάμεσα στα έργα του συγκαταλέγονται τα: «Στο τέλος μιλάει το πανί», «Η μαγεία των μιούζικαλ», «Ταινίες για φίλημα», «Σάσα Ντάριο», «Φίνος Φιλμ, οι κωμωδίες», «100 χρόνια Δημήτρης Χορν», καθώς και σειρά βιβλίων για την Μαρία Κάλλας.
Λίνα Μενδώνη: Άνθρωπος ευαίσθητος και πολυτάλαντος, με καυστική γραφίδα και τέμνοντα λόγο
«Με θλίψη πληροφορήθηκα την πρόωρη απώλεια του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, που διέγραψε μια σημαντική σταδιοδρομία υπηρετώντας τον Πολιτισμό, σε όλα τα είδη της δημοσιογραφίας, έντυπης, τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής. Άνθρωπος ευαίσθητος και πολυτάλαντος, με καυστική γραφίδα και τέμνοντα λόγο, με γνήσια αγάπη για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική, ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης διακρινόταν για τον επαγγελματισμό του, την απροκατάληπτη προσέγγιση των θεμάτων του, την ακριβοδίκαιη κριτική του.
Αρετές που αποτυπώνονται και στο πλήθος των βιβλίων που καταλείπει, τα οποία συνέγραψε με πολύ μεράκι, αλλά και συστηματική έρευνα. Η φυσική του ευγένεια σε συνδυασμό με την αδιάλειπτη παρουσία του στα ΜΜΕ τον κατέστησε οικεία φιγούρα στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα αγαπητό στον κόσμο της Τέχνης. Στους οικείους του, τους συναδέλφους του και τους πολλούς φίλους του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια».
ΣΥΡΙΖΑ: Άφησε αξιοσημείωτη παρακαταθήκη για τον κόσμο του θεάματος
«Αποχαιρετούμε τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, πολυγραφότατο δημοσιογράφο και συγγραφέα με διεισδυτική ματιά και κριτική σκέψη. Μια ξεχωριστή πένα που αφηγήθηκε με τον δικό του τρόπο τον κινηματογράφο και το θέατρο που αγάπησε και υπηρέτησε», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον θάνατο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ιάσονα Τριανταφυλλίδη.
«Άφησε επίσης διακριτό αποτύπωμα στην ελληνική τηλεόραση και μια αξιοσημείωτη παρακαταθήκη για τον κόσμο του θεάματος στις νεότερες γενιές. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Το συλλυπητήριο μήνυμα του ΚΚΕ
«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον δημοσιογράφο και κριτικό κινηματογράφου και τηλεόρασης Ιάσονα Τριανταφυλλίδη. Η γνήσια αγάπη του για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική αποτυπώθηκε στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του, στα βιβλία του και στην αρθρογραφία του για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου, του τραγουδιού, του μιούζικαλ, και των βιογραφιών ανθρώπων από τον χώρο της Τέχνης. Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.
Τον δημοσιογράφο Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών, αποχαιρετά με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Ήταν φίλος, συνάδελφος, συνοδοιπόρος
«Οι άνθρωποι του Φεστιβάλ μοιράστηκαν με τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη αμέτρητες κινηματογραφικές στιγμές μέσα στα χρόνια. Ήταν φίλος, συνάδελφος, συνοδοιπόρος. Ο Ιάσονας ήταν σαν ένα εξωτικό πουλί, άπιαστο και γοητευτικό», επισημαίνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Υπογραμμίζει ότι «οι μεγάλες του αγάπες και κυρίως η λατρεία του για το ελληνικό σινεμά, μένουν εδώ μαζί μας, μέσα από τα βιβλία που έγραψε για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, του τραγουδιού, του μιούζικαλ, μέσα από τις τόσες βιογραφίες καλλιτεχνών» και προσθέτει ότι «η φωνή του, μοναδική όσο και ο ίδιος, ηχεί ακόμη στα αυτιά μας». Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στη μητέρα και στους οικείους του εκλιπόντος.
ΚΘΒΕ: Διακρίθηκε για το πάθος και τις γνώσεις του ενώ η χαρακτηριστική φωνή του μας συντρόφευε για χρόνια
«Οξυδερκής κριτικός και αρθρογράφος, βαθύς λάτρης του κινηματογράφου, του θεάτρου και της μουσικής, διακρίθηκε για το πάθος και τις γνώσεις του ενώ η χαρακτηριστική φωνή του μας συντρόφευε για χρόνια μέσα από τις συχνότητες του ραδιοφώνου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΘΒΕ, με το οποίο έχει συνεργαστεί σε δύο παραγωγές, το 2012: «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα (Δραματουργική επεξεργασία, Μουσική επιμέλεια) και «Έλα απόψε στου… Μελά», σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου (Έρευνα, Επιλογή κειμένων, Επιλογή τραγουδιών).
«Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης αρθρογραφούσε από το 1985 σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο – υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της ελεύθερης ραδιοφωνίας στον Αθήνα 9, 84 FM, κάνοντας καθημερινά εκπομπή μέχρι πρόσφατα – αλλά και στην τηλεόραση και τα τελευταία χρόνια και στο διαδίκτυο. Είχε επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD για ηθοποιούς και τραγουδιστές όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, αλλά και του συνόλου της μουσικής του Νίκου Μαμαγκάκη για τον κινηματογράφο, ενώ έχει κάνει ειδικά αφιερώματα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά, μεταξύ άλλων.
Έχει γράψει περισσότερα από είκοσι βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, του τραγουδιού, του μιούζικαλ, καθώς και βιογραφίες ανθρώπων από τον καλλιτεχνικό χώρο και ειδικότερα από το ελληνικό σινεμά. Μεταξύ άλλων: «Στο τέλος μιλάει το πανί», «Ο Κώστας Βουτσάς μιλάει στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη», «100 χρόνια Δημήτρης Χορν-η τελειότητα της γοητείας», «Η μαγεία του μιούζικαλ», «Σάσα Ντάριο-36 μαθήματα χορού», «Άρχισαν τα όργανα», «Ταινίες για φίλημα», «Μιχάλης Κακογιάννης», «Η Ελένη Ζαφειρίου μιλάει στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη», «Ο Γιάννης Δαλιανίδης μιλάει στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη», «Ο Νίκος Κούρκουλος μιλάει στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη», «Η Αλίκη Βουγιουκλάκη μιλάει στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη», «Η Ρένα Βλαχοπούλου μιλάει στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη», «Η Ντένη Βαχλιώτη μιλάει στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη για την Μελίνα και το “Ποτέ την Κυριακή”», «Η Μπεάτα Ασημακοπούλου μιλάει στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη για τον Ορέστη Λάσκο», «Γιώργος Τζαβέλλας», «Γιώργος Μουζάκης».
Το ΚΘΒΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του» καταλήγει η ανακοίνωση.