Ψυχική Υγεία
Ψυχική Υγεία/ Unsplash

Η ψυχική υγεία και οι απαραίτητες αλλαγές στο επίκεντρο του 12ου Συνέδριου Περιφερειακής Ανάπτυξης

Η αποασυλοποίηση και η αφαίρεση του στίγματος, προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα των ανισοτήτων στη φροντίδα της ψυχικής και νοητικής υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Φίλιππος Γουρζής και το μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, του υπουργείου Υγείας, Αικατερίνη Νομίδου, στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

Στην ανάγκη αφαίρεσης του στίγματος αναφέρθηκε ο κ. Κυμπουρόπουλος προκειμένου, όπως είπε, το άτομο που λαμβάνει φροντίδα ψυχικής υγείας να καταστεί λειτουργικό στην κοινωνία και να αισθανθεί ότι είναι άνθρωπος και όχι ασθενής. Πρόσθεσε, δε, και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες και μίλησε για τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται στις διαφορετικές περιοχές. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί τι σημαίνει ψυχική υγεία σε όλες τις ειδικότητες και αυτό να τεθεί στο επίκεντρο της εκπαίδευσης. «Η υγεία είναι μία και ενιαία», τόνισε.

Τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων για την υποστήριξη της αποασυλοποίησης των ψυχικά ασθενών επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση των αντικαταθλιπτικών έχει αυξηθεί δραματικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και απαιτείται μία μεταρρύθμιση στον τομέα της ψυχικής υγείας. Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση επεσήμανε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, προσθέτοντας πως είναι αναγκαία η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε οικονομικούς πόρους.

Στη μειωμένη κοινωνική αναγνώριση αναφέρθηκε ο κ. Γουρζής, ασκώντας έντονη κριτική στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη στελέχωση των δομών. Μάλιστα -όπως είπε- με βάση τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας φαίνεται να υπολείπεται σημαντικά σε επίπεδο δομών σε σχέση με τους μέσους όρους της ΕΕ και απαιτείται καλύτερη οργάνωση σε επίπεδο διοίκησης.

Η κ. Νομίδου, υπογράμμισε την ανάγκη πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα, τις πολλαπλές ανάγκες και την αξιοπρέπεια του ασθενούς. Σημείωσε, δε, ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι απόψεις των ίδιων των ασθενών και να γίνει σοβαρή στελέχωση των δομών από επαγγελματίες που θα μπορούν να διακρίνουν τις δυνατότητες των ατόμων και όχι μόνο την ασθένεια.

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC) διεξάγεται στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1η Ιουνίου και διοργανώνεται από την εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.