Η Κίνα αυξάνει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 125%, σε ισχύ από αύριο

Σε νέα αύξηση δασμών στα αμερικανικά προϊόντα προχωρά η Κίνα, από το 84% στο 125%. Οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από το αύριο 12 Απριλίου, δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι αν οι ΗΠΑ επιμείνουν να συνεχίσουν να παραβιάζουν τα συμφέροντα της Κίνας, τότε το Πεκίνο θα λάβει αντίμετρα και θα «πολεμήσει ως το τέλος».

«Η επιβολή ασυνήθιστα υψηλών δασμών από τις ΗΠΑ στην Κίνα παραβιάζει σοβαρά τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, τους βασικούς οικονομικούς νόμους και την κοινή λογική και αποτελεί εντελώς μονομερή εκφοβισμό και εξαναγκασμό», προσθέτει το κινεζικό υπουργείο. «Τα αμερικανικά προϊόντα που εξάγονται στην Κίνα δεν έχουν πλέον καμία πιθανότητα να γίνουν δεκτά στην αγορά» κι αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να αυξάνει τους τελωνειακούς της δασμούς, «η Κίνα θα το αγνοήσει», τόνισε η Επιτροπή Δασμών της κινεζικής κυβέρνησης σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών.

«Οι υπερβολικοί τελωνειακοί δασμοί» των ΗΠΑ κατά της Κίνας «δεν είναι τίποτ’ άλλο πλέον από ένα παιγνίδι αριθμών χωρίς οικονομική σημασία» και «έχουν γίνει φάρσα», υπογράμμισε παράλληλα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου και ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο ξεκινά διαδικασία ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των νέων αμερικανικών δασμών.

Το ποσοστό του 125% , υψηλότερο από το 84% που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, είναι το ίδιο με τον τρέχοντα δασμό των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε από το 145% των δασμών ποσοστό 20% που συνδέεται με την κινεζική παραγωγή του ισχυρού οπιώδους φεντανύλη.

Απεύθυνση στην ΕΕ για «κοινή απάντηση στον εκφοβισμό»

Το Πεκίνο καταγγέλλει τις Ηνωμένες Πολιτείες για «εμπορική τυραννία» και διατρανώνει ότι οι ΗΠΑ «φέρουν την πλήρη ευθύνη» για την παγκόσμια οικονομική αναταραχή».

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ήδη απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλώντας την σε κοινή απάντηση στον «εκφοβισμό» από τις ΗΠΑ. «Δεν φοβόμαστε, δεν υπάρχουν νικητές σε έναν πόλεμο δασμών», είπε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υποδεχόμενος στο Πεκίνο τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανακοίνωσε νέες διμερείς συμφωνίες. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι «οι σχέσεις με την Ισπανία δίνουν πρόσθετη ώθηση στις σχέσεις Κίνας-ΕΕ».

«Υπό την πίεση της Κίνας και άλλων πλευρών, οι ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά την επιβολή των υψηλών αμοιβαίων τελωνειακών δασμών σε ορισμένους εμπορικούς εταίρους», τόνισε στο μεταξύ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Η παύση των 90 ημερών και η προειδοποίηση της Κομισιόν

O Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα καθυστερήσει για 90 ημέρες την εφαρμογή των υψηλότερων από τους δασμούς, αποδίδοντας την απόφαση στο ότι «οι επενδυτές βγήκαν εκτός λογικής» καθώς οι αγορές κατέρρεαν. Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας με την Κίνα την οποία πάντως κατηγόρησε ξανά ότι είναι η χώρα που ξεζούμισε την Αμερική όσο καμία άλλη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της παύσης των 90 ημερών, ωστόσο, το μπλοκ «αναπτύσσει επίσης αντίποινα» σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, λέει η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η φον ντερ Λάιεν λέει ότι η ΕΕ εξετάζει την επιβολή φόρου στα διαφημιστικά έσοδα εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ όπως η Meta και η Google, εάν δεν καταλήξει σε μια «εντελώς ισορροπημένη» συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν αποκλείει τυχόν αλλαγές στους κανονισμούς της ΕΕ για το ψηφιακό περιεχόμενο και τον ΦΠΑ, οι οποίοι έχουν επικριθεί από τον εμπορικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο. «Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ και να βρούμε εποικοδομητικές λύσεις, αμοιβαία αποδεκτές λύσεις», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, εν όψει των συμβουλίων του Eurogroup και του ECOFIN στη Βαρσοβία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Paschal Donohoe, επεσήμανε την οικονομική ισχύ της Ευρωζώνης: «Παραμένω πολύ, πολύ σίγουρος ότι τα οικονομικά θεμέλια της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικά και ισχυρά», είπε στους δημοσιογράφους. Χαρακτήρισε την παύση των 90 ημερών στους δασμούς ως «παράθυρο ευκαιρίας» για τις Βρυξέλλες να διαπραγματευτούν εναλλακτική «και να αποτραπεί η πορεία χαμηλότερης ανάπτυξης, υψηλότερου πληθωρισμού».

Κύλιση στην κορυφή