Η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στους Νικόλαο και Παύλο Γλύξμπουργκ αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών, σηματοδοτώντας μια ιδιαίτερα συμβολική στιγμή για τη σύγχρονη πολιτική και ιστορική πραγματικότητα της Ελλάδας. Βάσει του νομικού πλαισίου που θεσπίστηκε το 1994 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η διαδικασία προϋποθέτει:
- Ρητή δήλωση σεβασμού στο Σύνταγμα και αναγνώριση του πολιτεύματος της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας,
- Αποδοχή του αποτελέσματος του Δημοψηφίσματος του 1974,
- Παραίτηση από κάθε είδους διεκδικήσεις και εγγραφή στα δημοτολόγια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές δηλώσεις από τους Νικόλαο και Παύλο Γλύξμπουργκ θα πραγματοποιηθούν ενώπιον του ληξιάρχου Αθηνών, με την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου να αποτελεί την κρίσιμη ημερομηνία για την έναρξη των διαδικασιών. Η σύζυγος του τέως βασιλιά, όπως φαίνεται, δεν θα συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία.
Το Σενάριο για Νέο Πολιτικό Κόμμα
Η πολιτική διάσταση αυτής της κίνησης, πέραν της ιστορικής φόρτισης, έχει ήδη αρχίσει να τροφοδοτεί έντονα σενάρια. Το ενδεχόμενο της πολιτικής ενεργοποίησης ενός εκ των δύο γιων του τέως βασιλιά, με πιθανότερο τον Παύλο Γλύξμπουργκ, έχει αρχίσει να συζητείται έντονα στους πολιτικούς κύκλους. Πιο συγκεκριμένα, ένα τέτοιο σενάριο θα περιλάμβανε τη δημιουργία ενός ενωμένου συντηρητικού μετώπου δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, με την υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού και προσφάτως διαγραμμένου από τη ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.
Το νέο αυτό κόμμα, υπό την ηγεσία του Παύλου ή του Νικόλαου Γλύξμπουργκ, θα είχε τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως πολιτικός καταλύτης στην ευρύτερη δεξιά παράταξη. Το γεγονός ότι τα υπάρχοντα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας – όπως η Ελληνική Λύση, η Φωνή Λογικής και η Νίκη – διαθέτουν μεν στήριξη σε συγκεκριμένες εκλογικές ομάδες αλλά στερούνται ενιαίας ηγεσίας, καθιστά ρεαλιστική την προοπτική ενός ενωτικού προσώπου. Ένα τέτοιο πρόσωπο, που φέρει βαρύ όνομα και συνδέεται συμβολικά με την ιστορική παράδοση, θα μπορούσε να συσπειρώσει την κατακερματισμένη δεξιά.
Η Προοπτική Ενός Ενωμένου Δεξιού Μετώπου
Παρά τη φαινομενική πολυδιάσπαση που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στον χώρο δεξιότερα της ΝΔ, η εμφάνιση ενός νέου κόμματος υπό την ηγεσία του Παύλου ή του Νικόλαου Γλύξμπουργκ θα δημιουργούσε μια κεντρική δυναμική συσπείρωσης. Κανένα από τα μικρότερα κόμματα που βρίσκονται στον χώρο αυτό δεν θα μπορούσε να σταθεί αντίπαλο σε μια ηγεσία με ισχυρά σύμβολα και την υποστήριξη ιστορικών πολιτικών προσωπικοτήτων, όπως ο Αντώνης Σαμαράς.
Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά ως καθοριστικού παράγοντα στο εγχείρημα αυτό, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα προσδώσει στο νέο πολιτικό σχήμα νομιμοποίηση και πολιτική εμπειρία. Ο Σαμαράς, με βαθιές ρίζες στον συντηρητικό χώρο και σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, θα λειτουργούσε ως γέφυρα ανάμεσα στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ και τους δυσαρεστημένους δεξιούς, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται εκτός της «γαλάζιας» παράταξης.
Προκλήσεις και Πιθανές Αντιδράσεις
Προφανώς, η προοπτική ενός τέτοιου πολιτικού σχηματισμού δεν στερείται προκλήσεων. Η ιστορική και πολιτική συμβολική βαρύτητα του ονόματος Γλύξμπουργκ ενδέχεται να λειτουργήσει ως σπαθί δίκοπο. Από τη μία πλευρά, μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό ενωτικό συμβολισμό για τη συντηρητική βάση. Από την άλλη, ενδέχεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από την Αριστερά όσο και από φιλελεύθερες πτέρυγες, οι οποίες θα θεωρήσουν την επιστροφή των Γλύξμπουργκ σε κεντρικό πολιτικό ρόλο ως αναχρονιστική κίνηση.
Το σενάριο ενός νέου δεξιού κόμματος υπό τον Παύλο ή τον Νικόλαο Γλύξμπουργκ, με τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά, παραμένει υποθετικό αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον. Σε μια πολιτική συγκυρία όπου η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να διατηρήσει τη συνοχή της και οι δεξιότερες δυνάμεις αναζητούν ενιαία ηγεσία, η επιστροφή της ελληνικής ιθαγένειας στους Γλύξμπουργκ μπορεί να αποδειχθεί ο καταλύτης για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Αν και οι επόμενες κινήσεις παραμένουν άγνωστες, το ενδεχόμενο αυτό αξίζει της προσοχής μας, καθώς θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει ριζικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας.