Βουλή
Βουλή/facebook

Γυναικοκτονία: Κατατέθηκε η τροπολογία της Νέας Αριστεράς για τη νομική αναγνώριση του όρου

Η τροπολογία κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Στην κατάθεση τροπολογίας για τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία προχώρησε η Νέα Αριστερά.

Η τροπολογία κατατέθηκε σήμερα, Τετάρτη 3/4, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Τι αναφέρεται στην τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο όρος «γυναικοκτονία» εισάγεται ως επιβαρυντική περίσταση στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας (ΠΚ 299).

Στην τροπολογία σημειώνεται ότι η κατονομασία της πράξης θα της αποδώσει μια σημασία που περικλείει εννοιολογικά όλες τις σημαίνουσες κοινωνιολογικές και έμφυλες διαστάσεις μαζί με την προσβολή του απόλυτου δικαιώματος στη ζωή.

Επισημαίνεται επίσης, ότι η ανθρωποκτονία τιμωρείται μεν με ισόβια κάθειρξη, αλλά η τυποποίηση της γυναικοκτονίας, όπως αυτή προκύπτει από τις περιστάσεις πριν και κατά την τέλεση του αδικήματος, ως επιβαρυντική περίσταση στο έγκλημα της ανθρωποκτονίας αποκλείει την αναγνώριση ελαφρυντικών κατά την επιμέτρηση της ποινής.

Αλ. Χαρίτσης: Να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης
Χθες, Τρίτη, σε δήλωσή του, ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε ότι «δεν θα αφήσουμε γυναίκες να δολοφονούνται ενώ η κυβέρνηση και η αστυνομία έχουν ρόλο παρατηρητών. Προχωράμε τώρα στην κατάθεση τροπολογίας για την άμεση ποινική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία».

Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να αδιαφορεί». «Επιπλέον απαιτούμε επιτέλους να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των γυναικών-θυμάτων βίας σε νομικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Κανένα panic button δεν τις προστατεύει. Οι σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες τις προστατεύουν. Ούτε μία λιγότερη» κατέληξε.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *