Γερμανία: Σήμερα οι κρίσιμες εκλογές – Με το βλέμμα στραμένο στις κάλπες Ευρώπη και ΗΠΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της Γερμανίας έχει ξεκινήσει. Σχεδόν 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για την σύνθεση της επόμενης Bundestag, εν μέσω εσωτερικών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και παγκόσμιων ανακατατάξεων. Οι κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές άνοιξαν στις 09:00 (ώρα Ελλάδος) κι η πρώτη πρόγνωση του αποτελέσματος (τα exit poll) αναμένεται στις 19:00 (ώρα Ελλάδος), αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Για να μπουν στην ομοσπονδιακή βουλή τα κόμματα θα πρέπει να υπερβούν το όριο του 5% ή να διασφαλίσουν τους περισσότερους σταυρούς σε τουλάχιστον τρεις εκλογικές περιφέρειες.

Κάθε ψηφοφόρος έχει στη διάθεσή του δύο ψήφους: Με την πρώτη ψηφίζει έναν/μια πολιτικό της εκλογικής του περιφέρειας και με τη δεύτερη ένα κόμμα.

Χθες βράδυ ολοκληρώθηκε στην Γερμανία η σύντομη —αλλά ασυνήθιστα τεταμένη— προεκλογική περίοδος, με τους πολιτικούς αρχηγούς να απευθύνονται την ύστατη στιγμή ο καθένας στο κοινό που δεν τον προτιμά.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, 0 υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Φρίντριχ Μερτς προσπάθησε στο Μόναχο να καθησυχάσει τους νόμιμους μετανάστες στη Γερμανία πως δεν κινδυνεύουν από την αυριανή κυβέρνηση που προεξοφλεί πως θα σχηματίσει. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τίποτα δεν θα λειτουργούσε αν για 24 ώρες οι εργαζόμενοι με μεταναστευτικό υπόβαθρο αποφάσιζαν να μην πάνε στη δουλειά τους». Ακόμη, απέκλεισε εκ νέου ρητά κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την ακροδεξιά.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD), από την άλλη, στην εκλογική του περιφέρεια, το Πότσνταμ, απευθύνθηκε στους νέους, που μοιάζουν να του γυρνούν την πλάτη, υποσχόμενος ψήφο στα 16 (και) στις εθνικές εκλογές. Εμφανίστηκε εξάλλου αισιόδοξος ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα εξασφαλίσει τελικά υψηλότερο ποσοστό από αυτό που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, κερδίζοντας στην κάλπη πολλούς αναποφάσιστους, διότι «διακυβεύεται το μέλλον της χώρας». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι σκοπεύει να παραμείνει βουλευτής εφόσον εκλεγεί, ακόμη κι αν δεν ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

Ο υποψήφιος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, στην τελευταία προεκλογική του εμφάνιση στο Αμβούργο, υπογράμμισε πως το κόμμα του πρέπει να βγει ενισχυμένο από την κάλπη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έτσι θα μπορέσει να συμμετάσχει και στην επόμενη κυβέρνηση για να εγγυηθεί τη συνέχιση πολιτικών για το κλίμα, καθώς, όπως είπε, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλα τέσσερα χρόνια για το κλίμα».

Η υποψήφια της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βάιντελ αναμένεται σε κάθε περίπτωση να είναι από τους κερδισμένους της ψηφοφορίας: το κόμμα της, εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, θα συγκεντρώσει 20% των ψήφων — θα εξασφαλίσει, με άλλα λόγια, το υψηλότερο ποσοστό μέχρι σήμερα για την ακροδεξιά σε εθνικές εκλογές στη Γερμανία. Ως τελευταίο μήνυμα στους ψηφοφόρους προτού ανοίξουν οι κάλπες, η κυρία Βάιντελ επιφύλαξε την πρόταση «αντί να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία» να επιστρέψει η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία δυο ετών.

Παρότι στην Γερμανία δεν τίθεται ζήτημα ακυβερνησίας ή αστάθειας, σε αντίθεση με άλλες εποχές, αυτή την φορά αναγνωρίζουν όλοι την πίεση το Βερολίνο να έχει όσο το δυνατόν συντομότερα πλήρως λειτουργική ηγεσία, καθώς είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για αποφάσεις τόσο στο εσωτερικό, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και του αναβρασμού στο μεταναστευτικό, όσο και στην εξωτερική πολιτική, υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργεί η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ.

Οι εκλογές στη Γερμανία θεωρούνται ιστορικές και έχουν πρωτοφανή διακυβεύματα στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας: από την ύφεση, στην οποία έχει διολισθήσει η οικονομία εδώ και μια διετία, μέχρι τα μεγάλα διεθνή θέματα. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Χριστιανική Ένωση (CDU) του Φρίντριχ Μερτς θα είναι πρώτο κόμμα. Προβληματισμό και ανησυχία  προκαλεί η φερόμενη άνοδος του ακροδεξιού AfD το οποίο φαίνεται να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων. Τρίτοι προβλέπεται να είναι οι Σοσιαλδημοκράτες του Ολάφ Σολτς.

Οι θέσεις των κομμάτων για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα κόμματα – συμπεριλαμβανομένων του SPD, του CDU και των Πρασίνων – τάσσονται υπέρ της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία που διεξάγει έναν τριετή πόλεμο με τη Ρωσία, ωστόσο ο απερχόμενος καγκελάριος Σολτς έχει υιοθετήσει μια ελαφρώς πιο προσεκτική προσέγγιση από τα υπόλοιπα δίνοντας έμφαση στην ανάγκη διπλωματίας.

Αντίθετα, το AfD και το BSW έχουν ζητήσει τον τερματισμό των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία.

Η Γερμανία, είναι η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ στη χορήγηση της μεγαλύτερης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Γερμανία παρείχε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους περίπου 7,1 δισ. ευρώ  πέρυσι.

Κύλιση στην κορυφή