Γερμανία: Η επόμενη μέρα των εκλογών-Προς συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες με την ακροδεξιά στην αντιπολίτευση

Με στόχο τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού μέχρι το Πάσχα ο Φρίντριχ Μέρτς, ξεκίνησε συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες μετά τη νίκη της συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης σε μία εκλογική αναμέτρηση όπου η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία κατέκτησε τη δεύτερη θέση, αφήνοντας το SPD τρίτο κόμμα καθώς παραλαμβάνει τη σκυτάλη για τις μετεκλογικές ζυμώσεις υπό τον Λαρς Κλινκμπάιλ.

Με τις διατλαντικές σχέσεις να αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, ο Μερτς δήλωσε ότι απόλυτη προτεραιότητα του θα είναι «η ενίσχυση της Ευρώπης και η ανεξαρτησία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, όπως είπε, δεν ενδιαφέρονται πλέον για τη Γηραιά Ηπειρο. Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως έσπευσε να τον συγχαρεί για τη νίκη του, κάνοντας λόγο για μεγάλη μέρα για τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το τελικό αποτέλεσμα για τις γερμανικές εκλογές φέρνει στην Βουλή πέντε μόνο κόμματα και ο αποκλεισμός της Συμμαχίας Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) από τη Μπούντεσταγκ χαρακτηρίζεται ως «μεγάλη ανάσα» για τον νικητή των εκλογών, καθώς το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ενισχύεται. Την ίδια ώρα η Βάγκενκνεχτ δήλωσε πως θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών γιατί εκφράστηκαν παράπονα για δυσκολίες που συνάντησαν ορισμένοι ψηφοφόροι με την επιστολική ψήφο, ειδικά εκλογές στο εξωτερικό. Η ίδια έμεινε εκτός της Bundestag για περίπου 13.000 ψήφους.

Με τη Χριστιανική Ένωση να κερδίζει τις εκλογές με 28,6%, χωρίς όμως τη δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης και δεύτερη δύναμη να αναδεικνύεται το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» AFD με 20,8%, ποσοστό διπλάσιο από τις προηγούμενες εκλογές, και το υψηλότερο στην εντεκαετή ιστορία του, τα σενάρια είναι περιορισμένα. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του ‘Oλαφ Σολτς με 16,4%, κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση από το 1887. Ωστόσο η Χριστιανική Ένωση (CDU) μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνει 328 έδρες, που θεωρείται άνετη πλειοψηφία στη νέα ομοσπονδιακή Βουλή.

Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο κόμμα της ακροδεξιάς γίνεται Αξιωματική Αντιπολίτευση

«Ο Φρίντριχ Μερτς δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τίποτα από όσα υποσχέθηκε», είπε στις πρώτες δηλώσεις της η συμπρόεδρος του ακροδεξιού AFD, Άλις Βάιντελ, επικρίνοντας το νέο καγκελάριο ως «δημοσιονομικό συντηρητικό που έδειξε ότι είναι ανοιχτός στη χαλάρωση του φρένου χρέους της Γερμανίας προκειμένου να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες». «Θα συμβιβαστεί με την αριστερά για να χαλαρώσει το φρένο του χρέους, και αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται η χώρα. Το κράτος πρέπει να λειτουργεί όπως μια εταιρεία και όταν μια εταιρεία είναι υπερχρεωμένη ξέρετε τι συμβαίνει», πρόσθεσε.

Ωστόσο η ακροδεξιά (AfD) και το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς εξασφάλισαν από κοινού το ένα τρίτο των εδρών στο νέο κοινοβούλιο. Και τα δύο κόμματα αντιτίθενται στη στρατιωτική βοήθεια Ουκρανία και θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο στις αυξημένες εισφορές στην άμυνα, προειδοποιούν αναλυτές. Εκτός Βουλής μένουν και οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ, που ανακοίνωσε την παραίτησή του. Από την είσοδο ή όχι των δύο αυτών μικρών κομμάτων, της Σάρα Βάγκενκνεχτ και του Κρίστιαν Λίντνερ, θα καθοριζόταν το εάν και με ποια κόμματα ο νικητής των εκλογών θα σχημάτιζε την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας.

Μέχρι το Πάσχα ή αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να έχει σχηματιστεί η καινούργια κυβέρνηση που όλοι εύχονται να μην έχει «το δομικό πρόβλημα που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση»: Με τον τρικομματικό συνασπισμό ο καγκελάριος Σολτς έπρεπε για οποιαδήποτε θέση να συμφωνήσει με Φιλελεύθερους και Πράσινους, που έχουν εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες.

Η Γερμανία βρίσκεται σε σταυροδρόμι και τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά για τον Φρίντριχ Μερτς. «Το νόημα αυτών των εκλογών δεν ήταν ποτέ μόνο ο αγώνας ενός έθνους να ξαναβρεί τον οικονομικό του μοχλό ή να επανεκτιμήσει την πολιτική ασύλου του – όσο σημαντικά και αν είναι αυτά τα ζητήματα. Πρόκειται επίσης για την ικανότητα της Γερμανίας να γίνει η σίγουρη, παγκόσμια δύναμη που πολλοί από τους συμμάχους της θέλουν να γίνει, σχολιάζει σε ανάλυσή του το βρετανικό BBC.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, κι ενώ υπάρχουν πρωτεύουσες στην Ευρώπη που προσβλέπουν στο Βερολίνο για μια παγκόσμια ηγεσία, στο εσωτερικό της Γερμανίας, οι προτεραιότητες είναι συχνά διαφορετικές. Ο Μερτς θα πρέπει τώρα να εξισορροπήσει αυτές τις απαιτήσεις μαζί με τους αναπόφευκτους συμβιβασμούς που συνεπάγεται η οικοδόμηση συνασπισμού. Η υπόσχεσή του να εκπροσωπήσει τους πάντες έρχεται εν μέσω σαφών και σκληρών διαιρέσεων στη Γερμανία.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα της ψηφοφορίας δείχνουν ότι το AfD εδραιώνει την κυριαρχία του στην πρώην κομμουνιστική ανατολική χώρα, ενώ το CDU του Μερτς συνεχίζει να επικρατεί σε μεγάλο μέρος του νότου και της δυτικής Γερμανίας. Πολλά εξαρτώνται, λένε οι αντίπαλοι του AfD, από το αν οι κεντρώοι πολιτικοί της Γερμανίας θα συμμαζευτούν και θα αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των ψηφοφόρων. Αν δεν το κάνουν, το AfD θα είναι σε προνομιακή θέση για να εξαπολύσει πολιτικές επιθέσεις στην κυβέρνηση ως το κύριο κόμμα της γερμανικής αντιπολίτευσης. Η επικεφαλής του κόμματος, Άλις Βάιντελ, έχει το βλέμμα της στραμμένο τόσο στις επόμενες εκλογές όσο και σε αυτές. Και η αποστολή της 46χρονης να καταστήσει το AfD μια πιο εύπεπτη πολιτική δύναμη φαίνεται να έχει αποτέλεσμα.

«Είμαστε το κόμμα του μέλλοντος», δήλωσε η υποψήφια της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) για την καγκελαρία Αλίς Βάιντελ τονίζοντας την ιδιαίτερη απήχηση του κόμματός της στους νέους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια η AfD θα ξεπεράσει σε ποσοστά την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). «Σκληρή αντιπολίτευση» προανήγγειλε ο συμπρόεδρος του κόμματος Τίνο Χρουπάλα.

«Στόχος μας είναι να είμαστε πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια πολύ καλή βάση, μια στρατηγική πλατφόρμα, η οποία έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις να ξεπεράσει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) μέσα στα επόμενα χρόνια έως τις εκλογές. Να γίνουμε δηλαδή η ισχυρότερη δύναμη και να λάβουμε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», δήλωσε η κυρία Βάιντελ και κατηγόρησε εκ νέου το CDU για την άρνησή του να συνεργαστεί με την AfD, μιλώντας για «στάση αποκλεισμού». «Το CDU δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει καμία από τις υποσχέσεις του σε έναν συνασπισμό με το SPD», προειδοποίησε.

Κύλιση στην κορυφή