Γεραπετρίτης: Στα ελληνοτουρκικά δεν υπάρχει μέση οδός

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με σκοπό να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις και τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Τουρκία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα 151 της Βουλής και επικεντρώθηκε στην επικείμενη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά έχει σαφή και αδιαπραγμάτευτη στάση στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν αποκλειστικά εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει μέση οδός» στο συγκεκριμένο θέμα. Στη συζήτηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι δύο πλευρές διαφωνούν σε μία και μοναδική διαφορά: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Κάθε άλλη διαφορά που προβάλλει η Τουρκία θεωρείται από την ελληνική πλευρά άνευ αντικειμένου. Ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει από τη θέση της, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν η Τουρκία δεν συμβαδίσει με το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ο διάλογος μπορεί να διακοπεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στη συνάντηση που θα έχει ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, η οποία θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ανάλυση της Στρατηγικής Σημασίας

Η συνάντηση αυτή καταδεικνύει τη σταθερότητα της ελληνικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία, καθώς η Αθήνα επιμένει στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη: η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ πρέπει να επιλυθεί με βάση τις αρχές της νομιμότητας και όχι με πολιτικές πιέσεις ή στρατηγικούς συμβιβασμούς. Ο κ. Γεραπετρίτης διαμηνύει ότι δεν υπάρχει χώρος για υπαναχωρήσεις, καθώς η στάση της χώρας βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα, κάτι που ενισχύει τη θέση της στην Ευρώπη και διεθνώς.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η ανοιχτή πρόκληση προς την Τουρκία, η οποία καλείται να δείξει αν είναι έτοιμη να κινηθεί μέσα σε αυτό το νομικό πλαίσιο ή αν θα προτιμήσει να διακόψει το διάλογο. Η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, με βασική επιλογή το σενάριο της συνέχισης των διαπραγματεύσεων μόνο υπό όρους πλήρους διαφάνειας και σεβασμού των διεθνών κανόνων.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί ορόσημο στη στρατηγική προσέγγιση των δύο πλευρών, καθώς το αποτέλεσμα της συνάντησης στην Αθήνα μπορεί να καθορίσει τη μελλοντική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ένα θέμα που αποτελεί πηγή έντασης εδώ και δεκαετίες.

Η Ελλάδα παραμένει σταθερή, έχοντας στο πλευρό της το Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: θα συνεχίσει την πολιτική έντασης ή θα επιλέξει την οδό της συνεννόησης στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας;

Οι διατάξεις για τα ακατοίκητα νησιά και τις βραχονησίδες θα επανεξεταστούν

Σύμφωνα με πληροφορίες του protopthema.gr, ο κ. Γεραπετρίτης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε με έντονο ύφος και στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό ξεκαθαρίζοντας ότι το κείμενο όπως αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το περασμένο καλοκαίρι θα επανεξεταστεί πλήρως.

Ο υπουργός εστίασε ειδικά στις διατάξεις που προβλέπουν ότι ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες δεν μπορούν να έχουν οικονομική – τουριστική δραστηριότητα. «Έχω σοβαρές αντιρρήσεις. Θα επανεξεταστούν. Δεν μπορούν να περάσουν έτσι» φέρεται να είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Παράλληλα, φέρεται να είπε ότι όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών δεν υπήρχε το Κυπριακό στην ατζέντα του ΟΗΕ.

Scroll to Top