Συγχαρητήρια στον γιατρό που κατήγγειλε το περιστατικό του ξυλοδαρμού της συζύγου του γνωστού ποινικολόγου, έδωσε με την θεσμική του ιδιότητα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης από τη συχνότητα του Πρώτου Προγράμματος.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί αυτή η υπόθεση όπως εξελίχθηκε, εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν είχε προσθέσει μια απλή αλλαγή σε έναν νόμο που ίσχυε.
«Διαβάζω στην κοινωνική δικτύωση, ο νόμος δεν είναι του Μητσοτάκη. (…) Είναι ψευδές ως προς το εξής. Ο νόμος υπάρχει από το 2006 πάλι από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όχι από την Αριστερά. Αλλά η προσθήκη του κυρίου Φλωρίδη είναι πολύ απλή. Τι λέει, ότι οι γιατροί που εμπλέκονται στη διαδικασία και καταγγέλλουν τα σχετικά παραστατικά δεν μπορούν να διωχθούν ούτε αστικά ούτε ποινικά. Άρα δημιουργεί ένα πλαίσιο προστασίας στον γιατρό να μπορεί να κάνει τη σχετική καταγγελία. Αυτό δεν υπήρχε, είναι βασική αλλαγή του νόμου, την έκανε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η Ελληνική Λύση και τα άλλα κόμματα δεν ψήφισαν αυτή την αλλαγή» ανέφερε.
Σχετικά με τη δικαστική απόφαση, επισήμανε πως υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες και τόνισε πως ο ίδιος δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα λαϊκό δικαστήριο.
«Εδώ έχουμε ένα ανακριτή και εισαγγελέα που ομόφωνα έλαβαν μια απόφαση. Ακόμα και η παρέμβαση του Αρείου Πάγου, μπορεί απλώς να ελέγξει αν τηρήθηκε η διαδικασία και οι νόμοι. Δεν μπορεί να ελέγξει τη δικαστική κρίση. Η δικαστική κρίση είναι ανεξέλεγκτη. Άρα, ασχέτως αν μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, αυτή είναι η δικαστική διαδικασία. (…) Φυσικά, όλες οι δικαστικές αποφάσεις τίθενται στη δημόσια κριτική. Υπάρχουν και θεσμικές διαδικασίες, αν κάποιος τις αμφισβητεί, μπορείς να κάνεις αναφορά, να ζητήσεις έλεγχο, όπως εδώ έγινε αυτόματα αυτεπάγγελτα έλεγχος. Όλα αυτά είναι μέσα στο θεσμικό μας πλαίσιο» συμπλήρωσε.
Στην πολιτική επικαιρότητα, σχετικά με την μετεκλογική κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς για την συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου απέναντι στην Νέα Δημοκρατία, ο κ. Γεωργιάδης είπε τα εξής.
«Οι ζυμώσεις είναι ένα αποτέλεσμα πολιτικό, του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Δεύτερον, είπα πολλές φορές ότι τελικά η ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία από την φαντασία των ανθρώπων. Ποιος θα περίμενε την εποχή της σφοδρής σύγκρουσης του πρώτου μνημονίου, της εποχής της πλατείας των αγανακτισμένων, της εποχής της δολοφονίας των ανθρώπων στη Μαρφίν, της εποχής της πυρκαγιάς του Αττικόν και του κέντρου της Αθήνας, την εποχή της απειλής περί ειδικών δικαστηρίων με το αγγλικό δίκαιο, της εποχής που είχαμε τις κρεμάλες στο Σύνταγμα και ούτω καθεξής, ότι θα ερχόταν μία ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν ταυτόχρονα σε έναν χώρο για να οικοδομήσουν την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έλεγε από το μικρόφωνο στον Αλέξη Τσίπρα, θυμάμαι την εποχή του Ολαντρέου, για να καρφώσει τον Τσίπρα για την εποχή του αντιμνημονιακού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας από κάτω να χαμογελάει και να σηκώνει το δάχτυλο σαν να αποδέχεται την ευθύνη του για τον Ολαντρέου. Αν σας το λέγαμε τότε, ότι κάποτε αυτό θα το δούμε, η απάντησή σας θα ήταν και πού να σφίξουν οι ζέστες. Κι όμως, αυτό το είδαμε χθες» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
«Θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη ιδεολογική και πολιτική νίκη όλων όσων ψηφίσαμε το πρώτο μνημόνιο και όλων όσων κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και είπαμε στον ελληνικό λαό τότε κόντρα στο ρεύμα του λαϊκισμού, ότι δεν υπήρχε άλλη λύση. Και κανονικά θα έπρεπε όλη αυτή η πλευρά του πολιτικού φάσματος που τώρα κάνει γελάκια και σηκώνει τα χέρια ο κ. Τσίπρας, να ξεκινήσει με σοβαρότητα, χωρίς γελάκια να πει ζητώ συγγνώμη από τους πολιτικούς μου αντιπάλους για όσα έγιναν τότε» προσέθεσε.
Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πώς παρά την πτώση του ποσοστού της ΝΔ, η σοφία με την οποία ψήφισε ο ελληνικός λαός, απομάκρυνε τη δημιουργία πολιτικής αστάθειας.
«Τι έκανε ο ελληνικός λαός. Ναι μεν μας έριξε εμάς στο 28%, αλλά δεν ανέβασε κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της μείζονος προς τα πάνω. Τα έστειλε και αυτά προς τα κάτω. Στέλνοντας και αυτά σημαντικά προς τα κάτω και εκτός των εκλογικών τους στόχων δεν δημιούργησε δυναμική αντιπολίτευση ανατροπής κυβερνήσεως. Έτσι δεν δημιούργησε συνθήκες πολιτικής αστάθειας. Άρα, ο ελληνικός λαός κατόρθωσε και να στείλει το μήνυμα στην κυβέρνηση και να διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα. Αυτό, ομολογώ, το σενάριο δεν το είχα φανταστεί. Η πραγματικότητα ήταν πιο εντυπωσιακή από την δική μου φαντασία. (…) Η πολιτική αστάθεια θα προκαλείτο εάν δημιουργείτο στην αντιπολίτευση η αίσθηση ότι επίκειται ανατροπή της κυβερνήσεως ή ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. (…) Τέτοια εικόνα ανατροπής πολιτικών συσχετισμών δεν δημιουργήθηκε, παρότι η πτώση ήταν πολύ μεγάλη. Εδώ είναι η σοφία του αποτελέσματος» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Ως προς το σε ποια κατεύθυνση διοχετεύτηκαν οι απώλειες, ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση, με βάση και τα ποσοστά, ότι η διαρροή έγινε προς τα δεξιά, ενώ σχολίασε πως «δεν είναι παράλογη».
«Πρώτον, διότι κάναμε πράγματα που ενόχλησαν τη δεξιά πλευρά της βάσης μας, δηλαδή σε ένα βαθμό δείξαμε προς αυτή την πλευρά ότι δεν σεβαστήκαμε αρκούντως τις δικές τους ανησυχίες. Και δεύτερον, δεν έχει να κάνει με εμάς. κάθε ειδικά ευρωκοινοβουλευτική διαδικασία έχει να κάνει και μέσα στο πλαίσιο το ευρύτερο στο οποίο βρισκόμαστε. Αυτή τη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε ένα πλαίσιο στροφής προς τα δεξιά. Θα ήταν και λίγο παράλογο να έχουμε αυτή τη συγκλονιστική στροφή προς τα δεξιά σε όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση και να πηγαίνει προς τα αριστερά» συμπλήρωσε.
Τέλος, ο υπουργός ερωτηθείς για το γεγονός ότι στο τεστ στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι για τις διοικήσεις στα δημόσια νοσοκομεία, οι μισοί νυν διοικητές κόπηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, δήλωσε τα εξής.«Πρώτα από όλα, για να είμαι δίκαιος με τους ανθρώπους, δεν κόπηκαν στη διαδικασία της αξιολόγησης. Κόπηκαν σε ένα τεστ. Η διαδικασία της αξιολόγησης του νόμου προέβλεπε ένα αρχικό τεστ, το οποίο θα έκανε την αρχική επιλογή των υποψηφίων που θα περάσουν στην επόμενη φάση που είναι τα δικαιολογητικά και στο τέλος η συνέντευξη. Το ότι κάποιος άνθρωπος δεν μπόρεσε να γράψει καλά σε ένα τεστ δε σημαίνει ότι είναι άχρηστος. Εγώ μπορώ να σας πω και το λέω μετά λύπης μου ότι εξαιρετικοί διοικητές απέτυχαν στο τεστ».
Απαντώντας στο κατά πόσο μπορεί να υπάρξουν αλλαγές επί της διαδικασίας, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως δεν μπορεί να σταματήσει ο νόμος ενώ ξεκίνησε να λειτουργεί και θα πρέπει να εφαρμοστεί.
«Όμως θέλω να υπερασπιστώ την τιμή και την υπόληψη και των αποτυχόντων διοικητών. Οι διοικητές δεν κρίνονται από ένα τεστ. Το τεστ είναι μια διαδικασία. Το τεστ δίνει μια αίσθηση διαφάνειας, καμία αντίρρηση. Εγώ για να είμαι ειλικρινής, δεν ήμουν από τους πιο φανατικούς του τεστ από την αρχή, αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτή τη διαδικασία θα ακολουθήσουμε. Σε κάθε όμως περίπτωση, το ξεκαθαρίζω, δεν θεωρώ ότι ένας διοικητής που απέτυχε απλώς στο τεστ σημαίνει ότι είναι κακός διοικητής» είπε χαρακτηριστικά.