Δεκάδες ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί, άνευ προηγουμένου αφότου τέθηκε σε εφαρμογή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας τη 19η Ιανουαρίου, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 330 ανθρώπους. Πρόκειται για τη σφοδρότερη επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ για φέτος, με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς να κατηγορεί την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για μονομερές τέλος της ανακωχής.
Παράλληλα, ζήτησε από τους μεσολαβητές, την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ, να παρέμβουν και να εγγυηθούν πως θα λογοδοτήσει. Από τη μεριά του Ισραήλ, οι βομβαρδισμοί διενεργήθηκαν προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις για την επιστροφή όλων των ομήρων. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς έδωσαν διαταγή στον στρατό να προχωρήσει σε «σθεναρή δράση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρώτου που δόθηκε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η επίθεση έρχεται ύστερα από επικοινωνία με τις ΗΠΑ
Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Καρολίν Λέβιτ αποκάλυψε ότι υπήρξε διαβούλευση της ισραηλινής κυβέρνησης με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πριν από τους βομβαρδισμούς. «Όπως έχει καταστήσει σαφές ο Πρόεδρος Τραμπ: η Χαμάς, οι Χούθι, το Ιράν – όλοι όσοι επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν, όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, θα δουν ένα τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουν», είπε. «Η Χαμάς θα μπορούσε να είχε απελευθερώσει ομήρους για να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός, αλλά αντίθετα επέλεξε την άρνηση και τον πόλεμο», δήλωσε ξεχωριστά στους Times of Israel ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μπράιαν Χιουζ.
Η απόφαση αυτή ακολούθησε «την επανειλημμένη άρνηση της Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους μας» και την «απόρριψη όλων των προτάσεων που έλαβε από τον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τους μεσολαβητές», τόνισε το γραφείο του Νετανιάχου.
Με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «διεξάγουν εκτεταμένα πλήγματα εναντίον τρομοκρατικών στόχων που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφεραν μέσω Telegram η ισραηλινή πολεμική αεροπορία και η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας (Σιν Μπετ). «Το Ισραήλ, εφεξής, θα δράσει αποφασιστικά εναντίον της Χαμάς με αυξημένη στρατιωτική ισχύ», σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του πρωθυπουργού Νετανιάχου, που διευκρινίζει πως το επιχειρησιακό σχέδιο παρουσιάστηκε στην κυβέρνηση το σαββατοκύριακο και έχει την έγκρισή της.
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, κατηγόρησε το Ισραήλ πως «τορπίλισε» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ότι έβαλε τέλος «μονομερώς» στην ανακωχή. Έκρινε ακόμη πως ο κ. Νετανιάχου χρησιμοποιεί την επανέναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σαν πολιτικό «σωσίβιο». Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «και η εξτρεμιστική κυβέρνησή του αποφάσισαν να τορπιλίσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, εκθέτοντας τους αιχμαλώτους στη Λωρίδα της Γάζας σε τύχη αβέβαιη», πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι είχε υπάρξει διαβούλευση της ισραηλινής κυβέρνησης με αυτή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πριν από τους σημερινούς βομβαρδισμούς.
Israel rompe la tregua en Gaza con ataques masivos que dejan más de 300 muertos https://t.co/nVKurq16H3#LaHora18M pic.twitter.com/TaGf2IxYCW
— La Hora de La 1 (@LaHoraTVE) March 18, 2025
Τουλάχιστον 354 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες
Ο Χαλίλ αλ Ντακράν, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στον θύλακο, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως οι βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από διακόσιους ανθρώπους. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί φτάνουν τους 354, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.
Τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χαν Γιούνις (νότια) και δεκάδες άλλοι στη Νουσέιρατ (κεντρικά), στην πόλη της Γάζας (βόρεια) και σε άλλες πόλης του βόρειου τομέα του θυλάκου, πρόσθεσε ο κ. Μπασάλ.
Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, οι σημερινοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο την πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία της Χαμάς και η επιχείρηση για να εξαλειφθεί θα διαρκέσει «για όσο χρειαστεί». Τα «προληπτικά» πλήγματα είχαν στόχο «στρατιωτικούς διοικητές μεσαίων βαθμών, μέλη της ηγεσίας της Χαμάς, καθώς και τρομοκρατικές υποδομές» του παλαιστινιακού κινήματος, συνέχισε ο αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για «δεκάδες» αεροπορικά πλήγματα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα ακολουθήσουν πέρα από τις αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις. Σκοπός είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Χαμάς «να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να επανεξοπλιστεί», είπε. Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν πως δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στους τομείς του Ισραήλ που γειτονεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας.
Η Χαμάς στην ανακοίνωσή της κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει εσπευσμένα και να αναγκάσει το Ισραήλ να «σταματήσει την επίθεση» και να αποσύρει τα στρατεύματά του από όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Μόλις προχθές Κυριακή, το Ισραήλ ανακοίνωνε πως έστειλε διαπραγματευτές στην Αίγυπτο για συνομιλίες με τους μεσολαβητές όσον αφορά το ζήτημα των ομήρων.
Μια ημέρα νωρίτερα, ο κ. Νετανιάχου δήλωνε πως «έδωσε οδηγία» στους διαπραγματευτές να «προετοιμαστούν για τη συνέχεια των συνομιλιών» ενόψει της δεύτερης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με το γραφείο του, ώστε να εξασφαλιστεί «η άμεση απελευθέρωση 11 ομήρων εν ζωή και των μισών νεκρών ομήρων».
This is Jabalia, Gaza right now after a night of massive scale Israeli attacks that also eliminated senior Hamas officials. pic.twitter.com/FUsYIe0Wj3
— Hillel Fuld (@HilzFuld) March 18, 2025
Ίσραελ Καατς: Δεν θα σταματήσουμε μέχρι όλοι οι όμηροι να έχουν γυρίσει στα σπίτια τους
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς διεμήνυσε σήμερα πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίσουν να μάχονται στη Λωρίδα της Γάζας ωσότου «να έχουν επιστρέψει όλοι οι όμηροι στα σπίτια τους», μερικές ώρες μετά τους μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς με πάνω από 330 νεκρούς στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία.
«Δεν θα σταματήσουμε να μαχόμαστε παρά μόνο όταν όλοι οι όμηροι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και όταν έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι του πολέμου», ανέφερε ο κ. Κατς σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Ανάμεσα στους στόχους του πολέμου που έχει ορίσει η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι -πέρα από την επιστροφή όλων των ομήρων, ζωντανών ή νεκρών- η εξάλειψη της Χαμάς ως στρατιωτικής και πολιτικής δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας.
Χαμάς: Ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί τον πόλεμο για να ξεπεράσει τις εσωτερικές κρίσεις
Η Χαμάς κατηγόρησε σήμερα τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι χρησιμοποιεί τον πόλεμο σαν «σωσίβιο», για να ξεπεράσει τα πολιτικά του προβλήματα, κρίνοντας πως προφανώς αποφάσισε να θυσιάσει τους ομήρους που είναι ακόμη ζωντανοί στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο Νετανιάχου αποφάσισε να ξαναρχίσει τον πόλεμο εξόντωσης στον οποίο βλέπει σωσίβιο» για να ξεπεράσει «τις εσωτερικές κρίσεις» που βιώνει το Ισραήλ, ανέφερε σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαμάς ο Ιζάτ αρ Ρισκ, μέλος του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
«Η απόφαση του Νετανιάχου να ξαναρχίσει τον πόλεμο» δείχνει πως πρόθεσή του είναι να «θυσιάσει τους αιχμαλώτους» της Χαμάς και συμμαχικών της παλαιστινιακών κινημάτων κι ισοδυναμεί με «καταδίκη τους σε θάνατο».
Χούθι: Καταδικάζουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, καταδίκασαν τους πολυαίμακτους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσουν την κλιμάκωση των ενεργειών τους, αφού είχαν ήδη απειλήσει προ ημερών πως θα ξανάρχιζαν τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
«Καταδικάζουμε την επανέναρξη της επίθεσης του σιωνιστή εχθρού εναντίον της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε το ανώτατο πολιτικό συμβούλιο του υεμενίτικου κινήματος Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), πιο γνωστού με το επώνυμο της οικογένειας των ιδρυτών και ηγετών του. «Η Υεμένη θα συνεχίσει να υποστηρίζει (τους Παλαιστίνιους) και να εντείνει τη σύγκρουση», συμπλήρωσε.
Στον αέρα η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Η συμφωνία, που εξασφαλίστηκε με δυσκολία από τις χώρες που μεσολαβούν (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου, έπειτα από 15 μήνες καταστροφικού πολέμου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της συμφωνίας, που τυπικά ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου, η Χαμάς παρέδωσε 33 ομήρους -8 από αυτούς ήταν νεκροί- στις ισραηλινές αρχές και, σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ αποφυλάκισε κάπου 1.800 παλαιστινίους κρατούμενους. Όμως οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση, που καθυστέρησαν να αρχίσουν, είχαν περιέλθει στο μεταξύ σε αδιέξοδο.
Η Χαμάς απαιτούσε να αρχίσει η δεύτερη φάση της συμφωνίας, που προέβλεπε το οριστικό τέλος του πολέμου, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, το άνοιγμα όλων των συνοριακών διελεύσεων και την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων. Η κυβέρνηση του Ισραήλ από την άλλη αξίωνε να παραταθεί η πρώτη φάση ως τα μέσα του Απριλίου και, για να αρχίσει η δεύτερη, την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση» του θυλάκου και την αποχώρηση της Χαμάς.
Στην έφοδο της 7ης Οκτωβρίου 2023 έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.218 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, που συμπεριλαμβάνουν τους ομήρους που πέθαναν στην αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο.
Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης, παραμένουν ακόμη κρατούμενοι 58, από τους οποίους όμως 34 έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Σε αντίποινα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς και στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας -πριν από τους σημερινούς βομβαρδισμούς- τουλάχιστον 48.572 άνθρωποι, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.