Σε διπλωματικό αδιέξοδο οδηγείται η Ομάδα των Επτά (G7), καθώς η Ουάσιγκτον φέρεται να αρνήθηκε να στηρίξει κοινή δήλωση που θα καταδίκαζε τη φονικότερη ρωσική επίθεση στο ουκρανικό έδαφος από την αρχή του έτους, την επίθεση στο Σούμι, με την επίκληση της ανάγκης να διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα.
Η επίθεση σημειώθηκε την Κυριακή των Βαΐων στην πόλη Σούμι, στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, την ώρα που οι πιστοί συμμετείχαν στις λειτουργίες. Όπως ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δύο βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 άτομα και τραυματίζοντας 119, ανάμεσά τους και παιδιά.
Η ρωσική επίθεση επιβεβαιώθηκε από το ίδιο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας μέσω Telegram, με την επισήμανση ότι στόχος ήταν συγκέντρωση Ουκρανών αξιωματικών και πως «εξοντώθηκαν πάνω από 60 στρατιωτικοί».
Το μπλοκάρισμα των ΗΠΑ
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τους συμμάχους της πως δεν μπορεί να υπογράψει τη σχεδιαζόμενη κοινή δήλωση της G7, καθώς «επιδιώκει να διατηρήσει ανοιχτό τον χώρο για διαπραγματεύσεις ειρήνης». Πηγές με γνώση της διπλωματικής αλληλογραφίας αποκάλυψαν πως χωρίς την υπογραφή των ΗΠΑ, ο Καναδάς – που ασκεί φέτος την προεδρία της G7 – ενημέρωσε τους υπόλοιπους εταίρους ότι η έκδοση της δήλωσης καθίσταται αδύνατη.
Ο Λευκός Οίκος, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Καναδά απέφυγαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες. Το ίδιο έπραξε και η αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο. Σύμφωνα με προσχέδιο της δήλωσης που είδε το Bloomberg, η G7 σχεδίαζε να περιγράψει την επίθεση στη Σούμι ως απόδειξη ότι η Ρωσία «είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο».
Διπλωματικές επαφές και οικονομικά ανοίγματα
Η άρνηση των ΗΠΑ να συνυπογράψουν τη δήλωση έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά από πολύωρη συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Γουίτκοφ στο Fox News, η συνάντηση άνοιξε τον δρόμο για «επανασχεδιασμό» των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και «σταθεροποίηση της περιοχής μέσω πολύ ελκυστικών εμπορικών ευκαιριών».
Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής, περιέγραψε την επίθεση ως «φρικτή», προσθέτοντας αόριστα πως πληροφορήθηκε ότι «η Ρωσία έκανε λάθος». Ωστόσο, έσπευσε να μεταθέσει την ευθύνη για τη συνέχιση του πολέμου στον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν, και στον ίδιο τον Ζελένσκι, αποφεύγοντας να επιρρίψει ευθύνες στο Κρεμλίνο.
Η ουκρανική αντίδραση
Αντιδρώντας στις εξελίξεις, ο Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα πως σχεδόν 50 χώρες και διεθνείς οργανισμοί εξέφρασαν αμέσως την υποστήριξή τους στην Ουκρανία μετά την επίθεση στη Σούμι. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι το Κίεβο είχε απαντήσει θετικά στην πρόταση του Τραμπ για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση πυρός, που περιλάμβανε τον τερματισμό επιθέσεων όπως αυτή στη Σούμι και η προηγούμενη στο Κρίβι Ριχ, όπου 20 άτομα –ανάμεσά τους παιδιά– σκοτώθηκαν σε παιδική χαρά.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Ζελένσκι, έχουν περάσει 34 ημέρες από την πρόταση Τραμπ και στο μεταξύ η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται. «Ο Πούτιν παραμένει δεσμευμένος στον πόλεμο και θα συνεχίσει, εάν δεν υπάρξει σοβαρή πίεση», κατέληξε.
Ruslar en iyi bildikleri şeyi yapmaya devam ediyor.
— Hayro (@hayrodayi) April 13, 2025
Sumi’ye gerçekleştirilen saldırıda 32 sivil öldü, 11’i çocuk olmak üzere 99 sivil yaralandı. pic.twitter.com/JX3aue9s0t
Το Κίεβο αποπέμπει τον περιφερειάρχη του Σούμι μετά το μακελειό της Κυριακής
Στο μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα την αποπομπή του περιφερειάρχη του Σούμι, Βολοντίμιρ Άρτιουχ, ο οποίος κατηγορήθηκε από ορισμένους αξιωματούχους για αμέλεια μετά τη διπλή ρωσική πυραυλική επίθεση της Κυριακής που σκότωσε 35 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100 στην πόλη.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την αποπομπή του περιφερειάρχη, αλλά η επίσημη απόφαση για την απομάκρυνσή του δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί και δεν έχει δοθεί επίσημη εξήγηση. Η γνωστοποίηση της απόφασης έρχεται έπειτα από συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Άρτιουχ κατά την οποία επιβεβαίωσε την εκδοχή της Μόσχας για τον στόχο της ρωσικής επίθεσης στο Σούμι.
Ένας βουλευτής και ο δήμαρχος μιας πόλης στην περιφέρεια κατηγόρησαν τον περιφερειάρχη Άρτιουχ ότι ενέκρινε μια τελετή παρασημοφόρησης στρατιωτικών στο Σούμι την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα χρησίμευε ως πρόσχημα για τη Ρωσία να βομβαρδίσει την πόλη. Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το έργο του περιφερειάρχη κρινόταν μη ικανοποιητικό εδώ και αρκετό καιρό, περιγράφοντας τον Άρτιουχ ως «πολύ μέτριο μάνατζερ» στη θέση που κατείχε τα τελευταία δύο χρόνια.
Το πλήγμα στο Σούμι, ένα από τα πιο θανατηφόρα στα τρία χρόνια που διαρκεί η εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έγινε «η τελευταία τραγική σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και οδήγησε στην αποπομπή του, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Ο Άρτιουχ με δηλώσεις του χθες επιβεβαίωσε πως βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση στρατιωτικών στην ομώνυμη πόλη όταν έγινε το πολύνεκρο ρωσικό πυραυλικό πλήγμα προχθές, Κυριακή, τονίζοντας πως αυτή η συγκέντρωση δεν συγκλήθηκε με δική του πρωτοβουλία.
Rusya'nın Ukrayna'nın Sumi kentine düzenlediği balistik füze saldırısında 21 kişi hayatını kaybetti. pic.twitter.com/1H8Cr4SgnD
— TRT HABER (@trthaber) April 13, 2025