Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Έλληνες πολίτες έχουν γίνει μάρτυρες μιας πληθώρας παραπληροφοριών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα προχωρά σε προληπτική επιστράτευση, με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται, όμως, για ειδήσεις που δεν έχουν καμία βάση και εντάσσονται στο φαινόμενο των fake news.
Το ιστορικό του φαινομένου
Η εμφάνιση τέτοιων παραπλανητικών πληροφοριών εντείνεται σε περιόδους κρίσεων, καθώς οι πολίτες είναι πιο ευάλωτοι στην αγωνία και την αβεβαιότητα. Ειδικά τώρα, με την ένταση στη Μέση Ανατολή, είναι σύνηθες οι φήμες να διογκώνονται, είτε λόγω παραπληροφόρησης είτε από κακόβουλες πηγές που στοχεύουν στη δημιουργία πανικού.
Τι είναι η προληπτική επιστράτευση;
Η προληπτική επιστράτευση αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία ένα κράτος καλεί σε στρατιωτική υπηρεσία πολίτες, συνήθως σε περιόδους αυξημένης έντασης ή κρίσεων, προκειμένου να προετοιμαστεί για πιθανά έκτακτα στρατιωτικά σενάρια. Είναι μια διαδικασία που διέπεται από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και απαιτεί επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση ή τις αρμόδιες αρχές.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση ή προειδοποίηση από τις ελληνικές αρχές που να σχετίζεται με τέτοιο μέτρο. Επιπλέον, η χώρα δεν αντιμετωπίζει άμεση στρατιωτική απειλή που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την κήρυξη προληπτικής επιστράτευσης.
Οι φήμες και οι επιπτώσεις τους
Οι ισχυρισμοί για προληπτική επιστράτευση άρχισαν να κυκλοφορούν μέσω αμφιλεγόμενων ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ψευδή στοιχεία και αναξιόπιστες πηγές για να υποστηρίξουν ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται για εμπλοκή στη Μέση Ανατολή.
Οι φήμες αυτές προκάλεσαν ανησυχία στον κόσμο, ιδιαίτερα στους νέους που υπάγονται σε στρατιωτική θητεία, καθώς και στις οικογένειές τους. Τέτοιου είδους πληροφορίες μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών, δημιουργώντας άσκοπη σύγχυση και φόβο.
Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών
Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και άλλων αρμόδιων φορέων, διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί προληπτικής επιστράτευσης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση ή ανάγκη. Επίσης, υπογραμμίστηκε η σημασία της σωστής πληροφόρησης των πολιτών από έγκυρες πηγές και η αποφυγή πανικού λόγω διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Ο ρόλος των fake news και πώς να τα αναγνωρίζουμε
Το φαινόμενο των fake news είναι γνωστό και αποτελεί σοβαρή απειλή για την κοινωνική συνοχή και την ενημέρωση των πολιτών. Ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης, είναι σημαντικό οι πολίτες να είναι επιφυλακτικοί και να αναζητούν αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης.
Μερικά βασικά χαρακτηριστικά των fake news περιλαμβάνουν:
– Έλλειψη αξιόπιστης πηγής: Πολλά δημοσιεύματα fake news βασίζονται σε “ανώνυμες” πηγές ή αναφέρουν ασαφείς πληροφορίες χωρίς επίσημη επιβεβαίωση.
– Χρήση συναισθηματικής γλώσσας: Οι συντάκτες των ψευδών ειδήσεων συχνά χρησιμοποιούν υπερβολική ή συναισθηματικά φορτισμένη γλώσσα για να ενισχύσουν το αίσθημα του φόβου ή της αγανάκτησης.
– Ταχύτατη διάδοση: Τα fake news κυκλοφορούν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πολλοί χρήστες τα μοιράζονται χωρίς να ελέγχουν την αξιοπιστία τους.
Σε αυτή την εποχή της ακατάπαυστης πληροφορίας, οι πολίτες έχουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το περιεχόμενο που καταναλώνουν και διαμοιράζονται, και να ελέγχουν πάντα την αξιοπιστία των πηγών που χρησιμοποιούν. Η ενημέρωση από επίσημους φορείς, όπως η κυβέρνηση και οι έγκυροι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, είναι απαραίτητη για την αποφυγή σύγχυσης.
Οι ισχυρισμοί για προληπτική επιστράτευση στην Ελλάδα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή δεν είναι τίποτα περισσότερο από fake news που στοχεύουν στη διασπορά φόβου και ανησυχίας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την παραπληροφόρηση και να βασιζόμαστε σε έγκυρες και αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, προκειμένου να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να προστατεύουμε την κοινωνική μας συνοχή.
Mea Culpa από Χρυσανθόπουλο
Ο πρέσβης παραδέχθηκε στον αέρα του Βεργίνα TV και τη Χριστίνα Τσόρμπα, πως είχε κάνει λάθος, και ότι το έγγραφο που είχε επικαλεστεί ήταν πλαστό. Μεταξύ άλλων, εξήγησε πως το έγγραφο του είχε δοθεί από γνωστό του και δεν είχε επιβεβαιώσει την αυθεντικότητά του. Αυτή η διάψευση έβαλε τέλος στην αναστάτωση, καθώς αποδείχθηκε πως δεν υπήρχε καμία επίσημη απόφαση για προληπτική επιστράτευση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη διάψευση, πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχαν ήδη σχολιάσει πως το έγγραφο ήταν πλαστογραφημένο και πως ο ανύπαρκτος υποστράτηγος που φερόταν να το έχει υπογράψει δεν υπήρχε. Μάλιστα, είχαν χαρακτηρίσει την κατάσταση ως τραγική, καθώς το ψεύτικο έγγραφο χρησιμοποιήθηκε από έναν πρώην διπλωμάτη υψηλού κύρους.
Μετά τη διάψευση του Χρυσανθόπουλου, το κόμμα της Νίκης απέσυρε την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, κλείνοντας έτσι το ζήτημα.
Ποιος όμως είναι ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος που ξεκίνησε όλη αυτή την ψευδή ιστορία;
Ο «Georghy Zhukov» του Twitter, παραθέτει αναλυτικά:
«Ποιος είναι ο «διπλωμάτης» Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος που διέσπειρε τη fake είδηση για την «προληπτική επιστράτευση»; Ο κ. Χρυσανθόπουλος διετέλεσε συνεργάτης και διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Θεόδωρου Πάγκαλου. Τον Δεκέμβριο 2012, ο συγκεκριμένος είχε ισχυριστεί ψευδώς σε καναδική εφημερίδα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ανέθεσε τη φύλαξη της Βουλής στην ιδιωτική εταιρεία στρατιωτικών υπηρεσιών Blackwater ( web.archive.org/web/2013032904). Ο ισχυρισμός αυτός είχε διακινηθεί και από τον Δημήτρη Καζάκη, αρχηγό του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ), του οποίου ήταν μέλος ο Χρυσανθόπουλος ( neakriti.gr/kriti/1006483_). Έως τις εκλογές του 2012, μέλος του ΕΠΑΜ ήταν και ο Παύλος Πολάκης. Την 28.3.2013 αναρτάται το υπ’ αριθμ. Γ’ 135 προεδρικό διάταγμα με το οποίο αφαιρείται από τον Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο ο τίτλος του «Πρέσβη επί τιμή», ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλου. Το 2016, με προεδρικό διάταγμα (Γ’ 348/28.3.2016), μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο Χρυσανθόπουλος αποκαθίσταται από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του αποδίδεται εκ νέου ο τίτλος του «Πρέσβη επί τιμή»…»
Δείτε την ανάρτηση:
Ποιος είναι ο «διπλωμάτης» Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος που διέσπειρε τη fake είδηση για την «προληπτική επιστράτευση»;
Ο κ. Χρυσανθόπουλος διετέλεσε συνεργάτης και διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Θεόδωρου Πάγκαλου.
Τον Δεκέμβριο 2012, ο συγκεκριμένος είχε ισχυριστεί…
— Georghy Zhukov (@GeorghyZhukov) October 9, 2024