Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), πλαστικός χειρουργός και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχετικά με τη νέα προειδοποιητική οδηγία που εξέδωσε ο FDA για πιθανό κίνδυνο εμφάνισης πλακωδών καρκινωμάτων ή λεμφωμάτων από τη χρήση εμφυτευμάτων στήθους, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις (1 στις 10.000 για τα λεμφώματα και ακόμα πιο σπάνια τα πλακώδη καρκινώματα).
Όσον αφορά τον καρκίνο μαστού που σε γενικές γραμμές εμφανίζεται σε ένα ποσοστό 12% ο γνωστός πλαστικός χειρουργός τονίζει ότι σύμφωνα με πολυκεντρική μελέτη σε Αμερική και Ευρώπη που έχει δημοσιευθεί το 1996 και μέχρι σήμερα δεν έχει ανατραπεί, οι γυναίκες με ενθέματα έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο μαστού, από το σύνολο των γυναικών.
Σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος απαντά καταρχάς στο ερώτημα γιατί εκδόθηκε νέα οδηγία το τρέχον έτος, χωρίς όμως καινούργια δεδομένα. «Η αλήθεια είναι ότι δεν προσθέτει κάτι καινούργιο η οδηγία. Γνωρίζουμε όμως ότι στο παρελθόν και ειδικά στην Αμερική υπήρχε και υπάρχει πολύ συχνή σύνδεση νομικών εταιρειών πάνω στις ιατρικές πράξεις. Μπορεί να υπάρχει και κάποιος λόγος που να έχει να κάνει με κινήσεις εταιρειών ενθεμάτων, ή νομικές διεκδικήσεις». Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΙΣ κάνει μία αναδρομή στο 1991, οπότε και είχε προκύψει ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό, εάν προκαλούν καρκίνο του μαστού τα ενθέματα, ή δεν προκαλούν.
«Υπήρξε μία τεράστια αναστάτωση για περίπου μία τριετία 91-94, η οποία έληξε με μία πολύ μεγάλη μελέτη, που απέδειξε ότι τα ενθέματα δεν προκαλούν καρκίνο του μαστού και αντιθέτως οι γυναίκες που έχουν ενθέματα παρουσιάζουν μειωμένα ποσοστά καρκίνου. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι τα ενθέματα προστατεύουν με κάποιο τρόπο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο διάστημα αυτής της τριετίας 1991-1994, λόγω του θορύβου που ξέσπασε, η μεγαλύτερη εταιρεία που παρήγαγε το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ενθεμάτων έφυγε από την αγορά και άλλες εταιρείες έλαβαν τη θέση της. Άρα αυτά που μας έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θα πρέπει εφόσον δεν προσθέτουν καινούργια επιστημονικά στοιχεία, να θυμόμαστε ότι μπορεί να έχουν να κάνουν και με αλλότρια θέματα, πέρα από αυτά που καθορίζει η επιστήμη».