Eurovision

Eurovision: Πόσες φορές μπορεί να πολιτικοποιηθεί ένας διαγωνισμός τραγουδιού

Η φετινή Eurovision φαίνεται να έχει καταλήξει σε πεδίο πολιτικής διαμάχης με αφορμή τη συμμετοχή του Ισραήλ. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο απολιτίκ διαγωνισμός της Eurovision πολιτικοποιείται. Δεν είναι, για παράδειγμα, λίγες οι φορές που οι σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά και το «μήλον της Έριδος Ναγκόρνο-Καραμπάχ» έχουν πρωταγωνιστήσει στα τραγούδια των αντιμαχόμενων χωρών.

Ουκρανία vs Ρωσία

Το 2016, η Ουκρανία συμμετείχε στην Eurovision με την Τζαμάλα και το «1944», ένα ιστορικό τραγούδι που έφερε τη νίκη στο Κίεβο, ενώ μόλις δύο χρόνια πριν οι Kalush Orchestra κέρδισαν με το τραγούδι τους «Stefania», ενώ ο πόλεμος με τη Ρωσία μαινόταν.

Αρμενία vs Αζερμπαϊτζάν

Άλλη μια διαμάχη με φόντο τη Eurovision είναι αυτή ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Το 2016, η Iveta Mukuchyan που εκπροσώπησε την Αρμενία, δέχτηκε επίπληξη από τους διοργανωτές καθώς «προκάλεσε» κρατώντας την σημαία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά την εμφάνισή της και όσο βρισκόταν στο Green Room.

Ελλάδα vs Τουρκία

Τέλος, υπήρξαν δύο φορές που το ελληνικό στοιχείο «υπαινίχτηκε» το Κυπριακό. Το 1976, ο Μάνος Χατζιδάκις, θεώρησε ότι η Ελλάδα έπρεπε να χρησιμοποιήσει τον διαγωνισμό για να διαμαρτυρηθεί σε διεθνές επίπεδο για τη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, έτσι κάλεσε την Μαρίζα Κωχ και εκείνη δέχτηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας με το «Παναγιά μου, Παναγιά μου».

Το 1994, η Ευρυδίκη εκπροσώπησε την Κύπρο με το τραγούδι «Είμαι Άνθρωπος Κι Εγώ» του Γιώργου Θεοφάνους με το κομμάτι να θεωρείται έμμεση αναφορά στον Αττίλα και το Κυπριακό και δέχτηκε κριτική.

Κύλιση στην κορυφή