Ο οίκος αξιολόγησης Morningstar DBRS αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας με BBB (low), καθιστώντας την, την πρώτη ελληνική τράπεζα που ανακτά την επενδυτική βαθμίδα, σχεδόν 15 χρόνια μετά την εκδήλωση την ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η αξιολόγηση της ΕΤΕ ισοδυναμεί (pari-passu) με αυτή του αξιόχρεου της Ελλάδας.
Η πιστοληπτική διαβάθμιση της ΕΤΕ «αντικατοπτρίζει την ηγετική θέση μας στην ελληνική αγορά, τον ισχυροποιημένο ισολογισμό, την υψηλή οργανική κερδοφορία, τη σταθερή δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων, καθώς και την ισχυρή χρηματοδοτική θέση και ρευστότητα της Τράπεζας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Η ετυμηγορία του οίκου
Η αξιολόγηση BBB (χαμηλή) αντανακλά την ηγετική θέση της NBG στη λιανική και εταιρική τραπεζική στην Ελλάδα, παρά τη βαθιά διαδικασία αναδιάρθρωσης που απαιτείται για να ανακάμψει η τράπεζα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η Morningstar DBRS σημειώνει επίσης τη συνεχή πρόοδο που έχει σημειώσει η Εθνική στην ενίσχυση του ισολογισμού της με τη μείωση του αποθέματος των παλαιών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και την αύξηση των επιπέδων κάλυψης των NPEs. Επιπλέον, λαμβάνει υπόψη της ότι ο βασικός μοχλός κερδοφορίας της ΕΤΕ έχει βελτιωθεί εξαιτίας των υψηλότερων περιθωρίων από τα επιτόκια, καθώς και της εξοικονόμησης κόστους και της συνολικής μείωσης του πιστωτικού κόστους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τράπεζα να συσσωρεύει βιώσιμα επίπεδα κεφαλαίου οργανικά και με τη σειρά της, σε πιο ισχυρά αποθέματα ασφαλείας έναντι των εποπτικών απαιτήσεων.
Εθνική Τράπεζα: Η καταθετική βάση
Η αξιολόγηση ενσωματώνει επίσης τη σταθερή θέση χρηματοδότησης και ρευστότητας της ΕΤΕ, η οποία επωφελείται κυρίως από μια μεγάλη και σταθερή καταθετική βάση. Παρ’ όλα αυτά, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Morningstar DBRS αντανακλά τη μέτρια διαφοροποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου, του μείγματος εσόδων και της δομής χρηματοδότησης της τράπεζας, καθώς και το υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs) που λαμβάνονται υπόψη στην κεφαλαιακή της διάρθρωση.
Η σταθερή τάση λαμβάνει υπόψη ότι, ενώ το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων είναι πιθανό να προσθέσει κινδύνους στην ποιότητα του ενεργητικού, κατά την άποψη της Morningstar DBRS, οι ευνοϊκές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και η αναμενόμενη στήριξη της πιστωτικής επέκτασης που προκάλεσαν τα έργα που συνδέονται με τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του κινδύνου θα πρέπει να συμβάλουν στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων στο προφίλ κινδύνου της ΕΤΕ. Οι κίνδυνοι αυτοί παραμένουν επίσης ισορροπημένοι από τα ισχυρότερα επίπεδα κάλυψης δανείων και τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας της. Επιπλέον, η βασική κερδοφορία της τράπεζας θα πρέπει να παραμείνει υγιής στο εγγύς μέλλον, παρά τη σχετική συμπίεση των περιθωρίων των επιτοκίων, τις υψηλότερες ψηφιακές επενδύσεις και το δυνητικά υψηλότερο πιστωτικό κόστος.