Army Tactical Missile Systems (ATACMS)

Επικίνδυνα παιχνίδια της Δύσης με τον Πούτιν – Η κλιμάκωση, η πυρηνική αντίδραση και η παγίδα στον Ντόναλντ Τραμπ

Η πρόσφατη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας να δώσουν στην Ουκρανία το «πράσινο φως» για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αλλάζει ριζικά τα δεδομένα του πολέμου με τη Ρωσία, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για παγκόσμια αποσταθεροποίηση. Οι κινήσεις αυτές όχι μόνο οξύνουν την αντιπαράθεση, αλλά και πυροδοτούν την αντίδραση της Μόσχας, η οποία υπέγραψε διάταγμα που διευρύνει τις παραμέτρους για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η Δυτική Κλιμάκωση

Με την απόφαση να επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους Army Tactical Missile Systems (ATACMS), οι οποίοι έχουν βεληνεκές 306 χιλιομέτρων, η Δύση ανεβάζει τον πήχη της σύγκρουσης. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ήταν απάντηση στην αιφνιδιαστική απόφαση της Ρωσίας να ενισχύσει τις δυνάμεις της με στρατεύματα από τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, το πραγματικό ερώτημα είναι αν αυτή η στρατηγική εξυπηρετεί την ειρήνη ή οδηγεί σε επικίνδυνη κλιμάκωση.

Η Ουκρανία προετοιμάζεται για τα πρώτα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας, τα οποία ενδέχεται να στοχεύσουν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και υποδομές στα σύνορα και εντός της Ρωσίας. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί νέες ισορροπίες, ενώ προκαλεί έντονη ανησυχία για τις πιθανές αντιδράσεις της Ρωσίας.

Η Πυρηνική Αντίδραση του Πούτιν

Η ρωσική ηγεσία, υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αντέδρασε άμεσα και δυναμικά, υπογράφοντας ένα διάταγμα που διευρύνει τις συνθήκες για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια από μη πυρηνικό κράτος, με τη στήριξη πυρηνικού, θα θεωρείται ως κοινή επίθεση κατά της Ρωσίας.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ήταν σαφείς: η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν απειληθεί η κυριαρχία της ή της Λευκορωσίας, ακόμη και σε περίπτωση επίθεσης με συμβατικά όπλα.

Παγίδα για τον Ντόναλντ Τραμπ;

Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν έρχεται δύο μήνες πριν την ανάληψη της προεδρίας από τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει την πρόθεσή του να περιορίσει την αμερικανική εμπλοκή στην Ουκρανία. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση αποσκοπεί να εγκλωβίσει τον Τραμπ σε έναν πόλεμο από τον οποίο δεν θα μπορέσει εύκολα να απομακρυνθεί, χωρίς να προκαλέσει πολιτικό κόστος ή στρατηγική αδυναμία των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, αν και υπόσχεται τον τερματισμό του πολέμου, δεν έχει παρουσιάσει σαφές σχέδιο. Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου πιέζουν για χαλάρωση των περιορισμών σχετικά με τη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία, δημιουργώντας περαιτέρω πίεση στον επερχόμενο πρόεδρο.

Επικίνδυνο Μπρα ντε Φερ

Η τρέχουσα κατάσταση οδηγεί τον κόσμο σε αχαρτογράφητα νερά. Η απόφαση της Δύσης να προωθήσει την κλιμάκωση μπορεί να αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Ουκρανίας, αλλά παράλληλα προκαλεί την αντίδραση της Ρωσίας, που θεωρεί ότι απειλείται η κυριαρχία της.

Η ανανέωση της ρωσικής πυρηνικής στρατηγικής, με την προοπτική χρήσης πυρηνικών ακόμα και σε περιπτώσεις συμβατικών επιθέσεων, προσθέτει μια επικίνδυνη διάσταση. Εάν δεν υπάρξουν άμεσες διπλωματικές παρεμβάσεις, η κλιμάκωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, με την εισαγωγή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και την πυρηνική αντίδραση της Μόσχας, θέτει τον κόσμο σε μία από τις πιο επικίνδυνες περιόδους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Παράλληλα, εγείρει ερωτήματα για το αν η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι μια προσπάθεια στρατηγικού σχεδιασμού ή μια πολιτική παγίδα για τον Ντόναλντ Τραμπ. Όποια και αν είναι η πρόθεση, το διακύβευμα παραμένει: η αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.

Scroll to Top