Εντολή Διεθνούς Δικαστηρίου ΟΗΕ σε Ισραήλ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ (ICJ) εξέδωσε ομόφωνα εντολή για την απρόσκοπτη παροχή από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ “επειγόντως αναγκαίων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού, της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων, της στέγασης, του ρουχισμού, των απαιτήσεων υγιεινής και αποχέτευσης, καθώς και ιατρικών προμηθειών και ιατρικής περίθαλψης στους Παλαιστίνιους σε όλη τη Γάζα, μεταξύ άλλων με την αύξηση της χωρητικότητας και του αριθμού των χερσαίων σημείων διέλευσης και τη διατήρησή τους ανοιχτά για όσο διάστημα χρειαστεί”.

Το Ισραήλ “θα πρέπει να εκτελέσει την εντολή χωρίς καθυστέρηση, σε πλήρη συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών”, ανέφερε το ICJ.

Το Διεθνές Δικαστήριο ενέκρινε επίσης με ψήφους 15-1 μια εντολή “να διασφαλιστεί με άμεση ισχύ ότι ο ισραηλινός στρατός δεν θα διαπράξει πράξεις που συνιστούν παραβίαση οποιουδήποτε από τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στη Γάζα ως προστατευόμενη ομάδα σύμφωνα με τη Σύμβαση για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας, μεταξύ άλλων εμποδίζοντας, με οποιαδήποτε ενέργεια, την παράδοση της επειγόντως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας”.

Oι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι νομικά δεσμευτικές για τα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Eάν ένα κράτος δεν συμμορφωθεί με μια απόφασή του, το άλλο κράτος μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να επιβάλει την απόφαση.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *