Ελληνικό Χρηματιστήριο: Πρόταση για εξαγορά από το Euronext

Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, το Euronext κατέθεσε πρόταση εξαγοράς για το Ελληνικό Χρηματιστήριο (Αthex Group). Σύμφωνα με πληροφορίες το Euronext εξέφρασε με letter of interest το ενδιαφέρον του και κατέθεσε σχέδιο δημόσιας πρότασης για την εξαγορά της Αthex Group, δηλαδή της μητρικής εταιρίας του ελληνικού Χρηματιστηρίου και υπόλοιπων εταιριών του ομίλου.

Πάντοτε κατά πληροφορίες, η πρόταση διαμορφώνεται κατά 15% πάνω από την σημερινή τιμή κλεισίματος της ΕΧΑΕ (τιμή κλεισίματος στα 6,03 ευρώ). Η διαδικασία προβλέπει ότι τώρα το ΔΣ του Athex Group θα πρέπει να συνεδριάσει και να αποφανθεί για την προσφορά του Euronext. Η διαδικασία αυτή είναι πιθανόν να οδηγήσει σε βελτίωση του προσφερόμενου τιμήματος. Mε ανακοίνωσή του, το Euronext επιβεβαίωσε την πρόθεσή του για εξαγορά του ΧΑ.

Οι διεργασίες που ήταν σε εξέλιξη με απόλυτη μυστικότητα κατά τις τελευταίες ημέρες και κατέληξαν σήμερα το απόγευμα. Στην Αθήνα βρίσκεται η διοίκηση του Εuronext η οποία αναμένεται να καταθέτει δημόσια πρόταση για την εξαγορά της Αthex Group, δηλαδή της μητρικής εταιρίας του ελληνικού Χρηματιστηρίου και υπόλοιπων εταιριών του ομίλου.

Οι διαπραγματεύσεις Euronext- Αthex Group πραγματοποιήθηκαν κάτω από το βλέμμα του υπουργείου Οικονομικών και προσωπικά του Κ. Πιερρακάκη καθώς η συμφωνία με το Εuronext για το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι ουσιαστική ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα μια συμφωνία που αλλάζει ριζικά το ΧΑ καθώς εντάσσεται στην πρώτη κατηγορία των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών. Κατά πληροφορίες πάντα, ενήμερος εξ αρχής για το επενδυτικό ενδιαφέρον του Euronext ήταν και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Ο όμιλος Euronext

Το Εuronext είναι διεθνής χρηματιστηριακός όμιλος και αποτελείται από τις χρηματιστηριακές αγορές της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Νορβηγίας. Ο όμιλος του Εuronext, στον οποίο CEO από το 2015 είναι ο Stephane Boujnah έχει έδρα και συνεπώς κεντρικά γραφεία στο Παρίσι, είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ και η εκκαθάριση των συναλλαγών γίνεται στη Ρώμη. Στο Εuronext διαπραγματεύονται οι μετοχές περίπου 2000 εισηγμένων εταιριών με συνολική κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 6,6 τρις. Ευρώ.

To Χρηματιστήριο της Αθήνας

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας με ιστορία 149 ετών, είναι εισηγμένο με τον κωδικό ΕΧΑΕ, η τιμή της μετοχής του είναι 6,05 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση του ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια το ΧΑ αποτέλεσε συχνά στόχο εξαγοράς. Με το Euronext είχαν προηγηθεί δύο ακόμη προσπάθειες προσέγγισης -στη μια από αυτές μάλιστα έτρεξε και σχετική διαδικασία – χωρίς όμως να στεφθούν από επιτυχία, ενώ ενδιαφέρον είχαν επιδείξει σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα το Ελβετικό και το Ισραηλινό Χρηματιστήριο.

Θετική η αντίδραση του ΥΠΟΙΚ

Θετικά βλέπει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το Euronext, αλλά επισημαίνει ότι πρόκειται για μία εμπορική συζήτηση σε πρώιμο στάδιο, η οποία ενδέχεται ή όχι να καταλήξει σε συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε ενδεχόμενη εξέλιξη θα υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και τελικά στην απόφαση των μετόχων.

Σε ανακοίνωσή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνει ότι «δέκα χρόνια ύστερα από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, μια πιθανή εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Euronext αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, σηματοδοτεί την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό χώρο και ενισχύει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.

Σε περίπτωση που προχωρήσει ο συνδυασμός των δύο οντοτήτων, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προτίθεται να υποστηρίξει ενεργά τη διαδικασία ενσωμάτωσης, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργική εναρμόνιση. Μια ενιαία προσέγγιση στις υποδομές, τις λειτουργίες και την εποπτεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αποδοτικότητα, τη διαφάνεια και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τονίζει ότι ενθαρρύνει σταθερά την εισροή ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και εκτιμά ότι το μέγεθος και η τεχνογνωσία της Euronext, σε ότι αφορά την αγορά μετοχών και ομολόγων, μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη για τους επενδυτές και για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.

Υποστηρίζουμε ανάμεσα σε άλλα:

-τη μετεγκατάσταση και αναβάθμιση της τεχνολογίας συναλλαγών

-την ενσωμάτωση των εκκαθαριστικών λειτουργιών σε ένα ευρύτερο διασυνοριακό πλαίσιο

-την εναρμόνιση των υποδομών μετασυναλλακτικής υποστήριξης, και

-την ενίσχυση των συνεργειών με άλλες ευρωπαϊκές αγορές σε επιλεγμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως στην ενέργεια και στο χρέος.

«Η Ελλάδα δεν επιστρέφει απλώς – έχει ήδη επιστρέψει. Και προχωρά μπροστά με αυτοπεποίθηση, στρατηγική και καθαρό όραμα για το μέλλον» καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Κύλιση στην κορυφή