ΕΛΑΣ: Κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων εξαρθρώθηκε στην Αττική

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών βρίσκονται τουλάχιστον οκτώ γιατροί και φαρμακοποιοί που φέρεται να εμπλέκονται στο κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων στην Αττική που έβαλε στο στόχαστρο το ελληνικό FBI,το οποίο την Πέμπτη (23/1) προχώρησε σε έξι συλλήψεις. Οι συλλήψεις σημειώθηκαν αφού έγινε έφοδος σε πολυκατοικία και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να απαγγελθούν κατηγορίες και σε άλλους. Τα μέλη του κυκλώματος οδηγούνται σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί έξι άτομα, μεταξύ των οποίων ένας γιατρός, ένας φαρμακοποιός και ένας λογιστής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα μέλη του κυκλώματος έγραφαν συνταγές και τις εκτελούσαν χρησιμοποιώντας ΑΜΚΑ αλλοδαπών και άλλων ατόμων. Στους συλληφθέντες είναι ένας Αιγύπτιος που διακινούσε ναρκωτικά δισκία που του έδιναν οι φαρμακοποιοί από εικονικές συνταγογραφήσεις σε «πιάτσες ναρκωτικών». Το κύκλωμα φαίνεται να είχε συγκροτηθεί από το 2019-2020, καθώς από τότε χρονολογούνται οι πρώτες παράνομες εικονικές συνταγογραφήσεις.

Οι Αξιωματικοί του οργανωμένου εγκλήματος έχουν κατασχέσει έγγραφα, ενώ η επιχείρηση και οι προσαγωγές συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν αναπτύξει ένα συγκεκριμένο δίκτυο, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιότητες των μελών τους ως ιατρών, φαρμακοποιών και λογιστή, προκειμένου να εντοπίζουν Α.Μ.Κ.Α., να συνταγογραφούν ψευδώς φαρμακευτικά σκευάσματα, να εκτελούν εικονικά τις συνταγές και εν συνεχεία να εμπορεύονται παρανόμως τα σκευάσματα αποκομίζοντας επιπλέον περιουσιακό όφελος, που αντιστοιχεί στη ζημία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε η εμπλοκή πέντε ιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, ιδιοκτητών/διαχειριστών 8 φαρμακείων στην περιοχή της Αττικής, ενός λογιστή, και του Αιγύπτιου που είχε τον ρόλο του μεσάζοντα.

Πιο συγκεκριμένα, η εγκληματική οργάνωση προέβαινε μέσω των ιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε Α.Μ.Κ.Α. αλλοδαπών, οι οποίοι δεν είχαν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση. Η άντληση των Α.Μ.Κ.Α. πραγματοποιούταν είτε από τον λογιστή, μέσω του πελατολογίου του, είτε από τον αλλοδαπό μεσάζοντα, ο οποίος αποσπούσε τους Α.Μ.Κ.Α. ομοεθνών του με την πρόφαση μεσολάβησης για παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτή η παράνομη δραστηριότητά τους προέβαιναν σε εναλλαγή των ιατρών και φαρμακείων ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή μετά από ελέγχους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους, ενώ αυτοί απουσίαζαν από τη Χώρα.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε η έκδοση τουλάχιστον 1016 συνταγών, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 96.499 τεμάχια (δισκία, αμπούλες κ.λ.π.) φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Εν συνεχεία, μέσω της ήδη υπάρχουσας δομής και οργάνωσης των εταιρειών/φαρμακείων των μελών προέβαιναν στις εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους, πετυχαίνοντας έτσι την εξαπάτηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την αντίστοιχη παράνομη αποζημίωσή τους.

Όσον αφορά τα ψευδώς συνταγογραφούμενα φάρμακα, αυτά χαρακτηρίζονταν από ευρεία γκάμα, ως επί τω πλείστον ναρκωτικών και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών. Η περαιτέρω διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν μέσω των φαρμακείων και του μεσάζοντα.

Επίσης, πέραν της δράσης της Ε.Ο., προέκυψε ότι, ο λογιστής εκμεταλλευόταν νομικά πρόσωπα/ατομικές οντότητες πελατών τους ή προέβαινε σε συστάσεις εικονικών εταιρειών με την τοποθέτηση σε αυτές «αχυρανθρώπων» ως διαχειριστές, όπου ασφάλιζε εικονικά έναντι χρηματικής αμοιβής αλλοδαπούς, προκειμένου οι τελευταίοι να λαμβάνουν τα απαραίτητα για την έκδοση της άδειας παραμονής τους ένσημα, αλλά και τα σχετικά με την εν λόγω εργασία τους επιδόματα (ανεργίας κ.α.).

Αυτό επιτυγχανόταν μέσω της υποβολής στον Ε.Φ.Κ.Α., ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) εργαζομένων, που δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική εργασία στις εταιρείες που δηλώνονταν. Η δε ζημία του Οργανισμού ξεπερνά τις 127.000 ευρώ.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία εκπροσώπων της Δικαστικής Αρχής, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

  • 4.550 τεμάχια παρανόμως συνταγογραφηθέντων φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεταξύ των οποίων και σκευάσματα που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες,
  • Το χρηματικό ποσό των 29.249 ευρώ,
  • Ένα πιστόλι και 150 φυσίγγια διαμετρήματος 0.22 cal,
  • Πλήθος εγγράφων (χειρόγραφες σημειώσεις, συνταγές/γνωματεύσεις, σφραγίδες, διαβατήρια κλπ),
  • Κινητά τηλέφωνα, και άλλα ψηφιακά πειστήρια.
Κύλιση στην κορυφή