Προβαδισμα Ιμμαμογλου
Προβαδισμα Ιμμαμογλου/X

Εκλογές Τουρκία: Προβάδισμα Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Tα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, δίνουν προβάδισμα στον Εμρέκ Ιμάμογλου, στην Κωνσταντινούπολη, το «έπαθλο» που διεκδικεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το υποψήφιό του Μουράτ Κουρούμ.

Οι ψηφοφόροι στην Τουρκία προσήλθαν στις κάλπες για τις τοπικές εκλογές, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκει να επαναφέρει την Κωνσταντινούπολη υπό τον έλεγχο του κόμματός του σε μια αναμέτρηση με τον τελευταίο μεγάλο αντίπαλό του, τον νυν δήμαρχο, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, με μόλις το 5.45% των καταμετρημένων ψήφων το προβάδισμα έχει ο Ιμάμογλου. Ο «εκλεκτός» του Ερντογάν, Κουρούμ βρίσκεται στο 42,05%.

Προβάδισμα Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Και στην Άγκυρα τα πρώτα αποτελέσματα με λιγότερο από 7,56% των καταμετρημένων ψήφων το προβάδισμα έχει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, του CHP με 55,25%.

Στις κάλπες προσήλθαν από το πρωί εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν 1.393 δημάρχους και χιλιάδες μέλη δημοτικών συμβουλίων καθώς και τοπικούς άρχοντες δημοτικών διαμερισμάτων και χωριών. Οι κάλπες άνοιξαν στις ανατολικές επαρχίες στις 7:00 πμ και έκλεισαν στις 16:00, ενώ στις δυτικές επαρχίες η ψηφοφορία διήρκεσε από τις 8:00 το πρωί έως τις 17:00.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα (11,32% των καταμετρημένων ψήφων) στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος, του AKP για τις δημοτικές εκλογές, έχουν το προβάδισμα στο 38,82% και το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ακολουθεί στο 34,04%.

Το κρίσιμο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία

Το αποτέλεσμα των σημερινών δημοτικών εκλογών μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχο του προέδρου Ερντογάν στο πολιτικό σύστημα και να ανοίξει τον δρόμο για την συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του, μετέδωσε το Politico.

Σε περίπτωση όμως που δεν καταφέρει να πάρει πίσω τον δήμο Κωνσταντινούπολης, αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία και ανοίγει ο δρόμος για τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου να γίνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αν το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στο οποίο ανήκει.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *