Εκλογές Γερμανία: Οι αλλαγές στη βουλή- Ποιοι είναι οι πιθανοί συνασπισμοί 

Ανοίγουν αύριο στις 09:00 (ώρα Ελλάδος) οι κάλπες στην Γερμανία, με 29 κόμματα να διεκδικούν την ψήφο 59,2 εκατομμυρίων πολιτών. Οι εκλογές διενεργούνται σχεδόν έξι μήνες πριν από την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής περιόδου, καθώς στις 6 Νοεμβρίου 2024 κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος αποτελείτο από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου το 2023 έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των βουλευτών της Κάτω Βουλής (Bundestag) σε 630, καθώς καταργείται το σύστημα που ευνοούσε την διαρκή αύξηση του αριθμού των εδρών. Ενδεικτικά, η απερχόμενη Βουλή είχε 736 βουλευτές, ενώ προβλέπονταν επί της αρχής 598 έδρες. Το όριο εισόδου στην Bundestag είναι το 5%, ωστόσο ένα κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει την εκπροσώπησή του ακόμη και εάν δεν το εξασφαλίσει, εάν συγκεντρώσει τουλάχιστον τρεις «απευθείας εντολές» βουλευτών, εάν δηλαδή υποψήφιοί της κερδίσουν τρεις «μονοεδρικές» περιφέρειες. Αυτής της πρόβλεψης έκανε χρήση στις προηγούμενες εκλογές η Αριστερά.

Το βασικότερο καθήκον της νέας βουλής είναι η εκλογή του καγκελάριου. Δεν προβλέπεται σχετική δεσμευτική προθεσμία και το ζήτημα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη αμέσως μόλις τα κόμματα του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού καταλήξουν σε συμφωνία. Τυπικά, ο νέος καγκελάριος προτείνεται στους βουλευτές από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο και ακολουθεί η σχετική ψηφοφορία.

Πολλά εξαρτώνται από τα μικρά κόμματα, καθώς το φιλελεύθερο FDP, η Αριστερά (Die Linke) και το κόμμα της Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) δίνουν μία μάχη «στήθος με στήθος» για να μπουν στο Κοινοβούλιο. Τι δείχνουν ακριβώς οι δημοσκοπήσεις και ποιοι είναι οι πιανοί συνασπισμοί την επομένη των εκλογών; Δείτε αναλυτικά.


Οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία πλησιάζουν και η ένταση στην «καρδιά» της Ευρώπης είναι μεγάλη, με το ακροδεξιό κόμμα AfD να αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) προηγούνται σταθερά.

Πολλά εξαρτώνται από τα μικρά κόμματα, καθώς το φιλελεύθερο FDP, η Αριστερά (Die Linke) και το κόμμα της Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) δίνουν μία μάχη «στήθος με στήθος» για να μπουν στο Κοινοβούλιο. Τι δείχνουν ακριβώς οι δημοσκοπήσεις και ποιοι είναι οι πιανοί συνασπισμοί την επομένη των εκλογών; Δείτε αναλυτικά.

Εκλογές στη Γερμανία: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Στο «παρά πέντε» των εκλογών, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δίνουν ακόμα την πρωτιά στο CDU/CSU. Με βάση τις έρευνες από οκτώ μεγάλα ινστιτούτα, οι Χριστιανοδημοκράτες «πιάνουν», κατά μέσο όρο, ένα ποσοστό της τάξεως του 30,1%, παρά κάποιες απώλειες στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το AfD με ποσοστό 20,6%. Το σοσιολδημοκρατικό SPD ( 15,2%) και οι Grüne, δηλαδή οι Πράσινοι (13,2%), ακολουθούν σε απόσταση. Δεν υπάρχουν σαφείς τάσεις που να δείχνουν ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές μέχρι την Κυριακή.

Όσον αφορά τα μικρότερα κόμματα, τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η Αριστερά (Die Linke) σημείωσε πρόσφατα αξιοσημείωτα κέρδη, με τα ποσοστά της να φτάνουν το 6,8%. Όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις τους τοποθετούν ανάμεσα στο 5-8%, πράγμα που σημαίνει ότι το κόμμα έχει καλές προοπτικές να επιστρέψει στην Μπούντεσταγκ.

Κύλιση στην κορυφή