ΕΕ: Προσέφερε συμφωνία στις ΗΠΑ για “μηδέν προς μηδέν” δασμούς

Μια συμφωνία για αμοιβαίους μηδενικούς δασμούς πρόσφερε η ΕΕ στις ΗΠΑ εβδομάδες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινήσει τον εμπορικό του πόλεμο, αποκάλυψε ο Μάρος Σεφτσόβιτς, Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, τονίζοντας πως «δεν θα περιμένει ατελείωτα» για να αμυνθεί.

Αυτοκίνητα και μια σειρά βιομηχανικών αγαθών, όπως φαρμακευτικά προϊόντα και καουτσούκ.επρόκειτο να συμπεριληφθούν στη συμφωνία για “μηδέν προς μηδέν δασμούς”.

Ο Μάρος Σεφτσόβιτς είπε ότι η ΕΕ παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι τίποτα δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια των συζητήσεων, επειδή οι ΗΠΑ βλέπουν τους δασμούς όχι ως ένα τακτικό βήμα, αλλά ως ένα διορθωτικό μέτρο». Και πρόσθεσε: «Ενώ η ΕΕ παραμένει ανοιχτή και προτιμά έντονα τις διαπραγματεύσεις, δεν θα περιμένουμε ατελείωτα». 

Και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρότεινε στον Τραμπ μια συμφωνία «μηδέν προς μηδέν δασμούς» – αν και δήλωσε ότι δεν αποκλείει τα αντίποινα. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να απαντήσουμε με αντίμετρα και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», είπε. Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φάνηκε πρόθυμος να προχωρήσει σε αυτή την προσφορά. Ο Τραμπ δήλωσε ότι η ΕΕ είχε σχηματιστεί «για να κάνει πραγματικά ζημιά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εμπόριο». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να αγοράσει αμερικανική ενέργεια και θα την πληρώσει» τόνισε με νόημα ο Τραμπ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πολύ κακή μαζί μας» συνέχισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, κατηγορώντας τις ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν αγοράζουν αρκετά αμερικανικά προϊόντα. «Αυτοί θα πρέπει να αγοράζουν την ενέργειά τους από εμάς, γιατί την χρειάζονται. Μπορούν να την αγοράσουν, εμείς μπορούμε να μειώσουμε το εμπορικό έλλειμμα κατά 350 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια εβδομάδα».

Όπως σημείωσε ο Σεφτσόβιτς, απέρριψε προτάσεις κατά τις οποίες οι χώρες της ΕΕ θα εγκατέλειπαν τον ΦΠΑ. Είπε ότι η ΕΕ ξόδεψε «λίγο χρόνο και ενέργεια» για να εξηγήσει στους ομολόγους της στις ΗΠΑ πώς λειτουργεί ο φόρος επί των πωλήσεων, αναφέροντας τη χρήση του σε περισσότερες από 160 χώρες. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να δούμε τα πράγματα, αλλά πρέπει να είναι μια αμοιβαία συμφέρουσα λύση», είπε.

Κύλιση στην κορυφή