Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/Facebook

DW: Συνταξιούχοι, ο μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν στην Τουρκία

Κανείς ίσως δεν θα περίμενε ότι στην Τουρκία ότι η λεγόμενη τρίτη ηλικία, δηλαδή οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, θα αποτελούσαν απειλή για την κυβέρνηση. Και όμως, η πληθυσμιακή αυτή ομάδα που αυξάνεται εντυπωσιακά, ξεπέρασε πλέον το 10% σε ένα πληθυσμό 85 εκατομμυρίων.

Αυτοί είναι οι πολίτες που φτωχοποιούνται περισσότερο, είναι εκείνοι οι συντάξεις τους μειώνονται μέρα με την ημέρα λόγω της αύξησης τους κόστους ζωής και του υψηλού πληθωρισμού.

Όμως είναι και εκείνοι που βγαίνουν σήμερα στους δρόμους των τουρκικών πόλεων, για εκφράσουν την απόγνωσή τους. Ο Ζεϊνέλ Αμπιντίν Εργκέν, Πρόεδρος του Συνδικάτου Συνταξιούχων στην Τουρκία, δήλωσε ότι με τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα θα στείλουν μία προειδοποίηση την κυβέρνηση ότι «δεν πάει άλλο». «Ρωτάτε, γιατί οι συνταξιούχοι είναι στους δρόμους«; λέει ο Εργκέν «Γιατί πεινάνε. Γιατί Η φτώχεια έχει γίνει ένα αποδεκτό πράγμα στην Τουρκία…»

Η σύνταξη δεν φτάνει ούτε για το ενοίκιο
Υπάρχουν περίπου 16 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Και πάνω από τα δύο τρίτα έχουν σύνταξη 10.000 λιρών, δηλαδή περίπου 280 ευρώ τον μήνα, ένα ποσό που δεν φτάνει ούτε για το ενοίκιο.

Οι Τούρκοι συνταξιούχοι ξέρουν ότι ερχόμενες τοπικές εκλογές είναι οι τελευταίες για τα επόμενα πέντε χρόνια. «Ο αγώνας μας πρέπει να κορυφωθεί», λένε. Γι αυτό από σήμερα έως τις εκλογές οργανώνουν κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, ελπίζοντας σε κάποια απάντηση από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: Deutsche Welle

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *