Συνέντευξη στο theleader και την Σοφία Παπαηλιάδου, παραχώρησε ο πολύπειρος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Δυτικό Τομέα, Δημήτρης Καλογερόπουλος.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πολύπειρος και μπαρουτοκαπνισμένος τόσο στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και στα εθνικά ζητήματα, είναι γεννημένος στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου 1952, είναι Αρχιτέκτονας και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Μηχανικών Δυτικής Αθήνας. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 1992 ως νομάρχης Πρέβεζας και εξελέγη δήμαρχος Αιγάλεω το 2002 και το 2006. Το 2019 και το 2023 ήταν υποψήφιος βουλευτής στον Δυτικό Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.
Με δεδομένο ότι η χώρα έχει σοβαρό πρόβλημα από την ενεργειακή κρίση και κυρίως από το χρηματιστηριακό σύστημα αγοράς ενέργειας, θεωρείτε ότι μπορεί να εξασφαλιστούν από την κυβέρνηση σταθερές και προσιτές τιμές ενέργειας για πολίτες και επιχειρήσεις;
Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει μια σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών διεθνώς. Αν σε αυτό το δεδομένο συνυπολογίσουμε και μια μικρή αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα της χώρας με μια μικρή αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη, γίνεται κατανοητό πως η αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια είναι ένα στοίχημα που μπορούμε να κερδίσουμε. Παράλληλα, υπάρχουν και μια σειρά από εργαλεία που η παρούσα κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιστρατεύσει προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές, είτε αυτοί είναι οικιακοί καταναλωτές, είτε είναι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες.
Ο αρμόδιος Υπουργός και η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενοι πως το κόστος της ενέργειας προβληματίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, έρχονται να χρησιμοποιήσουν ένα ακόμη μέτρο για να ανακουφίσουν τους καταναλωτές. Το μέτρο αυτό είναι η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών, με σκοπό να διανεμηθούν τα κέρδη αυτά ως ένα έκτακτο βοήθημα προς τους καταναλωτές, μειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το τελικό κόστος ρεύματος σε σημαντικό βαθμό. Είναι μια επιδότηση που έρχεται πραγματικά να ανακουφίσει τους καταναλωτές και να αποδείξει πως η κυβέρνηση μας έχει κοινωνικά αντανακλαστικά.
Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα πως θα πρέπει να κάνουμε πολιτικά το κάτι παραπάνω και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους πολίτες, γιατί το έχουν ανάγκη και γιατί έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από την οικονομική κρίση στην εποχή των μνημονίων. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η πολιτική κριτική είναι καλοδεχούμενη και πως είναι αναγκαίο να υπάρχουν προτάσεις και από το σύνολο της αντιπολίτευσης και από τους θεσμικούς φορείς, ώστε η εκάστοτε κυβέρνηση να έχει ανοιχτά τα αφτιά της για να αξιολογεί αυτές τις προτάσεις. Ωστόσο, η κριτική που ασκείται απέναντι στην κυβέρνηση πρέπει να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα.
Δεν μπορεί να μας κατηγορούν ως ανάλγητους και να ισχυρίζονται πως δεν ενδιαφερόμαστε για τους πολλούς και πως στηρίζουμε τους λίγους. Όταν παίρνουμε μια πολιτική απόφαση για να μοιράσουμε τα υπερκέρδη, δε γίνεται να γινόμαστε στόχος αυτών για τους οποίους μας κατηγορούν ότι στηρίζουμε. Ή το ένα ισχύει ή το άλλο· και τα δύο δεν γίνεται να συμβαίνουν.
Η ακρίβεια στο ράφι επηρεάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ίσως αυτό αποτελεί το κορυφαίο ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Ποιες μπορεί να είναι επί μέρους πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να είχαν αναληφθεί ή θα αναληφθούν;
Η ακρίβεια είναι ένα υπαρκτό ζήτημα και σίγουρα απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Όποιος δεν το βλέπει, εθελοτυφλεί. Ωστόσο, η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και για αυτό έχει δώσει τις αναγκαίες κατευθύνσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς. Έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για το εν λόγω θέμα σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μια τέτοια πρωτοβουλία ήταν η επιστολή προς την κα. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με την οποία ζητούσε να ληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ελεγχθούν οι αθέμιτες πρακτικές κάποιων πολυεθνικών. Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου οι διεθνείς προκλήσεις είναι μεγάλες. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και τα τραγικά γεγονότα στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών σε διεθνές επίπεδο, με την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και το κόστος των ναύλων.
Για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει εδώ και πολύ καιρό σε μια σειρά από μέτρα, όπως το καλάθι του νοικοκυριού και την αύξηση των ελέγχων με την επιβολή προστίμων. Αν με ρωτάτε αν τα μέτρα αυτά αρκούν για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, θα σας πω με κάθε ειλικρίνεια πως όχι. Χρειάζεται να ενταθούν οι έλεγχοι και να αυξηθούν τα πρόστιμα. Παράλληλα, είναι αναγκαίο να ληφθούν αποφάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τον περιορισμό της αισχροκέρδειας από κάποιες πολυεθνικές μέσω τριγωνικών συναλλαγών.
Σε προσωπικό επίπεδο, θα πρότεινα τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το κράτος να διατίθενται εξ ολοκλήρου με τη μορφή κάποιου pass προς ανακούφιση των καταναλωτών.
Πώς βλέπετε τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο τον τελευταίο χρόνο – προϊόν συνεχών συνομιλιών με την Τουρκία – αλλά και τι συνέβη με την τελευταία ένταση σε Κάσσο και Κάρπαθο;
Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η ένταση στο Αιγαίο, σε σύγκριση με το παρελθόν, έχει μειωθεί, ειδικά στο πεδίο των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας. Οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το ελληνικό εναέριο χώρο, που για πολλά χρόνια αποτελούσαν καθημερινή πρακτική, μετά τη διακήρυξη των Αθηνών αποτελούν φαινόμενο που αρχίζει να εκλείπει. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη ζητήματα που και σήμερα αποτελούν αγκάθια στις σχέσεις καλή γειτονίας, όπως το θέμα με τη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων ανοιχτά της Κάσσου και της Καρπάθου.
Η εξωτερική μας πολιτική θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει πιο επιθετική; Ποια στάση θεωρείτε ότι πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα στις Ευρωπαϊκές εξελίξεις;
Η πολιτική που πρέπει να ακολουθεί η χώρα είναι αυτή που απορρέει από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Μια πολιτική που υπαγορεύεται από τις Διεθνείς Συνθήκες, με σεβασμό στα σύνορά μας και στους κανόνες μιας καλής και επωφελούς συνεργασίας. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτοί για να αποφευχθεί το όποιο ατύχημα θα μπορούσε δυνητικά να συμβεί, και οι κόκκινες γραμμές στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να τηρούνται χωρίς κανένα αστερίσκο. Αυτό πιστεύω ότι ισχύει και σήμερα. Είμαστε μια χώρα με ισχυρές συμμαχίες, μέλος του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, που ενισχύει σημαντικά την αμυντική της θωράκιση, και αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε.
Ως γνώστης της αυτοδιοίκησης, πού θεωρείτε ότι πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση αναφορικά με την απλή ή ταχύτερη επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ;
Απάντηση: Αγγίζετε μια ευαίσθητη χορδή για μένα, καθώς ο χώρος της αυτοδιοίκησης αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο οι αρμόδιοι Υπουργοί, Υφυπουργοί και Γενικοί Γραμματείς να συνομιλούν όσο το δυνατόν περισσότερο με τους αυτοδιοικητικούς, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή επίλυση προβλημάτων. Ένα μεγάλο πρόβλημα διαχρονικά στη χώρα μας είναι η γραφειοκρατία, και στον τομέα αυτό η παρούσα κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά ψηφιακά βήματα. Ωστόσο, αυτά από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Χρειάζονται περισσότερα βήματα στην αποκέντρωση και την αύξηση των αρμοδιοτήτων και πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση.
Μπορεί το κράτος να στηρίξει τις αυτοδιοικητικές αρχές στην πιο αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών στους πολίτες;
Το κράτος μπορεί και είναι επιβεβλημένο να το κάνει, καθώς αυτό απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται μια διαρκής και μεγάλη προσπάθεια από όλες τις πλευρές, χωρίς δογματισμούς, πελατειακές σχέσεις και προκαταλήψεις. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα τοπικά μικροσυμφέροντα και να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα.
Η πρόσφατη εξάρθρωση του κυκλώματος των φερόμενων εκβιαστών στην πρωτεύουσα με εμπλοκή δημοτικών, περιφερειακών και δημοσίων υπαλλήλων, θεωρείτε ότι αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό ή κάτι περισσότερο;
Η παρανομία και οι επίορκοι κρατικοί λειτουργοί είναι ένα φαινόμενο που δεν συναντάται μόνο στη δική μας χώρα. Είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει πολιτικό χρώμα και αποτελεί μάστιγα για κάθε κοινωνία. Σημασία έχει να υπάρχει μηδενική ανοχή, να μην συγκαλύπτονται τέτοιου είδους φαινόμενα και όλα να έρχονται στο φως. Δεν υπάρχουν κοινωνίες αγγέλων, όμως οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται και στο τέλος της ημέρας τον λόγο σε τέτοιες υποθέσεις πρέπει πάντα να έχει η Ελληνική δικαιοσύνη.
Επειδή με ρωτάτε αν το περιστατικό είναι μεμονωμένο ή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος, θα σας πω ξεκάθαρα ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι ποτέ μετρήσιμα στα δάχτυλα του ενός ή των δύο χεριών. Το ζήτημα είναι οι φύλακες να έχουν γνώση και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να παρεμβαίνουν εγκαίρως και να χτυπούν το κακό στη ρίζα του. Ένα πάντως είναι βέβαιο: η εξάρθρωση αυτού του σάπιου και πολυπληθούς παράνομου κυκλώματος έγινε επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης, γεγονός που δείχνει πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν και πως δεν υπάρχει καμία διάθεση πολιτικής συγκάλυψης προσώπων.