Τον δρόμο προς ένα Συνέδριο πλήρους μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 4-6 Οκτωβρίου, έδειξε ο Στέφανος Κασσελάκης στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, απορρίπτοντας τις προτάσεις της «φρουράς Τσίπρα» (87) για δύο εσωτερικά δημοψηφίσματα σχετικά με την ενιαία Κεντροαριστερά και τις αλλαγές στο κόμμα.
Προτείνοντας την κατάργηση όλης της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε στην ομιλία του τον «δικό του ΣΥΡΙΖΑ». Και μπορεί σε αυτή την κεντρική επιτροπή η ομιλία Κασσελάκη να μην περιείχε «βόμβες» και εκρηκτικές φράσεις, όπως «Πουμαρό» και «5η Φάλαγγα» που είχαν οδηγήσει στη διάσπαση και τη δημιουργία της «Νέας Αριστεράς», αλλά εξαπέλυσε σαφείς προειδοποιήσεις προς τους διαφωνούντες. Κάποιες μάλιστα εξ αυτών («δεν έχω δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου», «όχι άλλα παιχνίδια εξουσίας») ερμηνεύτηκαν ως μομφές και προς τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα.
Η πρόταση Κασσελάκη για τον «δικό του ΣΥΡΙΖΑ» επικράτησε ολοκληρωτικά στην Κεντρική Επιτροπή και απορρίφθηκαν όλες οι αιτιάσεις της μειοψηφίας. Το κομματικό όργανο υπερψήφισε με καθαρή πλειοψηφία την εισήγηση του προέδρου του κόμματος για τις καταστατικές αλλαγές, ενώ απορρίφθηκαν οι δύο προτάσεις των διαφωνούντων που είχαν κατατεθεί για εσωκομματικά δημοψηφίσματα, το πρώτο για τη σύγκλιση των δυνάμεων της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς και το δεύτερο για τις οργανωτικές αλλαγές του κόμματος. Κυρίως ο πρόεδρος του κόμματος προειδοποίησε την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι θα ακολουθήσουν διαγραφές αν η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του συνεχιστεί.
«Να συμφωνήσουμε όλοι μας, ότι μέσα στα όργανα μπορείτε να πείτε ότι θέλετε. Αν όμως την επόμενη ημέρα είστε σε δημόσια πλατφόρμα και αντιφάσκετε με το πνεύμα και τις αποφάσεις του κόμματος και των οργάνων χωρίς να τηρούμε το Καταστατικό που διαχωρίζει την προσωπική θέση από την κομματική θέση, τότε προφανώς θα πρέπει τα μέλη των οργάνων και ο Πρόεδρός του να πάρουν θέση. Αυτό να ξέρετε δεν είναι απειλή είναι κοινή λογική», είπε.
Όχι στην ενιαία κεντροαριστερά
Για το θέμα των συνεργασιών στον χώρο της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς ανέφερε: «Εχουμε περάσει πολλά, είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, η ηγέτιδα δύναμη του προοδευτικού κόσμου με ξεκάθαρα αριστερές ιδέες. Η αξιωματική αντιπολίτευση κι εγώ προσωπικά θα ηγηθούμε της πρωτοβουλίας για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων». Ανέφερε ότι με το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να συνεργαστεί α λα καρτ, όπως σε προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος και τα υπερκέρδη των τραπεζών και πρόσθεσε: «Θα πάρω τηλέφωνο όποιον κι αν είναι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ όταν είναι έτοιμες αυτές οι προτάσεις και θα δούμε τι θα πούν». Φωτογραφίζοντας μάλιστα και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της ενιαίας Κεντροαριστεράς, ο κ. Κασσελάκης απείλησε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ».
Σε ό,τι αφορά συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, είπε ότι είναι ατελέσφορες, κάνοντας λόγο για την ένωση… του τράγου με την έλαφο, «με το μόνο που θα κάνει να είναι η τραγέλαφος, το συνώνυμο του γελοίου», ενώ σχολίασε με χιούμορ «είδατε πόσο βελτιώθηκαν τα ελληνικά μου».
Η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε, ωστόσο, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι: «Υπάρχει από την κοινωνία το αίτημα να υπάρξει συνεργασία με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Δεν μίλησε κανείς για ρευστοποίηση. Οι αναρτήσεις στο Facebook δεν εκφράζουν πολιτικές θέσεις. Είναι αναλύσεις, γνώμες».
Καταργεί την υφιστάμενη δομή του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως είπε ο κ. Κασσελάκης η Κεντρική Επιτροπή θα γίνει εθνικό συμβούλιο και τα μέλη από 300 θα μειωθούν σε 201. Σε αυτή θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές, 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών και θα συνεδριάζει μόνο δυο φορές τον χρόνο.
Η Πολιτική Γραμματεία θα είναι ένα όργανο που θα απαρτίζεται από τον πρόεδρο του κόμματος, τον συντονιστή του οργανωτικού, τον Πρόεδρο της ΚΟ, τον διευθυντή και τον Γραμματέα της ΚΟ. Σε αυτό το όργανο θα μετέχουν ακόμα 7 βουλευτές και συντονιστές.
Το ενδιαφέρον σε όσα είπε είναι ότι τα στελέχη αυτά θα κρίνονται για την αποδοτικότητα τους και είτε θα παραμείνουν στο όργανο, είτε θα αντικαθίστανται από αλλά στελέχη. Αυτό θα ισχύει και για τους βουλευτές οι οποίοι θα μετέχουν στο Πολιτικό συμβούλιο εναλλάξ.
«Στην δική μου “βάρδια” στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν την έκλεψα με πραξικόπημα, αλλά μου την έδωσε ο λαός στην κάλπη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εποχή της υποκρισίας έλαβε τέλος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης στέλνοντας μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.
Απέναντι η εσωκομματική αντιπολίτευση
Οι σαρωτικές αλλαγές στην υφιστάμενη δομή των οργάνων που οραματίζεται ο κ. Κασσελάκης, στη λογική του «άλλαξε τα όλα», τις οποίες κατέθεσε από το βήμα, προκειμένου να χτίσει έναν νέο, δικό του, ΣΥΡΙΖΑ συναντούν ισχυρά προσκόμματα, με αποτέλεσμα η παράταξη να βγαίνει από άλλη μια εσωκομματική διαδικασία υψηλού συμβολισμού απολύτως διχασμένη. Αρκετά στελέχη μιλούσαν για αλλαγές που αλλοιώνουν τον κομματικό και τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι όλες οι πλευρές περιμένουν οι προτάσεις αυτές να τεθούν σε συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή καταστατικού, η συζήτηση παραπέμφθηκε για το επόμενο διάστημα.
Οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Όλγα Γεροβασίλη συνέχισαν με τις επικριτικές ομιλίες τους στην κεντρική επιτροπή απ’ όπου είχαν σταματήσει την Πέμπτη στην Πολιτική Γραμματεία. Άλλος μίλησε για υποκρισία του προέδρου κι άλλος για υπονομευτές. Μαζί τους ο Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος είχε καταθέσει την πρόταση για τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων δήλωσε: «Σήμερα φάνηκε ποιοι είναι υπέρ της άμεσης δημοκρατίας και ποιοι τη χρησιμοποιούν προσχηματικά και ευκαιριακά. Νομίζω ότι είναι λάθος του προέδρου ότι τις αποφάσεις για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων όπως και για τις οργανωτικές αλλαγές δεν θα τις πάρουν τα μέλη του κόμματος».
Για τα περισσότερα στελέχη, επίσης, τα οποία διαφώνησαν με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η απόρριψη των εσωκομματικών δημοψηφισμάτων συγκρούεται μετωπικά με τις διακηρύξεις του κ. Κασσελάκη πως «ακούει τη βάση του κόμματος», αλλά και το αμεσοδημοκρατικό μοντέλο οργάνωσης του κόμματος, «το οποίο φαίνεται να μην εννοεί στην πράξη», όπως τόνιζαν στελέχη της μειοψηφίας.
Τα «μαύρα χρήματα»
Δημοψηφίσματα, μαύρα χρήματα, καταστατικό και υπονομευτές ήταν τα θέματα που μονοπώλησαν τη συνεδρίαση και τις εισηγήσεις της πλειονότητας των μελών.
Το άλλο θέμα που απασχόλησε τις διαδικασίες ήταν τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην οικονομικό διευθυντή Θύμιο Γεωργόπουλο να επιτίθεται εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας ότι είναι «απαράδεκτο να γίνονται τέτοιες επιθέσεις, στοχοποιώντας τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα». Μεταξύ Κασσελάκη και Γεωργόπουλου μάλιστα προκλήθηκε και ένα «θερμό επεισόδιο», εξαιτίας του γεγονότος ότι ο τελευταίος ενημέρωνε εκτός αίθουσας της κεντρικής επιτροπής τους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της τοποθέτησής του, προκαλώντας την αντίδραση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο Παύλος Πολάκης είχε αναρτήσει ολόκληρη την ομιλία του στα κοινωνικά δίκτυα, συνοδευόμενη και από το σχετικό βίντεο.
Επίσης, η Κεντρική Επιτροπή όπως ορίζεται από το καταστατικό του κόμματος, όρισε την οικονομική επιτροπή, όπως αντίστοιχα και το νέο οικονομικό διευθυντή του κόμματος Χρήστο Μαυροκεφαλίδη.
Αναφορικά με τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, αυτά έχουν ως εξής:
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Κασιμάτη Νίνα
Κασσάρας Γιώργος
Μελαχροινός Παναγιώτης
Πούλου Γιώτα
Σκούφας Βαγγέλης
Χρηστίδου Ραλλία
Όλγα Γεροβασίλη: Να δώσουμε το λόγο στα μέλη και τους φίλους μας
Η Όλγα Γεροβασίλη στην παρέμβασή της, ανέφερε αρχικά ότι ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών ήταν η αποχή. «Δεν υποτιμώ το γεγονός ότι κρατηθήκαμε στη δεύτερη θέση. Όμως δεν ήταν αυτός ο στόχος μας και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Χάσαμε 3% και το 1/3 των ψηφοφόρων του, πάνω από 300.000» σχολίασε και συμπλήρωσε:
«Είναι δημοκρατική ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ. Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι κοινωνική απαίτηση και είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε σε αυτή. Δεν θέλουμε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Θέλουμε πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εξελίξεις. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά να σταθούμε με αυτοπεποίθηση».
Η Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε ότι «η συλλογικότητα δεν είναι αδυναμία. Ούτε είναι αντίθετη με την αποφασιστικότητα που πρέπει να έχουμε. Η συζήτηση, ο διάλογος, οι απόψεις, οι εμπειρίες, οι εξειδικευμένες γνώσεις του καθενός και της καθεμιάς είναι πλούτος. Δεν γίνεται να πάμε με μια λογική ότι όποιος δεν σιωπά είναι υπονομευτής».
Παύλος Πολάκης: Καταστροφή το να ενωθούμε όπως όπως με το ΠΑΣΟΚ
Ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στα social media, δημοσίευσε μέρος της ομιλίας του, υπογραμμίζοντας ότι «για να υπάρξει εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης και να μην ξανακερδίσει ο Μητσοτάκης πρέπει κατ’ αρχήν να πείσουμε το 1.000.000 ψηφοφόρους του αριστερού δημοκρατικού στρατοπέδου που χάσαμε προς την αποχή, να επανέλθουν στην ενεργό πολιτική δράση και να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές!».
Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συγκρουστεί με τη διαπλοκή, με «αναδιανομή από το μεγάλο πλούτο προς τη μισθωτή εργασία και τους μικρομεσαίους, με περιγραφή της παραγωγικής ανασυγκρότησης ανά περιφέρεια, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με αποκατάσταση της αξίας της εργασίας με βαθιές αλλαγές στη Δικαιοσύνη, κυβερνητικό πρόγραμμα που πρέπει να εκπεμφθεί και από το Καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου».
«Με βάση αυτό το πρόγραμμα ως το νέο σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο, θα καλέσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για συνεργασία!
Αλλιώς η λογική να ενωθούμε όπως όπως με το ΠΑΣΟΚ για να μην χαθούμε, είναι γραμμή που οδηγεί σε καταστροφή!» επισήμανε ο Παύλος Πολάκης, ταυτιζόμενος με τον Στέφανο Κασσελάκη.
Χρήστος Σπίρτζης: Το δίκιο με πνίγει
Από την πλευρά του ο Χρήστος Σπίρτζης μίλησε επί προσωπικού, λέγοντας ότι τον πνίγει το δίκιο.
«Θυμάμαι τη διαδικασία εκλογής προέδρου να συνοδεύει τον Στέφανο στη Μακρόνησο, στο νησί που ακούγονται ακόμη φωνές από τα βασανιστήρια, που υπάρχουν οι “Παρθενώνες” και τα “Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια”…
Το νησί αποτελεί ιστορία για τον κόσμο της Αριστεράς», είπε απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Αποστολάκη. «Σύντροφε Βαγγέλη, δεν είπες στο Στέφανο ότι εκεί βασανίστηκαν, σακατεύτηκαν, σκοτώθηκαν για να λέμε ελεύθερα την πολιτική μας άποψη. Αυτή είναι η κληρονομιά, αυτή την πολιτική κληρονομιά δεν πρόκειται να προδώσουμε όσους τραμπουκισμούς ύβρεις και χουλικανισμούς υποστούμε», ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης.
Είπε ακόμη ότι «δεν σε έχουμε αμφισβητήσει ως πρόεδρο, μόνο εσύ το έχεις κάνει. Δεν θα σταματήσω να λέω αυτό που πιστεύω».
Στέργιος Καλπάκης: Οι αλλαγές οδηγούν στη ρευστοποίηση του κόμματος
«Υποκρισία να υποστηρίζεις την αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο, αλλά το απλό, λαϊκό, μαζικό, αδιαμεσολάβητο “Βρείτε τα” για τις συνεργασίες, να το περνάς από κόσκινο. Να τελειώνει η υποκρισία. Πάμε σε δημοψήφισμα όπως λέει το κείμενο συμβολής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στέργιος Καλπάκης, πρώην εκπρόσωπος Τύπου επί Τσίπρα, και συμπλήρωσε:
«Υποκρισία να κουνάς στην Κεντρική Επιτροπή την κινδυνολογία της ρευστοποίησης του κόμματος και να λες ότι κάποιοι τάχα θέλουμε τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά οι προτάσεις σου για τις καταστατικές αλλαγές να οδηγούν απευθείας στη ρευστοποίηση του κόμματος.
Υποκρισία να λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας ότι “κάποιοι λένε δημόσια την αποψάρα τους”, αλλά να μη λέει τίποτα για το γεγονός ότι εδώ και ένα μήνα έχει γίνει άνω – κάτω ένα ολόκληρο κόμμα, με αναρτήσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού», υπαινισσόμενος όσα έγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης για τον «υπονομευτή Τσίπρα» και «τα μαύρα χρήματα» στον ΣΥΡΙΖΑ.