Ολοκληρώθηκε το διάγγελμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο οποίο ανακοίνωσε την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο, ύστερα από μία πολύ σφοδρή επίθεση που προηγήθηκε στη Βηρυτό. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως «Θα τηρήσουμε τη συμφωνία, θα υποστηρίξουμε την ασφάλεια και θα αποκαταστήσουμε τον βορρά». Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από αύριο, Τετάρτη. Συγχαρητήρια απέστειλε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου είναι:
Καμία επιθετική ενέργεια: Η Χεζμπολάχ και όλες οι άλλες ένοπλες ομάδες στο Λίβανο θα σταματήσουν τις επιθετικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ και το Ισραήλ δεν θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιθέσεις στον Λίβανο σε ξηρά, αέρα ή θάλασσα.
Δέσμευση στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ: Τόσο το Ισραήλ όσο και ο Λίβανος επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στο ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο δίνει έμφαση στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Δικαίωμα στην Αυτοάμυνα: Και τα δύο έθνη διατηρούν το εγγενές τους δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε περίπτωση επίθεσης.
Έλεγχος όπλων: Μόνο ο επίσημος στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου θα επιτρέπεται να φέρουν όπλα και να επιχειρούν στο νότιο Λίβανο. Οποιεσδήποτε άλλες ένοπλες ομάδες θα αφοπλιστούν και οι μη εξουσιοδοτημένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή οι κρύπτες όπλων θα εξαρθρωθούν.
Εποπτεία και επιβολή: Μια κοινή επιτροπή, η οποία θα συμφωνηθεί και από τις δύο χώρες, θα επιβλέπει τη συμμόρφωση με τη συμφωνία. Τυχόν παραβιάσεις θα αναφέρονται σε αυτήν την επιτροπή και στην UNIFIL.
Συνοριακή ασφάλεια: Ο Λίβανος θα αναπτύξει τον στρατό του και τις δυνάμεις ασφαλείας του κατά μήκος όλων των συνόρων και των σημείων διέλευσης στο νότο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα.
Αποχώρηση του Ισραήλ: Το Ισραήλ θα αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις του από νότια της Μπλε Γραμμής εντός 60 ημερών.
Διάλυση εγκαταστάσεων παραγωγής όπλων: Όλες οι μη εξουσιοδοτημένες εγκαταστάσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή όπλων και συναφών υλικών θα διαλυθούν. Όλες οι μη εξουσιοδοτημένες στρατιωτικές υποδομές και τοποθεσίες θα διαλυθούν και όλα τα όπλα που δε συμμορφώνονται με αυτές τις δεσμεύσεις θα κατασχεθούν.
Επιτροπή παρακολούθησης: Μια κοινή επιτροπή, αποδεκτή τόσο από το Ισραήλ όσο και από το Λίβανο, θα συσταθεί για να παρακολουθεί και να βοηθά στη διασφάλιση της εφαρμογής αυτών των δεσμεύσεων, με αμερικάνικη και γαλλική εμπλοκή. Το Ισραήλ και ο Λίβανος θα ενημερώνουν την επιτροπή και την UNIFIL για κάθε πιθανή παραβίαση των δεσμεύσεών τους.
Συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου
Νωρίτερα συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ για την απόφαση εκεχειρίας με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμενόταν να ξεκινήσει στις 17:30 (ώρα Ισραήλ και Ελλάδας), αλλά ο Νετανιάχου μετακίνησε την έναρξή της νωρίτερα στις 16:00, δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δηλώσεων και δημοσιευμάτων, το Ισραήλ αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία αυτή κατάπαυσης του πυρός διάρκειας 60 ημερών. Όπως αναφέρει το CNN ο Νετανιάχου πρόκειται να συναντηθεί αργότερα με περιφερειάρχες από το βόρειο Ισραήλ, οι οποίοι αντιτάσσονται σθεναρά στην προτεινόμενη συμφωνία εκεχειρίας. Παρόλα τα διαγγέλματα οι επιθέσεις του Ισραήλ ήταν σφοδρότατες σήμερα στην Βηρυτό.
Για επικείμενη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ. «Επί της αρχής, ο (Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν) Νετανιάχου έχει συμφωνήσει και συμφωνούμε και εμείς ως κυβέρνηση», δήλωσε ο Μπου Χαμπίμπ στο ιταλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Rai. «Η τελική απόφαση εναπόκειται στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο», τόνισε ο υπουργός.
Ερωτηθείς αν η κατάπαυση του πυρός είναι απολύτως βέβαιη, ο Μπου Χαμπίμπ τόνισε: «Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος. Πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Νετανιάχου για αυτό». Πιέσεις στο Ισραήλ να αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, άσκησαν σήμερα και οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της G7, λέγοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για κατάληξη σε μια διπλωματική διευθέτηση».
Επίσης σύμφωνα με λιβανικά μέσα ενημέρωσης, ΗΠΑ και Γαλλία θα εκδώσουν λίγο μετά τις 22:00 σήμερα το βράδυ κοινό ανακοινωθέν για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.
G7: «Τώρα είναι η ώρα» για κατάπαυση του πυρός
Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της G7 αύξησαν σήμερα την πίεση στο Ισραήλ. Σε ένα προσχέδιο ανακοινωθέντος στη λήξη της διήμερης συνόδου της Ομάδας των Επτά στο Φιούτζι στην Ιταλία, οι υπουργοί προέτρεψαν το Ισραήλ να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους και καταδίκασαν την αυξανόμενη βία από τους εποίκους στη Δυτική Όχθη.
Οι υπουργοί καταδίκασαν επίσης την πρόσφατη επίθεση στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNRWA, λέγοντας ότι διαδραματίζει «ζωτικό ρόλο».
Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε «από το πρωί» 30 στόχους στον νότιο Λίβανο
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον περίπου 30 στόχων στον νότιο Λίβανο από την έναρξη της σημερινής ημέρας, καθώς το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας αναμένεται να αποφανθεί σήμερα το απόγευμα σχετικά με μια συμφωνία εκεχειρίας. Σε μια ανακοίνωση ο στρατός ανέφερε ότι έπληξε στόχους που συνδέονταν με τη Χεζμπολάχ, κυρίως εκτοξευτές ρουκετών, αποθήκες όπλων, εγκαταστάσεις “τρομοκρατικής υποδομής” και “κέντρα διοίκησης”.
Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να «κατακτήσει» τη Λωρίδα της Γάζας και να μειώσει κατά το ήμισυ τον τοπικό παλαιστινιακό πληθυσμό μέσω μιας «εθελοντικής μετανάστευσης». Μιλώντας χθες βράδυ σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε το Συμβούλιο Yesha, μια οργάνωση που εκπροσωπεί τους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Σμότριτς τόνισε ότι «μπορούμε και πρέπει να κατακτήσουμε τη Λωρίδα της Γάζας, δεν πρέπει να φοβόμαστε αυτή τη λέξη».
Στις 14 Νοεμβρίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτίμησε ότι ο επαναλαμβανόμενος αναγκαστικός εκτοπισμός Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατηγορίες που απορρίφθηκαν ως «εντελώς ψευδείς» από το Ισραήλ. «Οι ενέργειες του Ισραήλ φαίνεται επίσης να ανταποκρίνονται στον ορισμό της εθνοκάθαρσης» σε περιοχές όπου ο στρατός έχει δώσει εντολή στους Παλαιστίνιους να φύγουν και όπου δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν, έκρινε το Παρατηρητήριο σε έκθεσή του. «Οι λέξεις “εθνοκάθαρση” χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να περιγράψουν τι συμβαίνει στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε επίσης ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στις 11 Νοεμβρίου.