Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

ΔΕΘ: Στοχευμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις και όχι πρόσκαιρες παροχές

Το πλαίσιο των μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο το βράδυ από το βήμα του Βελίδειου Συνεδριακού κέντρου στη ΔΕΘ φαίνεται να έχει «κλειδώσει», ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζονται οι σχετικές προετοιμασίες, με τον πρωθυπουργό να κάνει τις τελευταίες παρεμβάσεις στην ομιλία του. Βασικός γνώμονας της κυβερνητικής επανεκκίνησης είναι η καθημερινότητα του πολίτη, η οποία αναδεικνύεται ως ο βασικός «αντίπαλος», με συνεχώς βελτιωμένη ωστόσο εικόνα, καθώς η πορεία της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι θετική, οι τιμές των προϊόντων να πέφτουν, η ανεργία να μειώνεται και οι μόνιμες θέσεις εργασίας να έχουν αυξηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμηνύεται, η κυβέρνηση επιμένει σε στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι σε πρόσκαιρες παροχές. «Όπως και στις προηγούμενες ΔΕΘ, που μίλησε ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν περιμένουμε “καλάθι” με τη λογική πρόσκαιρων παροχών διότι δεν θα οδηγήσουν την Ελλάδα στο στόχο που έχουμε θέσει. Από την ομιλία του πρωθυπουργού αναμένουμε στοχευμένες παρεμβάσεις στη λογική “εγώ πήρα μία εντολή το 2023 με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, θέλω να παραδώσω στην κρίση των πολιτών αυτά τα οποία έκανα, το 2027, με βάση αυτά τα οποία είπα και αυτά τα οποία έκανα”», διαμηνύεται από την κυβέρνηση.

Η ομιλία του πρωθυπουργού, λοιπόν, στη ΔΕΘ θα αποτυπώνει αυτή τη στόχευση, με κεντρική την επιλογή τα δημοσιονομικά να παραμένουν πειθαρχημένα και σε έλεγχο και να συνεχίσουν οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ.

Όπως χαρακτηρισιτκά ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα. Θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα και ως προς το ΑΕΠ, συνολικά της χώρας και ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Δηλαδή το διαθέσιμο εισόδημα ενός εργαζόμενου, ενός σε πολίτη, ενός συνταξιούχου, που έχει αυτή τη στιγμή πολύ δρόμο ακόμα για να μεγαλώσει. Τι έχει γίνει στην Ελλάδα τα πέντε χρόνια; Έχουν δημιουργηθεί 500.000 θέσεις εργασίας. Μισό εκατομμύριο δηλαδή συμπολίτες μας που δεν είχαν δουλειά, έχουν μέσα σε 5 χρόνια βρει δουλειά».

Scroll to Top