H ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας αποτελεί μεγάλη τομή και “game changer” στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής στην οποία αναφέρεται επίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, στις επικείμενες αλλαγές στη θητεία και στους εξοπλισμούς.
Όπως δήλωσε, “η Αμυντική Καινοτομία, στοχεύει στη δημιουργία ολοκληρωμένου οικοσυστήματος στο οποίο θα συμμετέχουν βιομηχανίες του αμυντικού χώρου, startups, Πανεπιστήμια, Στρατιωτικές Σχολές και Ερευνητικά Κέντρα. Οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων καθορίζονται από την νέα διεύθυνση Μετεξέλιξης και Καινοτομίας του ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το ΕΛΚΑΚ. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί το εκπληκτικό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα εκτός και εντός συνόρων, για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων. Στόχος να αποκτήσει η χώρα τεχνογνωσία και να μετατραπεί από καταναλωτής σε παραγωγό προηγμένης τεχνολογίας”.
Τα μέλη του Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας ανακοίνωσε ο Δένδιας
Ο αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Λυμπέρης ορίζεται πρόεδρος του υπό σύσταση Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, όπως ανέφερε στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας.
Σε παρέμβασή του, κατά τη τη συζήτηση του νομοσχεδίου που προβλέπει την Ίδρυση του Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), ο κ. Δένδιας είπε ότι στο δεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο περιλαμβάνεται ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών, υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας, «κατά διακοπή της μέχρι τώρα ακολουθούμενης διαδικασίας μετακλήσεως απόστρατου ή εξωγενούς στελέχους για την διεύθυνση», σημειώνοντας ότι ακολούθησε την εισήγηση του ΓΕΕΘΑ. Σημείωσε επίσης ότι πέραν του Διευθυντή Εξοπλισμών, στο ΔΣ περιλαμβάνεται και ο Γενικός Διευθυντής Καινοτομίας, και ότι στην θέση αυτή, θα οριστεί ο υποστράτηγος Γεώργιος Πανούσης, απόφοιτος του ΕΜΠ.