Αιγαίο

Daily Sabah: Η Τουρκία σχεδιάζει δικά της θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο ως απάντηση στην κίνηση της Ελλάδας

Δύο θαλάσσια πάρκα θα χαρτογραφήσει η Τουρκία στο Αιγαίο, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην ανακοίνωση της Ελλάδας για την δημιουργία θαλάσσιων πάρκων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Daily Sabah.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω των περιορισμών που ισχύουν για την επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας θα σχεδιάσει να χαρτογραφήσει τα δικά του θαλάσσια πάρκα στo Αιγαίο.

Η ανακοίνωση στην Αθήνα ότι θα δημιουργηθούν θαλάσσια πάρκα μέσα στο 2024, επικρίθηκε επικρίθηκε δριμύτατα από τη γειτονική Τουρκία, η οποία κατηγόρησε την Αθήνα ότι εκμεταλλεύεται τα περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει μια γεωπολιτική ατζέντα.

Το πάρκο στο Αιγαίο θα έχει στον πυρήνα του μια σειρά από βραχονησίδες, καλύπτοντας περισσότερα από 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή λίγο περισσότερο από το 6,6% των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Το δεύτερο πάρκο στο Ιόνιο Πέλαγος στη δυτική Ελλάδα θα εκτείνεται σε πάνω από 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (πάνω από 5.400 τετραγωνικά μίλια) από τα βόρεια του νησιού της Κεφαλονιάς έως τα Αντικύθηρα στα νότια, καλύπτοντας το 11% των ελληνικών χωρικών υδάτων. Τα πάρκα θα παρακολουθούνται με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους, αλλά και με την βοήθεια συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης μετά το 2026. Η περιοχή θα προορίζεται για επιστημονική έρευνα, όπου θα ελέγχεται η κυκλοφορία των πλοίων και δεν θα υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα.

Τουρκική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν ενημερώθηκε προηγουμένως για το θέμα ούτε έχει λάβει κάποιου είδους διαβούλευση ή προσφορά συνεργασίας. Η κίνηση αυτή θεωρείται ως τετελεσμένο γεγονός.

Το συγκεκριμένο περιστατικό διαμάχης ανάμεσα στις δύο χώρες είναι το τελευταίο μιας σειράς διαφωνιών που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο, γράφει η εφημερίδα και εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθούν τα πράγματα, εάν δεν βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας.

Η μονομερής κίνηση της Ελλάδας χωρίς διαβούλευση με την Τουρκία μεταφράζεται σε εδαφικοποίηση μέσω της χάραξης συνόρων και μέσω της ρύθμισης της χρήσης των πόρων σε αυτή τη γεωγραφικά καθορισμένη περιοχή, γράφει η εφημερίδα.

Τα θαλάσσια πάρκα, τα καθορισμένα πάρκα που θέτουν στην άκρη μια συγκεκριμένη περιοχή για την επίτευξη οικολογικής βιωσιμότητας και τη δυνατότητα θαλάσσιων δραστηριοτήτων αναψυχής, μπορούν να αποτελέσουν πεδίο συνεργασίας ή αμφισβήτησης, ακόμη και περιφερειακών συγκρούσεων, γράφει η εφημερίδα. Το θέμα είναι ευαίσθητο, δεδομένου ότι το διεθνές δίκαιο δεν παρέχει σαφείς οδηγίες για τη διασυνοριακή θαλάσσια διατήρηση.

Scroll to Top