Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

Χρυσοχοΐδης: 9.000 συλλήψεις ανηλίκων στο 8μηνο, μεγάλο πρόβλημα στη Γλυφάδα – Να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους γονείς

Στο θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων, τη μάχη με το οργανωμένο έγκλημα και την αντιμετώπιση των τροχαίων παραβάσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως είπε το 2023 έγιναν 6.150 συλλήψεις ανηλίκων ενώ το 2024 οι συλλήψεις ανήλικων έφτασαν τις 9.000 την ώρα που τα περιστατικά είναι κατά 20% λιγότερα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε ειδικά στην περιοχή της Γλυφάδας για την οποία είπε ότι «έχουμε πολλά προβλήματα με 3.000-4.000 παιδιά που μαζεύονται σε πλατείες. Εκεί υπάρχει και ένστολη και χωρίς στολή παρουσία, εκεί υπάρχει διάλογος αστυνομικών με παιδιά, δημιουργούνται σχέσεις, αντλούνται πληροφορίες».

Ωστόσο κατά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αυτό που πρέπει να γίνει είναι «να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών για τους γονείς και για τα παιδιά μια ποινική διαχείριση που αρμόζει σε παιδιά, Είναι δύσκολο αυτό, να κλείσεις ένα παιδί σε αναμορφωτήριο. Όταν κάποιος παραμελεί με τρόπο επιδεικτικά ακραίο τη φροντίδα ενός παιδιού, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν συνέπειες».

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι η αστυνομία «έχει καθιερώσει το 10201 στο οποίο μπορούν να δίνονται πληροφορίες για παραβατικά παιδιά, είναι πανελλαδικής εμβέλειας» ενώ παράλληλα προανήγγειλε ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα εφαρμοστεί η εφαρμογή Save Youth ένα panic button για τα παιδιά. Θα μπαίνει στο κινητό με μια εφαρμογή που θα δίνει σήμα στο 100 και αμέσως θα υπάρχει ανταπόκριση».

Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση των Ρομά από την ΕΛΑΣ αφού είπε ότι το φετινό 8μηνο έγιναν 8.417 συλλήψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις ομάδες ΟΠΚΕ έναντι 2.919 για το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε «βρισκόμαστε σε ένα σημείο που επιχειρούμε να μπούμε στον σκληρό πυρήνα της εγκληματικότητας που είναι το οργανωμένο έγκλημα με ληστείες, κλοπές, απάτες. Πανηγύριζε η δυτική Αττική για τις επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών, θα είμαστε μέσα στους οικισμούς των Ρομά».

Όσον αφορά, τέλος, τις τροχαίες παραβάσεις είπε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «έχει σχέδιο για 1.000 κάμερες για κυκλοφοριακές παραβάσεις, οι περισσότερες στην Αττική» προσθέτοντας ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου «έχουν βεβαιωθεί 1 εκατομμύριο περισσότερες παραβάσεις» από τροχονόμους.

Scroll to Top