Για τη Χρύσα Κουβελιώτου, «το Αριστείο Μποδοσάκη αντιπροσωπεύει την αξία και τη σημασία της έρευνας και της τεχνολογίας στην Ελλάδα! Μία διάκριση που με γέμισε υπερηφάνεια, συγκίνηση και χαρά!» Όπως προσθέτει «αποτελεί την επιτομή της σταδιοδρομίας μου, αναδεικνύοντας την πορεία μου από μαθήτρια ενός λυκείου της Αθήνας, ανένδοτη στο πάθος για τη μελέτη του διαστήματος έως τα έσχατα σύνορά του, στην ώριμη και έμπειρη ερευνήτρια του σήμερα».
Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης αναφέρει σχετικά με τη διάκριση: «Στην εποχή μας, χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, να αναγνωριστεί η αξία της θεμελιακής επιστημονικής αναζήτησης. Η επένδυση στην έρευνα αιχμής είναι το κλειδί για να υπερβούμε τις μεγάλες προκλήσεις, και τους υπαρξιακούς κίνδυνους, που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Δεν μπορεί να υπάρξει εφαρμοσμένη έρευνα, όταν δεν υπάρχει έρευνα για να εφαρμόσεις. Μπορεί το ελληνικό ερευνητικό οικοσύστημα να έχει καθοριστικό ρόλο σ’ αυτή την οικουμενική προσπάθεια; Μπορούμε, και έχουμε καταγράψει σημαντικές επιτυχίες. Το αποδεικνύουν οι επιστήμονες που κάνουν διεθνώς ανταγωνιστική έρευνα στη χώρα. Θεωρώ ότι το Αριστείο Μποδοσάκη αναδεικνύει γενικότερα την ερευνητική δραστηριότητα, την επάρκεια και αριστεία της επιστημονικής κοινότητας της χώρας, προβάλλοντας ουσιαστικά την “Άλλη Ελλάδα”, που θέλουμε και μπορούμε να έχουμε!»
Σύμφωνα με την Πρόεδρο Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Αθηνά Δεσύπρη, «ο θεσμός του Αριστείου Μποδοσάκη αποσκοπεί στην προβολή διεθνώς καταξιωμένων Ελλήνων και Ελληνίδων επιστημόνων που αποτελούν γνήσια πρότυπα προς μίμηση και πηγή εξαιρετικής εθνικής υπερηφάνειας. Η διαδικασία επιλογής των βραβευόμενων από την Επιτροπή Αριστείων, η οποία αποτελείται από σημαντικούς ξένους επιστήμονες διεθνούς κύρους, επιβεβαίωσε εκ νέου την πίστη μας στην αξία του έργου των Ελλήνων επιστημόνων, καθώς ανέδειξε για μια ακόμη φορά τον πλούτο και το εύρος του».
Ο θεσμός του Αριστείου Μποδοσάκη ξεκίνησε το 2002 και επανήλθε ανανεωμένος, 13 χρόνια μετά τις τελευταίες βραβεύσεις, με μια νέα Επιτροπή Αριστείων, αποτελούμενη από οκτώ επιστήμονες με τις υψηλότερες διακρίσεις στον τομέα τους παγκοσμίως, κάτοχοι Βραβείων Nobel, Spinoza και ACM Turing και εξέχοντα μέλη επιστημονικών ακαδημιών σε διεθνές επίπεδο και συγκεκριμένα τους Καθηγητές: Sir Richard Blundell, Arup Chakraborty, Daan Frenkel, Shaffi Goldwasser, Frank Grosveld, Paola Ricciardi-Castagnoli, Daniela Rus και Jean Tirole. Στην Επιτροπή Αριστείων συμμετέχουν ex officio η Πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Αθηνά Δεσύπρη και ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Θεόδωρος Θεοδώρου, Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, (NAE).
Εκτός από τους δύο βραβευόμενους με το Αριστείο Μποδοσάκη 2024, έως σήμερα επτά εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας έχουν βραβευθεί με το Αριστείο Μποδοσάκη για το εξαιρετικά σημαντικό έργο τους και συγκεκριμένα οι Καθηγητές Γεώργιος Χρούσος (2011), Χαράλαμπος Μουτσόπουλος (2011), Ευάγγελος Μουδριανάκης (2009), Δημήτρης Χριστοδούλου (2006), Αθανάσιος Φωκάς (2006), Κυριάκος Νικολάου (2004) και Ιωάννης Ηλιόπουλος (2002). Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παραμένει προσηλωμένο στην αδιάκοπη και πολύπλευρη στήριξη της παραγωγής επιστημονικού έργου, με αφετηρία τη βαθιά πεποίθηση του ιδρυτή του, Πρόδρομου Μποδοσάκη Αθανασιάδη, για τα σημαντικά και ουσιώδη οφέλη που η επιστημονική αριστεία προσφέρει στο σύνολο της κοινωνίας.