Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης τον οποίο θα συναντήσει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν. Για το σκοπό αυτό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει το μεσημέρι στη Βηρυτό εκτάκτως. «Γνωρίζω πολύ καλά τον νέο Πρόεδρο του Λιβάνου», επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του το πρωί σε δημοσιογράφους ενώ σε χθεσινή ανάρτησή του στο Χ, ο συνεχάρη τον «καλό φίλο της Κύπρου Πρόεδρο Joseph Aoun, για την εκλογή στην Προεδρία του Λιβάνου – ένα πραγματικά σημαντικό ορόσημο».
«Επαναβεβαιώνω τη σταθερή στήριξη της Κύπρου σε εσάς και τον λαό του Λιβάνου κατά τη διάρκεια αυτής της κομβικής στιγμής στην ιστορία του έθνους σας», έγραψε σε ανάρτησή του στο «Χ», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Ο νέος πρόεδρος του Λιβάνου, εξελέγη χθες από τη βουλή της χώρας και ήταν ο τέως αρχηγός του στρατού, ανήκει στην κοινότητα των μαρωνιτών και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης.
Μεταβαίνω σήμερα στη Βηρυτό για να συναντηθώ με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της χώρας, κ. Ζοζέφ Αούν, του οποίου η εκλογή αποτελεί σημαντικότατη εξέλιξη τόσο για την πρόοδο και την ευημερία του Λιβάνου όσο και για την δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, 🇨🇾🇱🇧
— NikosChristodoulides (@Christodulides) January 10, 2025
Στις 20 Ιανουαρίου η συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ
Στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, για να συζητήσουν το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης. «Πηγαίνουμε σε αυτή τη συνάντηση με εποικοδομητική στάση και ελπίζουμε να επιδειχθεί η ίδια ειλικρινής βούληση από την άλλη πλευρά για τη διευκόλυνση του στόχου, που είναι το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε δηλώσεις του, όπως μετέδωσε το Reuters.
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε στο Reuters ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο σπίτι ενός απεσταλμένου του ΟΗΕ σε μια «ουδέτερη ζώνη» στην πρωτεύουσα της Λευκωσίας. Σημειώνεται ότι, η Κύπρος διαθέτει εννέα περάσματα κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός που χωρίζει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά αυτά τα περάσματα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Η συγκεκριμένη συνάντηση επιδιώκει να δώσει λύση σε ακριβώς αυτό το πρόβλημα.