Ηρεμία πριν την καταιγίδα, ή αναμονή για τα μέτωπα; Όποιος και αν είναι ο πραγματικός λόγος, που δεν είναι ένας, το χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε εσχάτως πέντε εβδομάδες συσσώρευσης εντός 50 – 60 μονάδων, περιμένοντας προφανώς τον καταλύτη εκείνον που θα «ξεκλειδώσει» τα κεφάλαια για να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
Το placement του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα έχει «παγώσει» κάθε πρωτοβουλία, όπως άλλωστε και η επικείμενη εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ. Δύο εξελίξεις, ειδικά η πρώτη που κρατούν τη ρευστότητα της αγοράς «παρκαρισμένη».
Εάν δεν ολοκληρωθεί το deal ενδεχομένως να μην έχουμε λύση της συσσώρευσης προς κάποια κατεύθυνση, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές, με το ζητούμενο βέβαια να μην έχει αρθεί από το τραπέζι, καθώς οι κινήσεις δεν λείπουν.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών και οι καταλύτες
Απλώς περνούν κάτω από το ραντάρ της αγοράς, η οποία δεν έχει ξεκάθαρη κατεύθυνση είτε για να αξιοποιήσει τους καταλύτες εκείνους που θα την οδηγήσουν προς το πολυετές υψηλό του Μαΐου ή κάτω από τη διαγραμματική στήριξη των 1.400 μονάδων. ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Πέραν όμως του placement της Εθνικής, το οποίο θα χρειαστεί χρόνος για να ολοκληρωθεί και να δείξει τη δυναμική του, η αγορά μπορεί να αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα πέντε κυοφορούμενα deals, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν τον γενικό δείκτη να βελτιώσει την τάση του βραχυπρόθεσμα, ήτοι να υπερβεί τις 1.436 μονάδες.
Η συνέχεια θα είναι δύσκολη, καθώς θα φέρει τη «σκληρή» ζώνη αντίστασης που βρίσκεται στις 1450 μονάδες, επίπεδο το οποίο ανεπιτυχώς η αγορά προσπάθησε να υπερβεί τρεις φορές μετά τις 5 Αυγούστου χωρίς επιτυχία.
Η περίπτωση της Ideal Holdings
Η νέα εποχή για την Ideal Holdings άρχισε μετά την αποεπένδυση και την πώληση της Astir Βυτόγιαννης, τις μετοχικές αλλαγές το 2021 και τον μετασχηματισμό της σε εταιρεία συμμετοχών με την είσοδο του fund Virtus South European Fund.
Οι επενδύσεις της τελευταίας τριετίας, μαζί με την πώληση της Three Cents, δημιούργησαν ένα ικανό ταμείο σχεδόν 180 εκατ. ευρώ, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί παντοιοτρόπως.
Ο πρόεδρος της Ideal, άλλωστε, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, προανήγγειλε ότι ετοιμάζει εξαγορά στην Ελλάδα, άνω των 100 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος του έτους
Και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο νέο deal, το οποίο μάλιστα δεν θα έχει σχέση με τους κλάδους της Πληροφορικής ή του Λιανεμπορίου, όπου ήδη δραστηριοποιείται.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ideal, άλλωστε, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, προανήγγειλε ότι ετοιμάζει εξαγορά στην Ελλάδα, άνω των 100 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος του έτους.
Νέες «συμμετοχές» για την Ευρώπη Holding
Αφού εξασφάλισε πριν από λίγες την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος, πλέον το σχήμα Intracom Properties, Κλουκίνας Λάππας και Ευρώπη Ασφαλιστική βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εισαγωγή της Ευρώπη Holding στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Οι διαδικασίες αναμένεται να χρειαστούν λίγο πάνω από ένα μήνα για να ολοκληρωθούν, ενώ οι αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εισαγωγή περί τα τέλη Νοεμβρίου.
Η Ευρώπη Holding, στην οποία ο πλειοψηφών μέτοχος θα είναι η Intracom Holdings, θα έχει στην κατοχή της ακίνητα των ΚΛΜ και Intracom, ενώ τα ίδια κεφάλαια αναμένεται να είναι στα 150 εκατ. ευρώ.
Στόχος είναι να βρίσκονται στη μετοχική δομή ισχυρά family offices και επενδυτικά κεφάλαια, προκειμένου να ακολουθήσει άλλα βήματα που σχεδιάζουν ήδη οι δύο ισχυροί άνδρες, Κόκκαλης και Μακρόπουλος.
Στα data centers η ΔΕΗ
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το hub των data centers που σχεδιάζεται στα Μεσόγεια, αν και μέχρι στιγμής οι προσδοκίες, μετά και τις καθυστερήσεις στις σχετικές άδειες που έχει αιτηθεί η Microsoft είναι ανησυχητικές.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης
Από την περασμένη άνοιξη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, είχε ανακοινώσει την κατασκευή data center με ισχύ 25 MW. Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και στις 16 Σεπτεμβρίου αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ η ίδρυση της “Data in Scale” με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 4 εκατομμυρίων ευρώ.
Το μετοχικό σχήμα της νέας εταιρείας είναι μοιρασμένο μεταξύ της CAIO Holding Company Limited, που ανήκει στην DAMAC και κατέχει το 55%, και της ΔΕΗ, η οποία κατέχει το 45%.
Το placement στην Trade Estates
Μπορεί μέχρι πρότινος να αναφερόταν ως η “Trade Estates του Βασίλη Φουρλή”, αλλά έχει έρθει η ωρίμανση προς απογαλακτισμό από τον όμιλο Fourlis. Άλλωστε, μέχρι το τέλος του 2024 θα διατεθεί το 13% – 14% της ΑΕΕΑΠ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement) με στόχο την αύξηση του free float.
Προχωρούν οι εργασίες για το διεθνές logistics center της InterIKEA και τα εμπορικά πάρκα σε Πάτρα και Ηράκλειο
Άλλωστε οι επενδύσεις της εταιρείας «τρέχουν», με την υπογραφή του προσυμφώνου αγοραπωλησίας οριζοντίων ιδιοκτησιών από τη Lamda για το εμπορικό πάρκο του Ελληνικού, καθώς και τις αδειοδοτήσεις του νέου logistics center στην Ελευσίνα, ενώ προχωρούν οι εργασίες για το διεθνές logistics center της InterIKEA και τα εμπορικά πάρκα σε Πάτρα και Ηράκλειο.
Υπάρχουν και τα projects που είναι σε φάση ωρίμανσης, όπως η αξιοποίηση του ακινήτου 34,2 χιλ. τ.μ. απέναντι από το Smart Park στα Σπάτα για το οποίο δεν έχει έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για τις ακριβείς χρήσεις που θα αναπτυχθούν.
Οι δύο φάκελοι της Helleniq Energy
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να επιταχυνθεί και η διαδικασία πώλησης του 35% της Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αγοραστής είναι το ΤΑΙΠΕΔ και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η επιχείρηση φυσικού αερίου περνά εξολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο.
Η αξία πώλησης του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συμψηφιστεί με μερίσματα που επρόκειτο να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ από την Helleniq Energy.