Κωστής Χατζηδάκης - Φορουμ Δελφών
Κωστής Χατζηδάκης - Φορουν Δελφών/Facebook

Χατζηδάκης: Νομοθετική παρέμβαση αν οι τράπεζες δεν μειώσουν τις υψηλές προμήθειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Τελεσίγραφο έστειλε από τους Δελφούς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προς τους παίκτες της αγοράς καρτών, προειδοποιώντας για νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλει πλαφόν στις προμήθειες για τις μικροσυναλλαγές μέσω POS.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital, ο Υπουργός, τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με όλη την αγορά, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών αποδοχής καρτών (acquirers), των σχημάτων καρτών (Visa, Mastercard) και των τραπεζών προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος.

“Βλέπουμε ότι υπάρχει μια καλή διάθεση, λιγότερο ή περισσότερο, και έχουν υπάρξει πρωτοβουλίες την τελευταία εβδομάδα προς την κατεύθυνση της μείωσης προς τις μικρές συναλλαγές με κάρτα”. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι “αν δεν υπάρξουν το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις που όλοι ευχόμαστε, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την μείωση των προμηθειών ιδίως στις συναλλαγές μικρού ύψος”.

Θυμίζεται ότι η χρέωση που επιβάλουν σήμερα οι acquirers στους εμπόρους κυμαίνεται μεταξύ 1% και 2% περίπου και περιλαμβάνει και την προμήθεια που εισπράττουν τα σχήματα καρτών Visa και Mastercard.

Τι λέει η αγορά

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται, πάντως, παίκτες της αγοράς στους οποίους απευθύνθηκε το Capital.gr, εκτιμώντας ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή με το ΥΠΕΘΟ όσον αφορά στις συναλλαγές με κάρτα.

“Υπάρχει θετική διάθεση για να προχωρήσουμε σε μείωση της προμήθειας για μικρό-συναλλαγές σε συγκεκριμένες κατηγορίες εμπόρων”, ανέφερε πηγή από τα σχήματα καρτών, εξηγώντας ότι στις γορίες αυτές περιλαμβάνονται κυρίως περίπτερα, λαϊκές αγορές και ταξί. Διευκρινίζει, πάντως, η ίδια πηγή ότι ο συνολικός μηχανισμός είναι υπό συζήτηση με το Υπουργείο.

Την ίδια εκτίμηση διατυπώνει πηγή και από τις εταιρείες αποδοχής καρτών. “Θα ανταποκριθούμε στις παραινέσεις του Υπουργείου, δεν θεωρούμε ότι θα χρειαστεί να προβεί σε νομοθετικές ενέργειες”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Θα προχωρήσουμε σε προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις”, αναφέρει, παραπέμποντας στο παράδειγμα της NBG Pay που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες μείωση των προμηθειών στο 0,5% για συναλλαγές με κάρτα αξίας έως 10 ευρώ.

Υπογραμμίζει, πάντως, η ίδια πηγή ότι μια τέτοια μεταβολή στις προμήθειες των συναλλαγών μικρής αξίας προϋποθέτει κάποιο χρόνο – τουλάχιστον ορισμένων εβδομάδων – προκειμένου να υλοποιηθεί μέσω των συστημάτων.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *