Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε χθες Πέμπτη το δικαίωμα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ να δέχεται αλλοδαπούς φοιτητές και ανάγκασε όσους ήδη φοιτούν εκεί να μετεγγραφούν σε άλλο πανεπιστήμιο, ενώ απείλησε να επεκτείνει το μέτρο και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, το πανεπιστήμιο έχει φέτος περίπου 6.700 «ξένους φοιτητές», δηλαδή το 27% του συνόλου.
«Η πιστοποίηση του προγράμματος SEVIS (Φοιτητές και Ανταλλαγές Επισκεπτών) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αναστέλλεται με άμεση ισχύ», έγραψε η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ σε επιστολή προς το πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα αυτό είναι το κύριο σύστημα μέσω του οποίου οι ξένοι φοιτητές επιτρέπεται να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την υπουργό, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι το Χάρβαρντ απαγορεύεται να δέχεται φοιτητές που έχουν θεώρηση διαβατηρίου F (φοιτητή) ή J (για επιμορφωτικό πρόγραμμα) για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, μια εν δυνάμει μεγάλη απώλεια για το Χάρβαρντ.
Στην επιστολή της που δόθηκε στη δημοσιότητα, η υπουργός κατηγορεί το Χάρβαρντ για την άρνησή του να διαβιβάσει πληροφορίες στην κυβέρνηση, «διαιωνίζοντας παράλληλα ένα επικίνδυνο περιβάλλον στην πανεπιστημιούπολη, εχθρικό στους Εβραίους φοιτητές, ενθαρρύνοντας τη συμπάθεια υπέρ της Χαμάς και εφαρμόζοντας ρατσιστικές πολιτικές “διαφορετικότητας, ισότητας και συμπερίληψης”».
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ ζήτησε να ακυρωθεί η πιστοποίηση του προγράμματος Φοιτητών και Ανταλλαγών Επισκεπτών του (SEVIS) του Χάρβαρντ για το ακαδημαϊκό έτος 2025-26. Η Νόεμ κατηγόρησε το γνωστό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ ότι «υποθάλπει τη βία, τον αντισημιτισμό και ότι συντονίζεται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα». Το Χάρβαρντ απάντησε ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Τραμπ –η οποία επηρεάζει χιλιάδες φοιτητές– είναι παράνομη και ισοδυναμεί με αντίποινα.
Σε επιστολή της προς το πανεπιστήμιο η Αμερικανίδα υπουργός τού έδωσε «την ευκαιρία» να αποκαταστήσει την πιστοποίησή του, εφόσον παραδώσει μέσα στις επόμενες 72 ώρες τις πληροφορίες που του έχουν ζητηθεί για την «παράνομη» δραστηριότητα των αλλοδαπών φοιτητών του, περιλαμβανομένων βίντεο ή ηχητικών από τυχόν συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις τα τελευταία 5 χρόνια.
Όπως τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός, οι αλλοδαποί φοιτητές που έχουν ήδη κάνει την εγγραφή τους στο Χάρβαρντ θα πρέπει «να μεταφερθούν» σε άλλο πανεπιστήμιο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν τη βίζα τους. Το Χάρβαρντ χαρακτήρισε την ενέργεια της αμερικανικής κυβέρνησης «παράνομη» και υπογράμμισε ότι παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στην εκπαίδευση αλλοδαπών φοιτητών. «Αυτή η εκδικητική ενέργεια απειλεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην κοινότητα του Χάρβαρντ και τη χώρα μας και υπονομεύει την ακαδημαϊκή και επιστημονική αποστολή του Χάρβαρντ», τόνισε το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.
«Αυτή η απόφαση (…) είναι η πιο πρόσφατη μιας σειράς μέτρων αντιποίνων και κατάφωρου αυταρχισμού εις βάρος του πιο παλιού ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των ΗΠΑ», κατήγγειλε η Αμερικανική Ένωση Πανεπιστημιακών Καθηγητών (AAUP). «Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει παράνομα να καταστρέψει την ανώτατη εκπαίδευση στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Κλιμάκωση της επίθεσης Τραμπ εναντίον του Χάρβαρντ
Η χθεσινή απόφαση αποτελεί σημαντική κλιμάκωση στην αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου και του περίβλεπτου πανεπιστημίου, που έχει αναδειχθεί σε έναν από τους βασικότερους στόχους του Τραμπ, και ελήφθη αφού το Χάρβαρντ αρνήθηκε να δώσει στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας τις πληροφορίες που ζήτησε σχετικά με τους αλλοδαπούς φοιτητές του.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εξαπολύσει εδώ και μήνες μεγάλη επίθεση κατά της ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, κατηγορώντας τα μεγαλύτερα ιδιωτικά πανεπιστήμια ότι επιτρέπουν να ευημερεί στους χώρους τους ο αντισημιτισμός και ότι δεν προστάτεψαν επαρκώς τους Εβραίους φοιτητές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.
Το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων κατηγορεί γενικότερα τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια ότι προωθούν τις αριστερές ιδέες που κρίνονται υπερβολικά προοδευτικές. Οι ενώσεις προστασίας των ατομικών ελευθεριών βλέπουν σε αυτό μια επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης και μια προσπάθεια φίμωσης οποιασδήποτε κριτικής κατά του Ισραήλ. Αντιθέτως, αυτές οι πολιτικές της διαφορετικότητας δικαιολογούνται από τους υποστηρικτές τους ως ένα μέσο διόρθωσης των ιστορικών ανισοτήτων στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας.
Προειδοποίηση για τα υπόλοιπα πανεπιστήμια
Στην αντιπαράθεσή της με το Χάρβαρντ, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει επιδοτήσεις άνω των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πανεπιστήμιο που βρίσκεται κοντά στη Βοστόνη, στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 φοίτησαν στο Χάρβαρντ σχεδόν 6.800 αλλοδαποί φοιτητές, που αντιστοιχούσαν στο 27% του συνολικού αριθμού των φοιτητών, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου. Το 2022 οι Κινέζοι αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα αλλοδαπών φοιτητών –1.016– στο Χάρβαρντ. Ακολουθούσαν φοιτητές από τον Καναδά, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία. «Είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα τα πανεπιστήμια να δέχονται αλλοδαπούς φοιτητές και να επωφελούνται από τα υψηλότερα δίδακτρα», τόνισε η Νόεμ.
Σε συνέντευξη στο Fox News η Νόεμ ρωτήθηκε αν εξετάζει να λάβει αντίστοιχα μέτρα και εις βάρος άλλων αμερικανικών πανεπιστημίων, περιλαμβανομένου του Κολούμπια. «Φυσικά και ναι», απάντησε. «Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση για όλα τα πανεπιστήμια ώστε να συμπεριφερθούν σωστά», τόνισε η υπουργός.