Χαμάς: Επανεξετάζει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ λόγω της αναστολής στην απελευθέρωση 620 Παλαιστινίων

Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται για μία ακόμη φορά η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με αφορμή την «τελετή» απελευθέρωσης των ομήρων από την ισλαμιστική οργάνωση. Οι αντιδράσεις του Ισραήλ ήταν έντονες όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο μετά και την τελευταία παράδοση ζωντανών ομήρων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22/2, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε πως δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση tvn 620 Παλαιστίνιων φυλακισμένων εάν δεν σταματήσουν αυτές οι τελετές τις οποίες χαρακτήρισε ως «ταπεινωτικές».

Οι εικόνες κατά την απελευθέρωση των ομήρων δείχνουν ένα πλήθος συγκεντρωμένου κόσμου το οποίο φωνάζει και μαγνητοσκοπεί τη διαδικασία, ενώ πάνοπλοι άντρες της Χαμάς συνοδεύουν τους ομήρους, οι οποίοι στην πλειοψηφία φορούν στρατιωτικού τύπου φόρμες και διακριτικά με την Παλαιστινιακή σημαία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξευτελιστικές» αυτές τις τελετές που προσβάλλουν τους Ισραηλινούς.

Με αφορμή αυτό, η απελευθέρωση 620 Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα ακολουθούσε το Σάββατο έχει ανασταλεί, ωσότου εξασφαλιστεί η επόμενη απελευθέρωση των σωρών και τερματιστεί αυτή η διαδικασία. Η Χαμάς καταδίκασε την απόφαση του Ισραήλ να αναβάλει την απελευθέρωση των 600 Παλαιστινίων κρατουμένων, λέγοντας ότι ο ισχυρισμός ότι οι τελετές παράδοσης των ομήρων είναι «ταπεινωτικές» είναι ψευδής και αποτελεί πρόσχημα για να αποφύγει τις υποχρεώσεις του το Ισραήλ, βάσει της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Αντιδρώντας ο Μαχμούντ Μαρντάουι, στέλεχος της Χαμάς, ανέφερε μέσω Telegram πως η οργάνωση δεν θα συμμετάσχει σε συνομιλίες για τη συνέχεια της κατάπαυσης του πυρός αν το Ισραήλ δεν αφήσει ελεύθερους τους 620 Παλαιστίνιους. Κύκλοι προσκείμενοι στη Χαμάς ανέφεραν στο Γερμανικό Πρακτορείο πως το κίνημα δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση και συντονίζεται με τις χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Στηρίζουν την απόφαση του Ισραήλ οι ΗΠΑ

Τη στήριξή της στην απόφαση του Ισραήλ να αναστείλει την αποφυλάκιση 620 Παλαιστινίων κρατουμένων, εξέφρασε η προεδρία των ΗΠΑ. Η αναβολή της απελευθέρωσης των κρατουμένων είναι «προσήκουσα» αντίδραση στη μεταχείριση των ομήρων, σχολίασε ο Μπράιαν Χιουζ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σε ανακοίνωσή του. Ο ειδικός απεσταλμένος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην περιοχή εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την Τετάρτη, για να διαπραγματευτεί την παράταση της πρώτης φάσης της εκεχειρίας.

Ο Λευκός Οίκος, σε ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Κυριακής, υποστήριξε την απόφαση του Ισραήλ να αναστείλει την αποφυλάκιση των Παλαιστινίων κρατουμένων. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Τραμπ δηλώνει «έτοιμος να στηρίξει» την κυβέρνηση Νετανιάχου, ανεξάρτητα από την πορεία που θα ακολουθήσει έναντι της Χαμάς, σύμφωνα με τον Μπράιαν Χιουζ, εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

«Παρατεταμένες» στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας σε στρατιωτική τελετή στη Χολόν, προειδοποίησε: «Είμαστε έτοιμοι να ξαναρχίσουμε εντατικές μάχες ανά πάσα στιγμή. Τα επιχειρησιακά σχέδιά μας είναι έτοιμα». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «οι στόχοι του πολέμου θα επιτευχθούν πλήρως, είτε μέσω διαπραγμάτευσης είτε με άλλα μέσα».

Λίγο αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «αυξάνει το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας» στην περιοχή που περιβάλλει τη Γάζα. Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε την εκδίωξη 40.000 Παλαιστινίων προσφύγων από τρεις καταυλισμούς στη βόρεια Δυτική Όχθη, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εδώ και έναν μήνα. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, ανέφερε ότι διέταξε τον στρατό να «προετοιμαστεί για παρατεταμένη παραμονή» στους καταυλισμούς «για το επόμενο έτος».

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από τον στρατό να συνεχίσει την εντατική επιχείρησή του στη Δυτική Όχθη έπειτα από εκρήξεις που σημειώθηκαν σε λεωφορεία κοντά στο Τελ Αβίβ την Πέμπτη σε μια απόπειρα μαζικής επίθεσης, όπως τη χαρακτήρισε το πρωθυπουργικό γραφείο. Δεν υπήρξαν θύματα. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ευθύνη για τις εκρήξεις στα λεωφορεία στο Τελ Αβίβ, ωστόσο το μήνυμα που άφησαν οι δράστες ήταν «Εκδίκηση για την Τουλκαρέμ», περιοχή της Δυτικής Όχθης στην οποία διεξάγονται εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα.

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Δυτική Όχθη τον τελευταίο μήνα που, όπως υποστηρίζει, έχει στόχο ενόπλους. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν υποχρεωθεί να αφήσουν τα σπίτια τους στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Δυτικής Όχθης, ενώ σπίτια και υποδομές έχουν κατεδαφιστεί.

Σε ανακοίνωσή του, την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ αναφέρει ότι διέταξε τις στρατιωτικές δυνάμεις να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς προσφύγων στην Τζενίν, την Τουλκαρέμ και την Νουρ αλ-Σαμς στη βόρεια Δυτική Όχθη προκειμένου να καταστρέψουν τις υποδομές των ενόπλων. Ο ίδιος είπε ότι 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τους καταυλισμούς. Στην ανακοίνωσή του ο Κατζ αναφέρει ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, η UNRWA, έχει ενημερωθεί να αναστείλει κάθε δραστηριότητα στους καταυλισμούς. Η υπηρεσία ωστόσο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης θα αναπτυχθούν άρματα μάχης στην Τζενίν, προσθέτει η ανακοίνωση του στρατού, στην πρώτη ανάπτυξη αρμάτων μάχης από το Ισραήλ στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Οχθης τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια.

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ένας εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την απόφαση να αναπτυχθούν άρματα μάχης στη βόρεια Δυτική Όχθη. «Πρόκειται για μια επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση που δεν θα οδηγήσει σε σταθερότητα ή ηρεμία και προειδοποιούμε κατά αυτής της επικίνδυνης κλιμάκωσης», εκτίμησε.

Για πρώτη φορά μετά τη Δεύτερη Ιντιφάντα (2000-2005), ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης στη Δυτική Όχθη. Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου κατέγραψε την παρουσία ίλης τεθωρακισμένων στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν. Από την έναρξη της εκεχειρίας, 29 Ισραηλινοί όμηροι, εκ των οποίων τέσσερις νεκροί, έχουν παραδοθεί στις ισραηλινές αρχές. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ έχει προχωρήσει στην αποφυλάκιση 1.100 Παλαιστινίων κρατουμένων. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με το ενδεχόμενο επανέναρξης των εχθροπραξιών να μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ.

Κύλιση στην κορυφή