Ο Βλάντιμιρ Πούτιν

Bild για Ρωσία: Το μυστικό σχέδιο του Πούτιν για το Ιράν

Τη Ρωσία βάζει στο παιχνίδι με τίτλο «Το μυστικό σχέδιο του Πούτιν για το Ιράν» η γερμανική εφημερίδα Bild και εξηγεί τους λόγους εμπλοκής του Ρώσου προέδρου στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

«Το Ιράν βομβαρδίζει το Ισραήλ, ο κόσμος κοιτά με κομμένη την ανάσα του κι ένας άνθρωπος είναι κατενθουσιασμένος: Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν. Για τον ίδιο, η κλιμάκωση στην περιοχή πάει ακριβώς σύμφωνα με το σχέδιο. Αποσπά την προσοχή από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη συνδέει με τις δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις», αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα επικαλούμενο ειδικούς σε θέματα πολέμου.

Όπως αναφέρει ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Κάρλο Μασάλα στην εφημερίδα BILD, «είναι πιθανό το Κρεμλίνο να έχει συμφέρον από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η οποία μπορεί να απρόβλεπτη. Η σύγκρουση αυτή συνδέει τις αμερικανικές δυνάμεις και «ροκανίζει» τα αμερικανικά δολάρια, τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσαν να στηρίξουν την άμυνα της Ουκρανίας».

Είναι σίγουρο, όπως γράφει η Bild, ότι η Ρωσία ενημερώθηκε για τις ιρανικές προθέσεις. Η Μόσχα θα είχε επίσης την ευκαιρία να επηρεάσει το Ιράν εάν αυτή η ενέργεια ήταν αντίθετη με τα ρωσικά συμφέροντα. Η Ρωσία όμως δεν το έκανε αυτό.

Προτροπή για συνέχιση της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή

Το γεγονός ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τους μουλάδες, φάνηκε και από την αντίδραση της Μόσχας στην επίθεση του Ιράν την Κυριακή.

Αν και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες επισήμως «όλα τα μέρη» να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, δεν καταδίκασε την επίθεση στο Ισραήλ. Αντιθέτως, επισημαίνει το γερμανικό δημοσίευμα.

Σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, το καθεστώς της Μόσχας τάχθηκε στο πλευρό των υπερ-ισλαμιστών μουλάδων. Η Μόσχα θεώρησε ότι είχαν εξαπολύσει μια νόμιμη αντεπίθεση αφού προηγουμένως το Ισραήλ είχε εξοντώσει υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς στη Δαμασκό, την 1η Απριλίου.

Το ρωσικό υπουργείο τόνισε επίσης ότι η Μόσχα είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι οι ανεπίλυτες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή -ιδιαίτερα με τους Παλαιστίνιους- θα προκαλούσαν περαιτέρω εντάσεις. Χωρίς να κάνει αναφορά ότι οι πολιτοφυλακές του Ιράν (συμπεριλαμβανομένων των Χεζμπολάχ, Χαμάς, Χούτι) είναι αυτές που πολιορκούν το Ισραήλ στα σύνορά του.

Στις 7 Οκτωβρίου του 2023, η Χαμάς επιτέθηκε στη Γάζα σφαγιάζοντας πάνω από χίλιους Ισραηλινούς (ανήμερα των γενεθλίων του Πούτιν). Εκείνη την ημέρα ο Ρώσος πρόεδρος έσβησε 71 κεράκια.

Όμως ο κυνισμός των Ρώσων δεν σταμάτησε εκεί, όπως επισημαίνει το γερμανικό δημοσίευμα.

Ρωσία: Μετωπική επίθεση στον πρεσβευτή του Ισραήλ

Όταν ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Ρωσία επέκρινε την απάντηση της Ρωσίας, δέχθηκε κατά μέτωπο επίθεση από την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα:

«Μπορείτε να μου θυμίσετε πότε το Ισραήλ έχει καταδικάσει έστω και μία επίθεση από το καθεστώς του Κιέβου σε ρωσικά εδάφη; Δεν μπορώ ούτε εγώ να θυμηθώ. Ούτε κι εγώ το ξέρω. Αλλά θυμάμαι τακτικές δηλώσεις υπέρ των ενεργειών του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι από Ισραηλινούς αξιωματούχους», δήλωσε η Ζαχάροβα μέσω του Telegram.

Η συμμαχία μεταξύ Πούτιν- Ιράν γίνεται όλο και πιο στενή τα τελευταία χρόνια.

Τι κοινό έχουν με τους μουλάδες: μίσος για τις ΗΠΑ, τη Δύση και τον τρόπο ζωής που είναι φυσιολογικός για τους Ευρωπαίους.

Επιπλέον, το Ιράν και η Ρωσία είναι η προστατευτική ασπίδα του ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες του όπως επίσης έχει εξαναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να ξεσπιτωθούν βρίσκοντας καταφύγιο στην Ευρώπη.

Οι μουλάδες δεν είχαν καμία αντίρρηση όταν ο Πούτιν παρενέβη στον πόλεμο της Συρίας το 2015 και έτσι κέρδισε τη σφαίρα εξουσίας του στη Μέση Ανατολή.

Τον Μάρτιο, η Ρωσία και το Ιράν ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους συνεργασία σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Η Ρωσία, η οποία επιτίθεται στην Ουκρανία με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για μεγάλο χρονικό διάστημα (σύντομα θα παράγονται ακόμη και τοπικά στη Ρωσία), έλαβε υπόσχεση ότι θα λάβει από την Τεχεράνη περίπου 400 νέους βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους, σύμφωνα με το Reuters.

Ε︎πιπλέον, η Μόσχα παρέχει στην Τεχεράνη τεχνογνωσία στην πυρηνική τεχνολογία εδώ και χρόνια.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top