Ο Λευτέρης Αυγενάκης

Αυγενάκης: Η ψήφος των αγροτών στις ευρωεκλογές έχει αξία

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, σε κοινή ομιλία τους, επεσήμαναν ότι ο σωστός σχεδιασμός μικροφραγμάτων και αρδευτικών έργων μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως αντιπλημμυρικά έργα.

Η εκδήλωση που οργάνωσε ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου είχε θέμα: «Αγροτική Πολιτική- Κλιματική Κρίση και Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μάλιστα ο ΥΠΑΑΤ κάλεσε τους πολίτες του Πύργου να σκεφθούν πώς θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές γιατί μια λάθος απόφαση στις Βρυξέλλες -και ανέφερε ως παράδειγμα την ΚΑΠ- μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή των αγροτών στην Ελλάδα.

Ο υπουργός στην ομιλία του στον Πύργο, αναφέρθηκε σε προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ και της κυβέρνησης για την Κρήτη τονίζοντας: «Ό,τι πούμε το κάνουμε. Είναι νόμος και κανόνας ζωής».

Σχετικά με την κλιματική κρίση ο υπουργός ανέφερε ότι πριν από μερικά χρόνια κανείς δεν έδινε σημασία στην κλιματική αλλαγή. «Σήμερα βιώνουμε την αδιαφορία όλων, παγκοσμίως κατά τα προηγούμενα χρόνια», είπε. Και πρόσθεσε ότι η μόνη περίοδος που είχαν γίνει παρεμβάσεις με κατασκευή μικροφραγμάτων για έλεγχο του νερού, ήταν η περίοδος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Είπε ότι θα εξετάσει την πρόταση του Δημάρχου για προσωρινή σύνδεση -εάν είναι εφικτό- του Φράγματος της Πλακιώτισσας με το υφιστάμενο δίκτυο. Σημείωσε όμως ότι είναι καλό και χρήσιμο, το Φράγμα της Πλακιώτισσας, αλλά χρειάζονται και μικρότερες, ουσιαστικές παρεμβάσεις. «’Αλλωστε πολλά από τα μικροφράγματα και αρδευτικά μπορούν να λειτουργήσουν και ως αντιπλημμυρικά έργα», σημείωσε. Θύμισε δε ότι μετά από 10 χρόνια “καταφέραμε και εξασφαλίσαμε” τα 11,5 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις της Πλακιώτισσας. Ωστόσο το έργο έχει ακόμα δύο στάδια: Η πλημμύριση της λεκάνης του φράγματος και το δίκτυο άρδευσης.

Αναφερόμενος στην ανάγκη ορθής διαχείρισης των υδάτων και στη σύσταση Ενιαίου Φορέα, είπε , “αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία της HVA και στην Κρήτη, με τη συνεργασία της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και πολλών φορέων της περιοχής. Η διαφορά της Θεσσαλίας με την Κρήτη είναι ότι η Θεσσαλία είναι μια τεράστια λεκάνη, ενώ η Κρήτη πέντε. Την ίδια ώρα στην Κρήτη έχουμε τη Σητεία Ιεράπετρα και Νότια Μεσσαρά να αντιμετωπίζουν φαινόμενα ερημοποίησης, ενώ ταυτόχρονα Χανιά, Ρέθυμνο, Χερσόνησος αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα. Το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας. Νερό σημαίνει ζωή», είπε.

Scroll to Top