Ανδρουλάκης: Υπάρχει συσσωρευμένη οργή στην κοινωνία για τη φορολογία

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», τονίζοντας ότι η ΝΔ κυριαρχείται από αλαζονεία και δεν αντιλαμβάνεται τα προβλήματα της κοινωνίας, ενώ ανέλυσε και το πλάνο του για αποτελεσματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ότι στόχος του είναι να πιέσει την κυβέρνηση προκειμένου να έρθουν καλύτερες μέρες για όλους, τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί η φορολογία των πλουσίων και να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των τραπεζών, ενώ υπογράμμισε ότι το δημογραφικό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται να λύσει η χώρα. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί στην ονοματολογία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της στέγασης, που ταλανίζει κυρίως τους νέους.

Ο προϋπολογισμός 2025 και τα υπερκέρδη των τραπεζών

Για τα όσα έγιναν στη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού 2025: «Έχουμε βάλει την ατζέντα και αυτό φάνηκε στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση κατήγγειλε τις πρωτοβουλίες μας ως ακοστολόγητες και μετά τις ακολούθησε, γιατί υπάρχει συσσωρευμένη οργή στην κοινωνία, για τις τράπεζες, για τη φορολογία, για την Υγεία, αλλά ακόμα και για τους Σπαρτιάτες. Καταθέσαμε δυο φορές τροπολογία, που αν είχε ψηφιστεί από την πρώτη φορά, ο ελληνικός λαός θα είχε γλυτώσει 1 εκατ. ευρώ, τα οποία τα έλαβαν οι Σπαρτιάτες. Τελικά η κυβέρνηση μας ακολούθησε και σε αυτό λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος».

Για τις προτάσεις σχετικά με τις τράπεζες: «Εμάς η φιλοδοξία μας είναι να κυβερνήσουμε και να κάνουμε το πρόγραμμά μας πράξη. Αποτελεσματική αντιπολίτευση είναι αυτή που βάζει την ατζέντα. Η κυβέρνηση αναγκάζεται λόγω της αντιπολίτευσης να κάνει πράγματα, όπως έγινε με τις τράπεζες, που τελικά έκανε ένα από τα δέκα πράγματα που έπρεπε. Είναι καταχρηστικό να υπάρχει χρέωση όταν ζητάμε ένα αντίγραφο ή μια νέα κάρτα. Η κυβέρνηση έκοψε τις προμήθειες στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Προτείναμε κυμαινόμενο επιτόκιο στα δάνεια, αλλά ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό η κυβέρνηση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου λέει ότι μια τράπεζα μπορεί να αυξήσει το επιτόκιο, θα πρέπει αντίστοιχα να το ρίχνει, όταν πέφτει το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όταν έχεις δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, στα ψιλά γράμματα λένε ότι δεν υποχρεούται η τράπεζα. Εμείς λέμε να αναγκαστούν οι τράπεζες να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Αυτό ο κ. Μητσοτάκης το ονόμασε διοικητικό καθορισμό επιτοκίου, είναι αδιανόητο».

Για τα υπερκέρδη των τραπεζών: «Εμείς κάναμε μια ατζέντα και βγήκαμε μπροστά, γιατί είδαμε το πρόβλημα. Οι τράπεζες έβγαλαν 11 δισ. ευρώ κέρδη σε δύο χρόνια. Εμείς βάλαμε τρία πράγματα, την έκτακτη φορολόγηση 5% στα κέρδη για δύο χρόνια. Η κυβέρνηση είπε οικειοθελώς να δώσουν 100 εκατ. ευρώ οι τράπεζες. Όταν υπάρχουν υπερκέρδη και ο λαός χάνει αγοραστική δύναμη, τότε υπάρχει ασύδοτη αγορά και τότε παρεμβαίνει το κράτος με έκτακτη φορολόγηση. Αυτό έγινε στον χώρο της ενέργειας, άρα έπρεπε και με τις τράπεζες για να σταλεί μήνυμα να μην κερδοσκοπούν».

Η αλαζονεία της κυβέρνησης και προβλήματα της κοινωνίας

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «αλαζονεία», ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των φόρων: «Ο κ. Μητσοτάκης, όπως και η κυβέρνησή του, είναι μνημείο αλαζονείας. Υποτιμά τους πολιτικούς του αντιπάλους. Η εξουσία, η συμπεριφορά, η νοοτροπία, τους έχει κάνει να νιώθουν άτρωτοι. Αυτό τελείωσε. Είχαν συνηθίσει η αντιπολίτευση να μην τους πιέζει και να μπορούν να διαφύγουν από τα πραγματικά ερωτήματα. Τώρα έχουν πραγματική αντιπολίτευση και φαίνονται τα αποτελέσματα. Είναι παράλογο να λέει εμένα λαϊκιστή. Τι έλεγε πριν γίνει πρωθυπουργός; Ζήτησε τρεις φορές με χρεοκοπημένη την Ελλάδα να μειωθεί ο ΦΠΑ. Το είχε κοστολογήσει τότε;

Εγώ το ζήτησα σε βασικά αγαθά. Να συγκρίνουμε τι λέω εγώ και τι έλεγε πριν γίνει πρωθυπουργός. Όταν πήρε την καρέκλα είδε ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τους λαϊκισμούς που έλεγε. Μειώθηκαν οι συντελεστές, αλλά οι φόροι που πληρώνει ο ελληνικός λαός είναι μεγαλύτεροι. Παίρνουν υπερέσοδα από τους έμμεσους φόρους και πάνε στους άμεσους φόρους και μειώνουν τους συντελεστές. Το ισοζύγιο για τον πολίτη είναι αρνητικό, γιατί πληρώνει μεγάλους έμμεσους φόρους. Ο ΑΕΠ αυξήθηκε περίπου 10%, με τους φόρους να αυξάνονται με τριπλάσιο ρυθμό. Αν ήταν σταθερά τα έσοδα, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν τους άφησε να αυξήσουν τον δημοσιονομικό χώρο, για να μπορούμε να έχουμε και άλλα μέτρα; Γιατί ο τρόπος που αντλούνται τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους, δεν είναι σταθερός. Όταν αποκλιμακωθεί η ακρίβεια, θα μειωθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ».

Για την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών: «Πώς μπορούν να λένε ότι έχουν επιτυχημένη οικονομική πολιτική, όταν είμαστε 26οι στην αγοραστική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η Ελλάδα είναι τέταρτη από την κορυφή στην ευνοϊκή φορολόγηση των πλουσίων, σε σύνολο 38 χωρών. Όσο πιο πλούσιος είσαι, το κράτος σου συμπεριφέρεται καλύτερα οικονομικά. Πρέπει να αλλάξουμε το φορολογικό μας σύστημα. Όταν παίρνεις εκατομμύρια μερίσματα το 5% είναι μικρό. Πρέπει να πάει στο 10% κλιμακωτά. Είναι ένα μέτρο για να επενδύονται τα κέρδη και όχι να γίνονται μερίσματα».

Για τις επενδύσεις: «Μπορούμε να έχουμε δίκαιη φορολόγηση; Όταν μειώσουμε τους έμμεσους φόρους και φορολογήσουμε τον πλούτο. Πρέπει στις οικογένειες που έχουν δύο παιδιά να υπάρξει στήριξη. Πρέπει να στηρίξουμε το δημογραφικό πρόβλημα. Εμείς θα φορολογήσουμε τον πλούτο. Η χώρα πρέπει να λειτουργήσει με κοινωνική δικαιοσύνη. Έχουμε ανάπτυξη σήμερα; Είμαστε στις χαμηλότερες θέσεις σε άμεσες και έμμεσες επενδύσεις. Από τα 2,1 δισ. ευρώ επενδύσεις, το 1,1 ήταν σε ακίνητα. Η ΝΔ μεταφράζει ως ανάπτυξη το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού λαού. Ανάπτυξη θα ήταν αν είχαμε επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, στην έρευνα, στη μεταποίηση, σε εργοστάσια, σε θέματα ενέργειας».

Για το πρόβλημα με τη στέγαση και τα ακριβά ενοίκια: «Νομίζω ότι τα προγράμματα για τη στέγαση είναι ημίμετρα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι όσοι δεν μπορούν να νοικιάσουν. Πρέπει να υπάρξει προσφορά. Να καταργήσουμε την Golden Visa, να περιορίσουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση και να επεκταθούν οι πόλεις. Το κόστος κατασκευής είναι πολύ υψηλό. Χρειάζονται κοινωνικές κατοικίες. Μπορούν να γίνουν κατοικίες με ΣΔΙΤ, όπως στην Αυστρία, την Πορτογαλία, την Ισπανία. Η κυβέρνηση γιατί αρνείται να εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα; Όσα πιο πολλά χρόνια νοικιάζεις και όσο πιο χαμηλό είναι το ενοίκιο, να μειώνεται και ο φόρος. Τα ενοίκια αυξήθηκαν 50% τα τελευταία χρόνια».

Για τα δωρεάν φάρμακα: «Η κυβέρνηση αρνείται τις προτάσεις που καταθέσαμε. Ας έκαναν όλες τις προτάσεις για να βελτιωθεί η ζωή του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση από την αλαζονεία έχει αποσυνδεθεί από τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα. Φωνάζαμε για το ΕΚΑΣ, αλλά αναγκάστηκαν να δώσουν δωρεάν φάρμακα στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Όταν προτείνω κάτι είναι ακοστολόγητο σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη. Όταν τα κάνει η ΝΔ είναι κοστολογημένα, όταν τα κάνει η αντιπολίτευση είναι ακοστολόγητα. Η οργή της κοινωνίας τους κάνει να νιώθουν το πολιτικό κόστος και αναγκάζονται να κάνουν πράγματα. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε ως αντιπολίτευση».
Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και το πρόστιμο για τη διαρροή των μέιλ

Για το όνομα που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Δεν θέλω να σχολιάσω την εμπλοκή του κ. Ράμμου στην προεδρολογία. Είναι ένας έντιμος άνθρωπος που τα έβαλε με ένα παρακράτος. Προσπάθησαν να μας απαξιώσουν πλήρως και θα τον τιμώ πάντα. Μακάρι να είχαμε και άλλους Ράμμους, για να έχουμε ένα κράτος δικαίου. Θα πω όνομα για την Προεδρία όταν ανοίξει η διαδικασία, γιατί δεν πρέπει να απαξιώνουμε την τωρινή Πρόεδρο. Δεν είναι σωστό να έχουμε πασαρέλα ονομάτων. Είναι ένα θέμα που πρέπει να τηρούμε. Το πρόσωπο πρέπει να είναι από τον χώρο που δεν κυβερνά. Θα δούμε όταν έρθει η ώρα».

Για τους Σπαρτιάτες και τους βουλευτές που ψήφισαν τον προϋπολογισμό: «Τρεις βουλευτές των Σπαρτιατών ψήφισαν τον προϋπολογισμό της ΝΔ. Δεν σημαίνει τίποτα αυτό; Είναι δυνατόν να ψήφιζαν τον δικό μας προϋπολογισμό; Έχει τεράστια ηθική και πολιτική σημασία αυτό. Αν ήταν εξ αρχής σωστή η ΝΔ θα είχε ψηφίσει την τροπολογία μας εξ αρχής. Για κάποιον λόγο καθυστέρησαν πάρα πολύ. Θεωρώ αδιανόητο ότι αυτοί οι βουλευτές ψήφισαν τον προϋπολογισμό, αλλά η κυβέρνηση έχει παρόμοιας ιδεολογίας βουλευτές».

Για το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα σχετικά με τη διαρροή των μέιλ: «Προτείνω στον κ. Μητσοτάκη το μισό εκατομμύριο που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός λόγω της υπόθεσης με τα μέιλ της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, να το πληρώσει η ΝΔ. Να παρακρατηθούν από την κρατική χρηματοδότηση του κόμματος. Γιατί να τα πληρώσει ο ελληνικός λαός; Τα στελέχη της ΝΔ έκαναν την πράξη».

Για τη Δικαιοσύνη και τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της: «Μπορούμε να συζητήσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά τα σκάνδαλα των υποκλοπών και της τραγωδίας των Τεμπών. Η διαχείριση είναι απαράδεκτη. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης θα πρέπει να επιλέγεται στη Βουλή με διευρυμένη πλειοψηφία και όχι να διορίζει ένα κόμμα την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να είναι μονοκομματική επιλογή. Εξεταστικές επιτροπές πρέπει να υπάρχουν, το πώς βγαίνει το πόρισμα είναι μια συζήτηση. Θέλω να μην μπορεί σε ένα πολιτικό πρόσωπο να μπαίνει ασπίδα το κόμμα του για να μην οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί σε συνεχόμενα σκάνδαλα ένα κόμμα να προστατεύει τα πολιτικά του πρόσωπα. Πρέπει να γίνουν τομές για να ενισχύσουμε το κράτος δικαίου».
«Σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας το δημογραφικό»

Για το δημογραφικό πρόβλημα: «Μιλάω για συναίνεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε για το πώς κυβέρνησε και έκανε αντιπολίτευση. Έκανε πράγματα που μάλλον δεν άρεσαν στην κοινωνία. Εμείς θέλουμε να πετύχουμε να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της Δικαιοσύνης, άρα πρέπει να το κάνουμε με συναίνεση. Θέλουμε συναίνεση σταθερής πολιτικής. Να γίνει μια διακομματική επιτροπή με την αυτοδιοίκηση, με ακαδημαϊκούς κτλ, γιατί είναι το πιο σημαντικό θέμα της Ελλάδας το δημογραφικό. Η συναίνεση είναι μια αλλαγή στιλ. Η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση, γιατί έχει αλαζονική συμπεριφορά. Η αλαζονεία και η διαφθορά είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της κυβέρνησης».

Για τους νέους: «Πρέπει να έρθει μια άλλη κυβέρνηση με σοβαρότητα, με πολιτικό ήθος, με πρόγραμμα και πάνω από όλα με στόχο να έχουν προοπτική όλοι οι Έλληνες. Έχουμε μια νεολαία που δεν μπορεί να νοικιάσει σπίτι, η δουλειά είναι των 700 ευρώ που δεν φτάνουν ούτε για 15 μέρες. Αυτό το μέλλον θέλουμε για την κοινωνία μας; Ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει γιατί θεωρεί ότι είναι άχαστος. Θα κριθεί στις επόμενες εκλογές και ο στόχος είναι να ηττηθεί η ΝΔ και η πολιτική που εφαρμόζει. Η πολιτική της οδήγησε τον λαό μας να έχει τη χειρότερη αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη, μαζί με τη Βουλγαρία».
Η πορεία του ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα ως αξιωματική αντιπολίτευση

Για το αν είναι πρόθυμο το ΠΑΣΟΚ να υποδεχθεί βουλευτές που αποχώρησαν ή πρόκειται να αποχωρήσουν από άλλα κόμματα: «Σέβομαι όλους τους βουλευτές και δεν πρόκειται να μπω σε παρασκηνιακά παιχνίδια. Αυτό που λέω είναι ότι είμαστε ανοιχτό κόμμα, όλες οι διασκέψεις είναι ανοιχτές για όλους. Έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να ηττηθεί η ΝΔ. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Υπάρχουν πρόσωπα που ενδιαφέρονται μόνο για την καρέκλα και έτσι πορεύτηκαν στις πολιτικές τους επιλογές. Θέλω έναν νέο αξιακό κώδικα στις μέρες. Η κοινωνία έχει έλλειψη εμπιστοσύνης στον πολιτικό κόσμο».

Για τους στόχους του ΠΑΣΟΚ από εδώ και στο εξής, έχοντας πλέον τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε μια άλλη πορεία. Δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. Θα κάνουμε αποτελεσματική και χρήσιμη αντιπολίτευση για τον τόπο. Θα είμαστε η επόμενη κυβέρνηση. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις γιατί πιστεύω ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Έχει να διαχειριστεί 70 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και βαθμούς ελευθερίας, αλλά τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, η μεσαία τάξη λόγω της ακρίβειας καθηλώθηκε και οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι. Εμείς θέλουμε αυτό να αλλάξει».

Scroll to Top