Πρόσφυγες

Αναστέλλονται οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου σε Σύρους από Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία και Βέλγιο

«Παγώνει» η διαδικασία χορήγησης ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες η Ελλάδα, ύστερα από την ανατροπή του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ και τη λήξη ουσιαστικά του εμφυλίου που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν την χώρα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ελήφθη μετά από εισήγηση του του Διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και το Βέλγιο, η Αυστρία και η Γερμανία, όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, στη Γερμανία ζουν σήμερα 974.136 άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων 5.090 έχουν εξασφαλίσει καθεστώς ασύλου, 321.444 έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες και 329.242 απολαμβάνουν επικουρική προστασία, δεν έχουν δηλαδή ούτε καθεστώς ασύλου ούτε έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, αλλά στην πατρίδα τους θα κινδύνευαν. Οι υπόλοιποι έχουν άλλου τύπου άδειες παραμονής, όπως π.χ. για την οικογενειακή επανένωση. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια την περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης του 2015-15, περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατευθύνθηκαν προς τη Γερμανία και τη γειτονική Αυστρία.

Η δημόσια αντίδραση εναντίον αυτής της εισροής προσφύγων συνεχίζει να τροφοδοτεί την υποστήριξη της ακροδεξιάς και των συντηρητικών της Αυστρίας. «Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ έδωσε σήμερα εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ να αναστείλει όλες τις τρέχουσες αιτήσεις ασύλου από τη Συρία και να επανεξετάσει όλες τις περιπτώσεις στις οποίες χορηγήθηκε άσυλο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας. Παράλληλα, η Γενική Επιτροπή για τους Πρόσφυγες του Βελγίου ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου από Σύρους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης η κατάσταση στη Συρία είναι επί του παρόντος πολύ ασαφής για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος πιθανής επιστροφής. «Αποφασίσαμε σήμερα να αναστείλουμε προσωρινά τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου από Σύρους, εκτός από άτομα που επωφελούνται από το καθεστώς σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού τότε δεν υπάρχει φόβος για τη χώρα προέλευσης», εξήγησε.

Η Γερμανία άνοιξε τον δρόμο

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF) ανέστειλε προς το παρόν όλες τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. «Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί πολιτικά στη χώρα. Δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή. Κάθε απόφαση θα ήταν τώρα αδύναμη», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας στο περιοδικό Der Spiegel. Η BAMF ανέφερε ακόμη ότι η απόφασή της αφορά 42.270 αιτήσεις ασύλου οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχουν και 46.000 προκαταρκτικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο για την ώρα δεν επηρεάζονται.

Η συζήτηση πάντως σχετικά με το εάν οι Σύροι θα πρέπει να συνεχίσουν να μένουν στη Γερμανία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Πολιτικοί της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ζητούν επαναπατρισμό των Σύρων το συντομότερο δυνατό. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Γενς Σπαν πρότεινε η κυβέρνηση να ναυλώσει αεροσκάφη και να καταβάλει 1.000 ευρώ σε κάθε έναν που θα επιστρέφει στη Συρία, ενώ εισηγήθηκε η Γερμανία, να διοργανώσει την άνοιξη από κοινού με την Αυστρία, την Τουρκία και την Ιορδανία «διάσκεψη ανασυγκρότησης» της Συρίας.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εσωτερικής πολιτικής Αλεξάντερ Τρομ τόνισε ότι η κατάσταση «έχει αλλάξει ριζικά» και θα πρέπει να ελεγχθεί εκ νέου εάν οι Σύροι που βρίσκονται στην Γερμανία χρειάζονται ακόμη προστασία. Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασε από την πλευρά του την άποψη ότι το ζήτημα επιστροφής των Σύρων στην πατρίδα τους θα πρέπει να εξεταστεί σε δεύτερη φάση. «Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η υποστήριξη της σταθερότητας της Συρίας», τόνισε. Αντίθετη άποψη εκφράζει ο συριακής καταγωγής εμπειρογνώμονας της οργάνωσης Pro Asyl Ταρέκ Αλάους, ο οποίος μιλώντας στο ZDF περιέγραψε τα συναισθήματα των συμπατριωτών του ως «ένα μίγμα ελπίδας και φόβου».

Όπως είπε, πολλοί Σύροι φοβούνται ότι θα απελαθούν. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD) ζήτησε να μην υπάρχει υπερβολική σπουδή για το θέμα της ενδεχόμενης επιστροφής των προσφύγων. «Δεν πρέπει να γίνει λαϊκιστική συζήτηση με το σύνθημα, “να επιστρέψουν όλοι τώρα αμέσως”, αν και φοβάμαι ότι κάποιοι από τα CDU/CSU, την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και τη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) θα το απαιτήσουν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε ο κ. Ροτ και πρόσθεσε ότι, εάν υπάρξει αποκατάσταση της ειρήνης στη Συρία, «τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επιστροφή όσων δεν ένοιωσαν ποτέ πραγματικά σαν στο σπίτι τους μαζί μας». «Πρόωρη» χαρακτήρισε την συζήτηση και η πρώην αρχηγός των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, η οποία μιλώντας στο ραδιόφωνο rbb24 επισήμανε ότι πολλοί Σύροι θα ήθελαν να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους. Αλλά «η υπόθεση ότι η Γερμανία θα στείλει αμέσως πίσω παιδιά, τα οποία φοιτούν εδώ στο σχολείο, θα προκαλέσει μεγαλύτερη ανασφάλεια».

Scroll to Top